Εντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη με αφορμή τη συζήτηση  για την απαγόρευση της χορήγησης τουριστικής, κυρίως βίζας σε Ρώσους πολίτες, κάτι που επιμένει να ζητά επίμονα η Ουκρανία.

Χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης έχουν ήδη μπλοκάρει τις βίζες, θέλοντας να βεβαιωθούν πως οι Ρώσοι δεν θα χαίρουν κάποιας διευκόλυνσης, ακόμη κι αν ταξιδεύουν μέσω τρίτης χώρας, παρακάμπτοντας την διακοπή απευθείας πτήσεων από τις χώρες της Ε.Ε. Όμως, υπάρχει και η άποψη πως κάποιοι από αυτούς που φεύγουν δεν είναι τουρίστες, αλλά Ρώσοι αντιφρονούντες που προσπαθούν να ξεφύγουν από το καθεστώς Πούτιν.

Διαβάστε επίσης – Ε.Ε.: Διχάζεται και πάλι η ευρωπαϊκή οικογένεια με αφορμή το ζήτημα της απαγόρευσης της έκδοσης τουριστικής βίζας σε Ρώσους

«Αυτό που είναι σημαντικό για μας είναι να καταλάβουμε πως υπάρχει πολύς κόσμος που το σκάει από τη Ρωσία, επειδή διαφωνεί με το καθεστώς. Επομένως όλες οι αποφάσεις που λαμβάνουμε δεν θα πρέπει να κάνει πιο πολύπλοκο το να μπορεί να φύγει κάποιος από τη χώρα, να μπορεί να διαφύγει από την ηγεσία και την δικτατορία της Ρωσίας» σχολίασε χαρακτηριστικά, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολντς.

Διαβάστε επίσης: Το Κρεμλίνο ετοιμάζεται για παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία

Οι Σκανδιναβικές χώρες

Σκανδιναβικές χώρες και Γερμανία φάνηκαν χθες Δευτέρα στο Όσλο να διχάζονται για το ενδεχόμενο να περιοριστούν οι τουριστικές βίζες που δίνονται στους Ρώσους. Στις αρχές Αυγούστου, το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών παρουσίασε σχέδιο για να περιοριστούν οι θεωρήσεις διαβατηρίου που δίνουν σε Ρώσους που θέλουν να πάνε στη χώρα για τουρισμό. Το Ελσίνκι επιθυμεί να ληφθεί παρόμοια απόφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπέρ της ιδέας τάσσεται η Εθονία.

«Δεν άρχισαν τον πόλεμο οι απλοί Ρώσοι όμως, ταυτόχρονα, πρέπει να κατανοήσουμε ότι υποστηρίζουν τον πόλεμο», συνόψισε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, η Σάνα Μαρίν, κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ των αρχηγών των κυβερνήσεων σκανδιναβικών χωρών και της Γερμανίας.

«Δεν είναι σωστό οι ρώσοι πολίτες να μπορούν να εισέρχονται στην Ευρώπη, στον χώρο Σένγκεν, ως τουρίστες (…) την ώρα που η Ρωσία σκοτώνει κόσμο στην Ουκρανία», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

Μέσω Φινλανδίας στην Ευρώπη

Μετά την απαγόρευση των πτήσεων από τη Ρωσία στην ΕΕ, οι ρώσοι τουρίστες που πάνε στη σκανδιναβική χώρα είναι ολοένα περισσότεροι, καθώς μοιράζεται σύνορα με την πατρίδα τους. Από εκεί πάνε σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς όμως εξέφρασε επιφυλάξεις για τη λήψη αυτού του μέτρου.

«Ήταν σημαντική απόφαση από πλευράς μας να επιβάλλουμε κυρώσεις σε βάρος αυτών που είναι υπεύθυνοι για τον πόλεμο, σε βάρος των ολιγαρχών και όσων επωφελούνται οικονομικά από τον πόλεμο του καθεστώτος του (σ.σ.: ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν», τόνισε. «Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά νομίζω πως δεν πρόκειται για πόλεμο του ρωσικού λαού, πρόκειται για πόλεμο του Πούτιν», συνέχισε.

Κατά την άποψη του κ. Σολτς, ο περιορισμός των θεωρήσεων διαβατηρίου θα έπληττε επίσης «όλοι όσοι φεύγουν από τη Ρωσία επειδή διαφωνούν με το ρωσικό καθεστώς».

Ουδέτερη η Σουηδία

Η Σουηδία, μέσω της πρωθυπουργού της Εύας Μαγκνταλένας Άντερσον, ανέφερε ότι δεν παίρνει για την ώρα θέση ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα-«υπάρχουν επιχειρήματα και στις δύο πλευρές», εξήγησε η κυρία Άντερσον-, ενώ η Δανία κάλεσε να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή ενότητα έναντι της Μόσχας.

«Ένα από τα επιτεύγματά μας κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου είναι η ενότητά μας» και «θα έπρεπε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση», για την περιστολή των ταξιδιών ρώσων τουριστών, είπε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντεριξεν.

«Κατανοώ γιατί ορισμένοι Ευρωπαίοι, και πιθανόν ειδικά οι Ουκρανοί, το βρίσκουν λίγο παράξενο πως η Ρωσία επιτέθηκε σε μια ευρωπαϊκή χώρα και ταυτόχρονα εμείς συνεχίζουμε να υποδεχόμαστε τουρίστες» από αυτή, εξήγησε.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε, η χώρα του οποίου δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ, διαβεβαίωσε πως το Όσλο θα στηρίξει οποιαδήποτε κοινή δράση αποφασιστεί να αναληφθεί.

Η Φινλανδία μαζί με τη γειτονική Εσθονία (αμφότερες μοιράζονται εδαφικά σύνορα με την Ρωσία) ήταν από τις πρώτες χώρες που μπλόκαραν την χορήγηση βίζας στους Ρώσους.

Οι ανατολικές χώρες

Την ίδια απόφαση έχει λάβει επίσης η Λετονία και η Τσεχία (που θυμίζουμε ότι ασκεί την ευρωπαϊκή προεδρία), ενώ και η Βουλγαρία έχει σταματήσει να εκδίδει βίζες, αν και η ίδια δεν είναι μέλος της Σένγκεν. Πολύ κοντά στην υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου βρίσκεται και η Πολωνία  με τη κυβέρνηση να επεξεργάζεται ένα σχέδιο, με στόχο να εφαρμοστεί, όχι απλά σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Οι επισκέψεις στην Ευρώπη συνιστούν προνόμιο, όχι ανθρώπινο δικαίωμα» είχε τονίσει χαρακτηριστικά προ ημερών η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της εκπρόσωπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία είχε κατηγορήσει τις χώρες της Βαλτικής πως κινούνται τόσο επιθετικά όσο και η Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βαρουφάκης: Σοβαρές καταγγελίες για το αόρατο νήμα που συνδέει τα «ληστρικά ασφάλιστρα υγείας» με το fund CVC
Plus |

«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC

«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ

Λάρισα: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 39χρονο Βασίλη – «Είναι η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των τελευταίων ετών»
Επικαιρότητα |

Λάρισα: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 39χρονο Βασίλη – «Είναι η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των τελευταίων ετών»

Η εξαφάνιση του 39χρονου Βασίλη στη Λάρισα συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία, καθώς συμπληρώθηκαν ήδη 12 ημέρες από τη στιγμή που χάθηκαν τα ίχνη του.