
Με τον δεικτοβαρή ΟΤΕ να στέκεται “βράχος” των 890 μονάδων, το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να διαχειριστεί τη διόρθωση των περισσοτέρων τίτλων του χωρίς να χάσει τα επίπεδα.
Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,13% στις 894,37 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα να φτάνει στα 56 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. μέσω πακέτων.
Έτσι, το ΧΑ κατάφερε να οριοθετήσει εσωτερικά τη διόρθωση που χρειαζόταν ώστε να βελτιώσει την ρευστότητά της η αγορά. Άλλωστε, μετά από το άλμα από τις 846 στις 893 μονάδες που σημείωσε ο γενικός δείκτης από την περασμένη εβδομάδα, είναι απόλυτα λογικό να εκδηλώνονται διορθωτικές κινήσεις, ώστε τα χαρτοφυλάκια να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών τους. Είναι λογικό επίσης να χρειάζονται ρευστότητα προκειμένου να κρατήσουν τις «διαρροές» που πιθανόν να υπάρξουν σε περίπτωση που η αγορά θελήσει να δοκιμάσει τα επίπεδα των 900 μονάδων.
Ώθηση στο συναλλακτικό ενδιαφέρον
Το θετικό όμως στην αγορά είναι ότι στις μέρες πέριξ του Δεκαπενταύγουστου το συναλλακτικό ενδιαφέρον έχει λάβει ώθηση, με πολλά χαρτοφυλάκια να μένουν ενεργά, κάτι που δεν είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Είναι σαφές επομένως ότι το ΧΑ διαθέτει δυνάμεις να αλλάξει επίπεδα, αν και πολλές από αυτές επηρεάζονται από το διεθνές κλίμα, το οποίο παραμένει επισφαλές εν μέσω μεγάλων αβεβαιοτήτων.
Βέβαια, όπως σημειώνει η Trader24, η προβληματική της αστάθειας των μακροοικονομικών τόσο στις ΗΠΑ όσο και -κατά βάση- στην Ευρωζώνη παραμένει, ώστε οι μακροπρόθεσμες θέσεις να κρατούν ακόμα μικρό καλάθι ως προς τις τοποθετήσεις τους, και προφανώς ακόμα έχουν δρόμο μπροστά τους οι μετοχικές αγορές, εν τη περιπτώσει που τα πράγματα ομαλοποιηθούν. Το αγοραστικό σήμα από τις 850 μονάδες παραμένει εν ισχύ, με την κοντινή στήριξη να φαίνεται στις 875, που τιμήθηκε ενδοσυνεδριακά την Παρασκευή.
Η εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η Quest με το +3,42%, ο Σαράντης με το +2,38% και ο ΟΤΕ με το +1,90% στήριξαν την αγορά, όπως και οι Coca Cola, Motor Oil, Aegean, Μυτιληναίος, Εθνική, ΑΔΜΗΕ και Τέρνα Ενεργειακή με τα ήπια κέρδη τους. Από την άλλη, Πειραιώς και Βιοχάλκο έκλεισαν με απώλειες 2,13% και 2,08% αντίστοιχα, έχοντας συγκεντρώσει την προσοχή των πωλητών.
Πτωτικά έκλεισαν και οι Alpha Bank, Λάμδα, ΟΛΠ, ΕΛΧΑ, Titan, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Jumbo και Eurobank.


Latest News

Ανοδική αντίδραση με αρκετά ερωτήματα και ανησυχίες στο ΧΑ
Η αβεβαιότητα συνεχίζει να κυριαρχεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τους επενδυτές να αναζητούν έναν «οδηγό επιβίωσης» σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον

Λαζαράκου: Οι επενδυτές πρέπει να νιώθουν ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται
Για το πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης και τις δυνητικές βελτιώσεις μίλησε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου

Στα 51 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για την Metlen η Eurobank Equities
Η Eurobank Equities αναφέρεται στο επερχόμενο Capital Markets Day της Metlen (28 Απριλίου), αναμένοντας σημαντικό περαιτέρω upside όσων αφορά στις μελλοντικές προβλέψεις για την κερδοφορία της εταιρείας

Συντηρεί την ανοδική του κίνηση το ΧΑ
Η αγορά διατηρεί την ανοδική της τάση σήμερα, εντούτοις παραμένει το ερωτηματικό για το αν η εικόνα της είναι περισσότερο αποτέλεσμα αποχής των πωλητών ή επιφυλακτικότητας των αγοραστών

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Οι 12 ερωτήσεις και απαντήσεις
Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται σε εταιρίες προκειμένου να εμπιστευθούν το Χρηματιστήριο και να εισαχθούν σε αυτό - Τι θα ισχύει για τα crypto

Αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών - «Bλέπει» και πάλι τις 1.700 μονάδες
Ο τζίρος είναι στα 21,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5 εκατ. τεμάχια - Άνοδο 0,93% καταγράφει και ο FTSE 25
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Στην κορυφαία πεντάδα των αποδόσεων παγκοσμίως τον Μάρτιο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/xa5-600x399.jpg)
Στην πρώτη πεντάδα των αποδόσεων παγκοσμίως το ΧΑ τον Μάρτιο [γράφημα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Deutsche Bank για το Χρηματιστήριο Αθηνών - Πόσο ρόλο έπαιξε η διόρθωση του δείκτη

ΕΧΑΕ: Αύξηση κερδών στα 17,3 εκατ. ευρώ το 2024, με μέρισμα 0,29 ευρώ
Ο κύκλος εργασιών της χρήσης 2024 για τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών ανήλθε σε 54,3 εκ., έναντι 47,1 εκ. της χρήσης 2023

Χάλασε την εικόνα του Μαρτίου η σημερινή βουτιά στο Χρηματιστήριο
Σε επίπεδο μήνα, ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με κέρδη 4,81%, με το τρίμηνο να κλείνει στο +14,66%

Χάνει και τις 1.690 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Στο -4% οι τράπεζες
Η περίοδος αβεβαιότητας συνέπεσε με την ανοδική κόπωση της αγοράς στο Χρηματιστήριο Αθηνών