Με τον δεικτοβαρή ΟΤΕ να στέκεται “βράχος” των 890 μονάδων, το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να διαχειριστεί τη διόρθωση των περισσοτέρων τίτλων του χωρίς να χάσει τα επίπεδα.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,13% στις 894,37 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα να φτάνει στα 56 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. μέσω πακέτων.

Έτσι, το ΧΑ κατάφερε να οριοθετήσει εσωτερικά τη διόρθωση που χρειαζόταν ώστε να βελτιώσει την ρευστότητά της η αγορά. Άλλωστε, μετά από το άλμα από τις 846 στις 893 μονάδες που σημείωσε ο γενικός δείκτης από την περασμένη εβδομάδα, είναι απόλυτα λογικό να εκδηλώνονται διορθωτικές κινήσεις, ώστε τα χαρτοφυλάκια να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών τους. Είναι λογικό επίσης να χρειάζονται ρευστότητα προκειμένου να κρατήσουν τις «διαρροές» που πιθανόν να υπάρξουν σε περίπτωση που η αγορά θελήσει να δοκιμάσει τα επίπεδα των 900 μονάδων.

Ώθηση στο συναλλακτικό ενδιαφέρον

Το θετικό όμως στην αγορά είναι ότι στις μέρες πέριξ του Δεκαπενταύγουστου το συναλλακτικό ενδιαφέρον έχει λάβει ώθηση, με πολλά χαρτοφυλάκια να μένουν ενεργά, κάτι που δεν είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Είναι σαφές επομένως ότι το ΧΑ διαθέτει δυνάμεις να αλλάξει επίπεδα, αν και πολλές από αυτές επηρεάζονται από το διεθνές κλίμα, το οποίο παραμένει επισφαλές εν μέσω μεγάλων αβεβαιοτήτων.

Βέβαια, όπως σημειώνει η Trader24, η προβληματική της αστάθειας των μακροοικονομικών τόσο στις ΗΠΑ όσο και -κατά βάση- στην Ευρωζώνη παραμένει, ώστε οι μακροπρόθεσμες θέσεις να κρατούν ακόμα μικρό καλάθι ως προς τις τοποθετήσεις τους, και προφανώς ακόμα έχουν δρόμο μπροστά τους οι μετοχικές αγορές, εν τη περιπτώσει που τα πράγματα ομαλοποιηθούν. Το αγοραστικό σήμα από τις 850 μονάδες παραμένει εν ισχύ, με την κοντινή στήριξη να φαίνεται στις 875, που τιμήθηκε ενδοσυνεδριακά την Παρασκευή.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η Quest με το +3,42%, ο Σαράντης με το +2,38% και ο ΟΤΕ με το +1,90% στήριξαν την αγορά, όπως και οι Coca Cola, Motor Oil, Aegean, Μυτιληναίος, Εθνική, ΑΔΜΗΕ και Τέρνα Ενεργειακή με τα ήπια κέρδη τους. Από την άλλη, Πειραιώς και Βιοχάλκο έκλεισαν με απώλειες 2,13% και 2,08% αντίστοιχα, έχοντας συγκεντρώσει την προσοχή των πωλητών.

Πτωτικά έκλεισαν και οι Alpha Bank, Λάμδα, ΟΛΠ, ΕΛΧΑ, Titan, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Jumbo και Eurobank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών