Με τον δεικτοβαρή ΟΤΕ να στέκεται “βράχος” των 890 μονάδων, το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να διαχειριστεί τη διόρθωση των περισσοτέρων τίτλων του χωρίς να χάσει τα επίπεδα.
Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,13% στις 894,37 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα να φτάνει στα 56 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. μέσω πακέτων.
Έτσι, το ΧΑ κατάφερε να οριοθετήσει εσωτερικά τη διόρθωση που χρειαζόταν ώστε να βελτιώσει την ρευστότητά της η αγορά. Άλλωστε, μετά από το άλμα από τις 846 στις 893 μονάδες που σημείωσε ο γενικός δείκτης από την περασμένη εβδομάδα, είναι απόλυτα λογικό να εκδηλώνονται διορθωτικές κινήσεις, ώστε τα χαρτοφυλάκια να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών τους. Είναι λογικό επίσης να χρειάζονται ρευστότητα προκειμένου να κρατήσουν τις «διαρροές» που πιθανόν να υπάρξουν σε περίπτωση που η αγορά θελήσει να δοκιμάσει τα επίπεδα των 900 μονάδων.
Ώθηση στο συναλλακτικό ενδιαφέρον
Το θετικό όμως στην αγορά είναι ότι στις μέρες πέριξ του Δεκαπενταύγουστου το συναλλακτικό ενδιαφέρον έχει λάβει ώθηση, με πολλά χαρτοφυλάκια να μένουν ενεργά, κάτι που δεν είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Είναι σαφές επομένως ότι το ΧΑ διαθέτει δυνάμεις να αλλάξει επίπεδα, αν και πολλές από αυτές επηρεάζονται από το διεθνές κλίμα, το οποίο παραμένει επισφαλές εν μέσω μεγάλων αβεβαιοτήτων.
Βέβαια, όπως σημειώνει η Trader24, η προβληματική της αστάθειας των μακροοικονομικών τόσο στις ΗΠΑ όσο και -κατά βάση- στην Ευρωζώνη παραμένει, ώστε οι μακροπρόθεσμες θέσεις να κρατούν ακόμα μικρό καλάθι ως προς τις τοποθετήσεις τους, και προφανώς ακόμα έχουν δρόμο μπροστά τους οι μετοχικές αγορές, εν τη περιπτώσει που τα πράγματα ομαλοποιηθούν. Το αγοραστικό σήμα από τις 850 μονάδες παραμένει εν ισχύ, με την κοντινή στήριξη να φαίνεται στις 875, που τιμήθηκε ενδοσυνεδριακά την Παρασκευή.
Η εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η Quest με το +3,42%, ο Σαράντης με το +2,38% και ο ΟΤΕ με το +1,90% στήριξαν την αγορά, όπως και οι Coca Cola, Motor Oil, Aegean, Μυτιληναίος, Εθνική, ΑΔΜΗΕ και Τέρνα Ενεργειακή με τα ήπια κέρδη τους. Από την άλλη, Πειραιώς και Βιοχάλκο έκλεισαν με απώλειες 2,13% και 2,08% αντίστοιχα, έχοντας συγκεντρώσει την προσοχή των πωλητών.
Πτωτικά έκλεισαν και οι Alpha Bank, Λάμδα, ΟΛΠ, ΕΛΧΑ, Titan, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Jumbo και Eurobank.
Latest News
Ανοίγει η πόρτα του χρηματιστηρίου για τους «μικρούς» - Τι αλλάζει στην Λεωφόρο Αθηνών
Τι φέρνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Κεφαλαιαγορά - Οι δυο άξονες και το διακύβευμα
Οχυρό οι 1.500 μονάδες, άντεξαν στις πιέσεις - Με κέρδη άνω του 1% έκλεισε το ΧΑ την εβδομάδα
Στο κλείσιμο της εβδομάδας το χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαίωσε το μήνυμα ότι η ανοδική πορεία της αγοράς έχει γερά θεμέλια
Κρατάει τις 1.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ επηρεάζουν όλες τις αγορές του κόσμου
Προ των πυλών το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Έρχεται φόρος στα crypto
Θεσπίζονται επιπλέον εφαρμοστικά μέτρα για την προστασία των επενδυτών από τα κρυπτονομίσματα - Ποιοι θα είναι οι νέοι κανόνες
Ελαφρύ προβάδισμα των αγοραστών στο ΧΑ - Οδηγός η Alpha Bank
Το ΧΑ έχει βάλει τις βάσεις προκειμένου να επιβεβαιωθεί το καλύτερο σενάριο για το κλείσιμο της εβδομάδας
Ασκήσεις ισορροπίας σε μοιρασμένο ταμπλό για το ΧΑ
Η αγορά χρειάζεται να ισχυροποιήσει τις άμυνές της, προκειμένου να επιβεβαιώσει την κατάκτηση των 1.500 μονάδων
Άντεξε το profit taking το ΧΑ, «μήνυμα» από ΟΤΕ και Εθνική
Το χρηματιστήριο Αθηνών απολαμβάνει το "January Effect", με την ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης συσσώρευσης
Goldman Sachs: Πού θα «καθίσει η μπίλια» του ΧΑ- Τι βλέπει για μερίσματα
Τι λέει η Goldman Sachs για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών - Ποιες προκλήσεις θεωρεί πιο σημαντικές
Βράχος η Εθνική στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Επιβεβαιώνονται οι 1.500 μονάδες
Το δικό της «January Effect» απολαμβάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την φετινή ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης, εκνευριστικής συσσώρευσης
Υποχώρησε ο δείκτης φόβου τον Δεκέμβριο - Τι αναφέρει το ΚΕΠΕ [διαγράμματα]
Άγγιξε το 24,88% τον Δεκέμβριο του 2024 από 26,62% τον Νοέμβριο του 2024