Είναι πλέον κοινό μυστικό πως η αντιμετώπιση της πανδημίας επαφίεται στην ατομική ευθύνη του καθενός μας…
Οι αρμόδιοι κάνουν πως δεν …βλέπουν το πρόβλημα επικαλούμενοι την κούραση του κόσμου, και απλώς περιορίζονται σε νουθεσίες για την αναγκαιότητα λήψης προσωπικών μέτρων προστασίας.
Διαβάστε επίσης: Kορωνοϊός: Κυνηγάμε την «ουρά» μας με την πανδημία;
Στο μεταξύ, τα κρούσματα χτυπούν κόκκινο. Νούμερα μην με ρωτήσετε να σας πως γιατί με τη … « δημιουργική στατιστική» ποτέ δεν τα πήγα καλά… Πλέον, με τον τρόπο που παρουσιάζονται τα κρούσματα και οι θάνατοι, για να έχεις σωστή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί πρέπει να ζητήσεις βοήθεια από ειδικό (!).
Γι’ αυτήν λοιπόν την ατομική ευθύνη θα ήθελα να μιλήσουμε σήμερα, και να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις.
Μια προσωπική ιστορία
Και για να μην σας κουράσω θα σας περιγράψω μια σύντομη προσωπική ιστορία. Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης πήγα τη σύζυγό μου και τα δυο μας παιδιά στους παππούδες για να περάσουν μαζί ένα διήμερο.
Το βράδυ όμως της Πέμπτης γυρνώντας στο σπίτι ανέβασα πυρετό. Το πρώτο πράγμα που ήρθε στο μυαλό μου ήταν πως μάλλον κόλλησα κορωνοϊό, και ένοιωσα ανησυχία για το ενδεχόμενο να κόλλησα τους ηλικιωμένους (και με προβλήματα υγείας) γονείς μου.
Τι είπαμε; Ατομική ευθύνη. Πάω λοιπόν την Παρασκευή και κάνω rapid test. Κόστος 10 ευρώ. Το rapidtest βγήκε αρνητικό, αλλά ο πυρετός επέμενε. Το Σάββατο ξανακάνω rapid test, αλλά και τεστ ανίχνευσης ιού γρίπης τύπου Α και Β (γιατί δεν υπάρχει μόνο ο κορωνοϊός, υπάρχει και η γρίπη). Σύνολο 25 ευρώ ( 10 ευρώ το rapid testκαι 15 ευρώ το τεστ ανίχνευσης ιού γρίπης).
Στο μεταξύ, ακατέβατος ο πυρετός. Γιατροί άφαντοι (τριήμερο 15 Αυγούστου βλέπετε). Τι κάνω λοιπόν; Σκέφτηκα πως αφού τα rapid test δεν είναι και τόσο ακριβείας όσο και τα μοριακά τεστ, ας κάνω και ένα μοριακό τέστ την Κυριακή. Κόστος; 47 ευρώ.
Έδωσα λοιπόν για τεστ από την Παρασκευή έως την Κυριακή 82 ευρώ. Πάλι καλά που αρρώστησα εγώ και όχι –και- κάποιο άλλο μέρος της οικογένειας, διότι τότε το κόστος θα αυξάνονταν κι άλλο.
Επανέρχομαι στην ατομική ευθύνη. Προσωπικά έκανα όλα αυτά τα τεστ για δυο λόγους: 1ον) για να δω αν είμαι θετικός ή όχι, προκειμένου να ξέρω εάν θα έπρεπε ή όχι να απομονωθώ για πέντε μέρες όπως προβλέπεται από τις σχετικές οδηγίες και 2ον) να γνωρίζω αν συνέβαλα ή όχι στη διασπορά του κορωνοϊού και να ειδοποιήσω (σε περίπτωση που το τεστ έβγαινε θετικό) όσους ήρθαν σε επαφή μαζί μου.
Το οικονομικό κόστος
Λογικό θα μού πείτε. Ναι, λογικό, μόνο που η ατομική ευθύνη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τσέπη μας (!).
Έτυχε να έχω –τη δεδομένη στιγμή- την οικονομική δυνατότητα να κάνω το «σωστό». Πόσοι όμως θέλουν να κάνουν το σωστό και δεν μπορούν; Ένα απλό τεστ ανίχνευσης γρίπης 15 ευρώ; Για σκεφτείτε το…
Δεν είναι μυστικό πως οι τιμές –λόγω της αύξησης των κρουσμάτων- όλο και τσιμπάνε. Και υπάρχει κανείς από εσάς που να πιστεύει πως οι ανατιμήσεις ελέγχονται επαρκώς;
Τα τεστ ανίχνευσης δεν είναι σαν τα υπόλοιπα προϊόντα που οι τιμές τους έχουν εκτοξευτεί. Εδώ, οι τιμές τους –στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης που όλοι επικαλούνται- θα έπρεπε να μειωθούν. Ναι, να μειωθούν, έστω και με επιδότηση.
Ατομική ευθύνη λοιπόν. Τι λέτε, αντέχετε το κόστος;
Latest News
Η οικονομική κατάθλιψη των Ελλήνων
Η Eurostat μέσα στις στατιστικές της έρευνες που κάνει δημοσιεύει και μία για την αυτοκατάταξη κάθε χώρας ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί τον εαυτό του φτωχό
Το νούφαρα του Μονέ, τα crypto και η μπανάνα…
Στο οίκο Sotheby's γράφτηκε ένα περίεργο κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς