Κάποιες αμερικανικές πολιτείες και το Μεξικό θα αναγκαστούν να μειώσουν την κατανάλωση νερού προκειμένου να αποφευχθούν «καταστροφικές» επιπτώσεις στον ποταμό Κολοράντο, καθώς η περιοχή είναι αντιμέτωπη με πρωτόγνωρη ξηρασία, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Έπειτα από περισσότερες από δύο δεκαετίες μειωμένων βροχοπτώσεων, το επίπεδο των νερών του ποταμού Κολοράντο – ζωτικής σημασίας για τις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ—έχει μειωθεί σε ανησυχητικό βαθμό. Οι κύκλοι της ξηρασίας επιδεινώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.
Παρά τις προειδοποιήσεις που γίνονται εδώ και χρόνια, οι πολιτείες που εξαρτώνται από τον ποταμό αυτό δεν μείωσαν επαρκώς την κατανάλωση νερού, γεγονός που ώθησε χθες τις ομοσπονδιακές αρχές να επιβάλουν περιορισμούς.
«Προκειμένου να αποφευχθεί μια καταστροφική κατάρρευση του ποταμού Κολοράντο και ένα αβέβαιο μέλλον (…) η χρήση νερού στην κοιλάδα θα πρέπει να μειωθεί», δήλωσε η Τάνια Τρουχίλο αξιωματούχος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης υδάτων.
Οι μειωμένες ποσότητες
Η Αριζόνα θα λάβει το 2023 μειωμένες ποσότητες νερού κατά 21%, η Νεβάδα κατά 8% και το Μεξικό 7%. Η Καλιφόρνια, η οποία εξαρτάται περισσότερο από το νερό του ποταμού Κολοράντο και είναι η πιο πολυπληθής αμερικανική πολιτεία δεν θα επηρεαστεί του χρόνου από τις μειώσεις αυτές.
Παράλληλα έχουν ληφθεί και μέτρα σε τοπικό επίπεδο στις πόλεις που παίρνουν το νερό τους από τον ποταμό, όπως για παράδειγμα στο Λος Άντζελες όπου επιβλήθηκαν περιορισμοί στο πότισμα των κήπων.
Ο ποταμός Κολοράντο έχει την πηγή του στα Βραχώδη όρη και περνά από το Κολοράντο, τη Γιούτα, την Αριζόνα, τη Νεβάδα, την Καλιφόρνια και το βόρειο Μεξικό όπου χύνεται στη θάλασσα.
Τροφοδοτείται κυρίως από το χιόνι που συγκεντρώνεται σε μεγάλο υψόμετρο στη διάρκεια του χειμώνα και το οποίο λιώνει σταδιακά τους πιο ζεστούς μήνες. Όμως λόγω της κλιματικής αλλαγής οι βροχοπτώσεις έχουν μειωθεί και το χιόνι λιώνει πιο γρήγορα με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί και ο όγκος νερού του ποταμού, από τον οποίο τροφοδοτούνται εκατομμύρια άνθρωποι και ποτίζονται πολλές καλλιέργειες.
Οι δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με την 23η χρονιά ξηρασίας, το χειρότερο φαινόμενο εδώ και περισσότερα από 1.000 χρόνια.
Η ξηρασία εξάλλου εντείνει τη σφοδρότητα των δασικών πυρκαγιών, οι οποίες γίνονται ολοένα και πιο καταστροφικές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων
Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ελλάδας
Η προοπτική της Ελλάδας στο πλαίσιο της φετινής Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP29 - Το επενδυτικό ενδιαφέρον
Η δημιουργική ασάφεια της COP29 - Τι είναι το... NCQG και τι προσδοκούν οι φτωχές χώρες
Το πιο δύσκολο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στην COP29 είναι ο «νέος συλλογικός ποσοτικός στόχος»