Αδιάθετα αποθέματα και χαμηλή τιμή είναι η εικόνα που επικρατεί αυτή την στιμή στην κορινθιακή σταφίδα, με τους αγρότες να ανησυχούν ότι για δεύτερη χρονιά το προϊόν, που στηρίζει τις περιοχές τους και τις οικογένειές τους, θα μείνει στα αζήτητα.
Οι σταφιδοπαραγωγοί φοβούνται ότι και φέτος η τιμή του προϊόντος τους θα κινηθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να μην καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής.
Διαβάστε επίσης: Κορινθιακή σταφίδα: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την κατώτατη τιμή παραγωγού
«Με τη τιμή που ακούστηκε, δηλαδή 70 ή 80 λεπτά, οι παραγωγοί δεν βγαίνουν αν αναλογιστεί κανείς ότι τα έξοδα αγγίζουν το 1.30 – 1.40 ευρώ/κιλό», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος, στο iliatoday.gr, επισημαίνοντας ότι το ΥπΑΑΤ πρέπει να στηρίξει το προϊόν και πως θα καλεστούν βουλευτές και άλλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Κατά τη συνάντηση των μελών της Ομάδας Παραγωγών και της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών στο Αίγιο, η εκτίμηση ήταν πως η σταφίδα θα μείνει στα αζήτητα, ενώ δεν υπάρχει διάθεση για αγορά της σταφίδας στο 1,30–1,40 ευρώ/κιλό που επιθυμούν οι αγρότες, παρά μόνο σε τιμές που φτάνουν τα 0,70–0,80 ευρώ/κιλό.
«Επισκεφθήκαμε την Παναιγιάλειο Ένωση και είχαμε συζήτηση με τους διοικούντες για τη νέα σοδειά σταφίδας του 2022. Η κατάσταση είναι τραγική. Για δεύτερη συνεχή χρονιά η κορινθιακή σταφίδα βρίσκεται στα τάρταρα. Για δεύτερη συνεχή χρονιά οι παραγωγοί δεν θα βγάλουν ούτε τα έξοδά τους. Εμείς ως Ομάδα Παραγωγών θα καλέσουμε τους βουλευτές για να πιέσουμε τον υπουργό να ενισχύσει οικονομικά το προϊόν λόγω χαμηλής τιμής του, ώστε να παραμείνει, διότι αν ξεριζωθεί η σταφίδα δεν πρόκειται να ξαναγυρίσει».
Πάντως, οι χαμηλές τιμές ελλοχεύουν τον κίνδυνο να κρατηθεί η σταφίδα στις αποθήκες για δεύτερη συνεχή χρονιά, δημιουργώντας πρόβλημα στον αγροτικό κόσμο της Ηλείας και νομών που βασίζονται στην καλλιέργεια αυτή.
Υπενθυμίζεται, ότι η Ομάδα Παραγωγών (ΟΠ) της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών κατέθεσε κοινή πρόταση με όλους τους συμμετέχοντες σταφιδικούς συνεταιρισμούς – εκπροσώπους των σταφιδοπαραγωγών και Ο.Π της Πελοποννήσου για κατώτατη τιμή σταφίδας για τον παραγωγό, εσοδείας 2022, 1,50 ευρώ/κιλό.
Latest News
Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι αγρότες από τη συμφωνία ΕΕ - Mercosur
Η εμπορική συμφωνία ΕΕ - Mercosur «ετοιμάζεται» εδώ και 25 χρόνια περίπου και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου
Στα 160 εκατ. τόνους η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ – Ψηλά στο αιγοπρόβειο στην Ελλάδα
Πόσο και ποιοι παράγουν γάλα (αιγοπρόβειο, αγελαδινό, βουβαλίσιο) η ΕΕ – Πώς κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού το 2023, σύμφωνα με τη Eurostat
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις αιρεσιμότητας για να μη χαθούν αγροτικές επιδοτήσεις
Οι υποχρεώσεις των αγροτών στο πλαίσιο της αιρεσιμότητας 2024, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Επιβολή κυρώσεων αν δεν τηρηθούν οι απαιτήσεις
Πώς θα βελτιωθεί το πρόγραμμα των νέων αγροτών - Τι προτείνει η ΕΘΕΑΣ
Η ΕΘΕΑΣ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις της
Τι προβλέπει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την κυκλοφορία λιπασμάτων
Η δυναμική που διαμορφώνεται στον κλάδο των λιπασμάτων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο αναδείχτηκε κατά την εκδήλωση - συνέδριο του ΣΠΕΛ
Ποιος φταίει για την έξαρση της ευλογιάς προβάτων, ρωτούν οι κτηνοτρόφοι
Το αίτημα για εστιασμένο εμβολιασμό των ζώων σε μολυσμένες περιοχές από την ευλογιά προβάτων επαναλαμβάνει ο ΣΕΚ
Πράσινο φως σε νέους κανόνες για την προστασία των φυτών από τα παράσιτα
Δημιουργείται φυτοϋγειονομική ομάδα έκτακτης ανάγκης στην ΕΕ, η οποία θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες ειδικευμένους στην υγεία των φυτών
Η Γεωργία Κωστηνάκη στο τιμόνι του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος
Ο Σύνδεσμος Ορυζόμυλων Ελλάδος στοχεύει στη διαμόρφωση δράσεων προστιθέμενης αξίας για το ελληνικό ρύζι - Ποιο είναι το νέο ΔΣ
Νέα συνταγή ΟΟΣΑ για τις αγροτικές επιδοτήσεις - Στροφή στην καινοτομία [γραφήματα]
Μειώθηκε η κρατική στήριξη για τη γεωργία το 2021, η οποία όμως παραμένει συγκεντρωμένη σε λίγες μεγάλες οικονομίες – Τι προτείνει ο ΟΟΣΑ
«Όλη η Ελλάδα ένας βιολογικός ελαιώνας» - Στόχοι και προκλήσεις
Για την εξαιρετικό ποιότητα της ελληνικής ελιάς και του ελαιόλαδου μιλάει ο κορυφαίος για το 2023 Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός, Γ. Σακελλαρόπουλος