
Απρόθυμοι να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό του Σεπτεμβρίου για την ανάληψη της υπηρεσίας «τελευταίου καταφυγίου» εμφανίζονται οι πάροχοι ρεύματος. Ποιος είναι ο ρόλος του Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου (ΠΤΚ); Ο νομοθέτης έχει προβλέψει την προστασία των καταναλωτών, σε περίπτωση που ο πάροχός τους κατεβάσει …ρολά, θεσπίζοντας το 2011 (νόμος 4001/2011) τον Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος υποχρεούται να παρέχει ρεύμα σε καταναλωτές που μένουν ξεκρέμαστοι, λόγω υπαιτιότητας του μέχρι πρότινος προμηθευτή τους. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η συνέχιση της ηλεκτροδότησης των ακινήτων τους.
Όμως με το συνεχιζόμενο ράλι στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας (410,72 ευρώ η μεγαβατώρα σήμερα), το έξτρα κόστος για την προμήθεια ρεύματος που θα χρειαστεί ο ΠΤΚ ώστε να καλύψει τις ανάγκες πελατών άλλης εταιρείας, σε περίπτωση που αυτή βάλει «λουκέτο», θα είναι δυσβάσταχτο, όπως τονίζουν, μιλώντας στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», στελέχη της ενεργειακής αγοράς.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) πάντως, έχει ήδη καθορίσει τη διαδικασία, τους όρους και τα κριτήρια επιλογής, με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποψήφιων Προμηθευτών για τις υπηρεσίες Τελευταίου Καταφυγίου Ηλεκτρικής Ενέργειας για μία διετία από τις 29 Σεπτεμβρίου και έπειτα.
Διαβάστε επίσης: Το Plan B για την ενέργεια: Περιοδικά μπλακάουτ και επιδοτήσεις 5 δισ. ευρώ
Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι, εάν στο παρελθόν ήταν μια φορά δύσκολο να εμφανιστεί πρόθυμος προμηθευτής για να αναλάβει δράση, σήμερα, λόγω της συγκυρίας, κανείς δεν δείχνει διατεθειμένος για συμμετάσχει στον σχετικό διαγωνισμό της ΡΑΕ. Είναι αξιοσημείωτο ότι, και στο παρελθόν οι πάροχοι ρεύματος εμφανίζονταν επιφυλακτικοί να αναλάβουν δράση, με συνέπεια το …βάρος να αναλαμβάνει πάντα η ΔΕΗ, με εξαίρεση την τελευταία διετία που για πρώτη φορά τον ρόλο του «Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου» ανέλαβε η Elpedison.
Το ρίσκο
Σήμερα οι πιθανότητες να «σκάσει» μια εταιρεία λόγω της ενεργειακής κρίσης είναι πλέον αυξημένες και το ρίσκο, εξαιτίας των υψηλών τιμών ρεύματος πολύ μεγαλύτερο. Το είχε άλλωστε επισημάνει και ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Αθανάσιος Δαγούμας σε επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον περασμένο μήνα. «Ο κλάδος της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα χρηματοοικονομικής ρευστότητας, που επαπειλούν τη βιωσιμότητα των δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων και δύνανται να οδηγήσουν συμμετέχοντες στην έξοδο από την αγορά», επεσήμαινε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ρυθμιστή της αγοράς.
Όπως ανέφερε ο κ. Δαγούμας, οι μεγάλες καθετοποιημένες εταιρείες δεν κινδυνεύουν καθώς αντλούν ρευστότητα από τη δραστηριοποίησή τους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μετριάζοντας τις επαχθείς συνθήκες που επικρατούν στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, σύμφωνα με στέλεχος ενεργειακής εταιρείας, ακόμη και εάν καταρρεύσει μια μικρή εταιρεία προμήθειας, π.χ. με 30.000 «ρολόγια», ο «Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου» θα πρέπει να καταβάλλει περί τα έξι εκατ. ευρώ τον μήνα για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των συγκεκριμένων πελατών.
Η υπηρεσία «Τελευταίου Καταφυγίου» ισχύει για μέγιστο χρονικό διάστημα τριών μηνών, ώστε οι καταναλωτές να έχουν το περιθώριο να επιλέξουν ελεύθερα το νέο προμηθευτή τους. Μετά το πέρας του τριμήνου, εάν δεν έχουν συνάψει Σύμβαση Προμήθειας, τότε οι οικιακοί πελάτες και μη Οικιακοί με ισχύ έως 25kVA μεταπίπτουν αυτόματα στον Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας (εάν πληρούν τα κριτήρια ένταξης), χωρίς να διακόπτεται η ηλεκτροδότηση των ακινήτων τους. Για τους μεγάλους πελάτες ωστόσο (με ισχύ άνω των 25kVA) εκπροσωπούνται για μικρό χρονικό διάστημα, έως την ενημέρωσή του Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου για την αλλαγή εκπροσώπησης τους ή την απενεργοποίηση του μετρητή τους, από τον αρμόδιο Διαχειριστή Δικτύου.
Οι καταναλώσεις των πελατών που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς Τελευταίου Καταφυγίου τιμολογούνται, με τα ισχύοντα για την εκάστοτε κατηγορία πελατών του Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου, με χρεώσεις προμήθειας.
Σε περίπτωση που δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον στο πλαίσιο της πρόσκλησης της ΡΑΕ, ως πάροχος της υπηρεσίας Τελευταίου Καταφυγίου ορίζεται με απόφαση της Αρχής ο προμηθευτής με το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά ανά κατηγορία Πελατών, δηλαδή η ΔΕΗ.
Να σημειωθεί ότι για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου είναι σήμερα και έως τις 30 Μαρτίου 2023 η NRG.


Latest News

Σενάριο fast track διαγωνισμού για τα blocks που ζητά η Chevron
Μετά τη Chevron και τρίτος πετρελαϊκός όμιλος έχει στο ραντάρ τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με τον CEO της ΕΔΕΥΕΠ

Θα ξαναρχίσει να ρέει πετρέλαιο από τη Ρωσία;
Το ερώτημα για το πετρέλαιο παραμένει για τις ευρωπαϊκές εμπορικές εταιρείες -Τι θα γίνει με την λήξη του πολέμου

Παπασταύρου: Ψήφος εμπιστοσύνης το ενδιαφέρον της Chevron – Ενισχύει την ΑΟΖ της χώρας μας
Εντός του 2025 όλες οι διαδικασίες για τις έρευνες τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου

Πώς Chevron και ExxonMobil έρχονται πιο κοντά στην ανακάλυψη κοιτασμάτων αερίου
Ένα συνεχόμενο πεδίο ερευνών 81.655 τ.χλμ. για κοιτάσματα σε υδρογονάνθρακες δημιουργείται για Chevron και ExxonMobil

Παγκόσμιο ρεκόρ ενεργειακής κατανάλωσης το 2024
Υποχωρεί η παραγωγή ενέργειας από υδρογονάνθρακες προς όφελος της ηλεκτροπαραγωγής

Μπορεί η Gazprom να «αναστηθεί»; - Το μεγάλο σχέδιο για την εξυγίανση του άρρωστου γίγαντα
Η Ελένα Ιλιούχινα είναι η «εκλεκτή» του Πούτιν για την αναδιάρθωρση της Gazprom - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

ΔΕΣΦΑ: Εγκρίθηκε από τη ΡΑΑΕΥ το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης για την περίοδο 2024-2033
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει 71 συνολικά έργα για την ενίσχυση της εξαγωγικής δυνατότητας της χώρας σε φυσικό αέριο και την επέκταση του εγχώριου δικτύου μεταφοράς

Drill, baby, drill... από Chevron και για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης
Νέο χτύπημα… από τη Chevron για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες – Αποδέχεται η κυβέρνηση το ενδιαφέρον για τα δύο blocks «Νότια Κρήτη Ι» και «Νότια Κρήτη ΙΙ»

Σε αναζήτηση ισορροπίας το φυσικό αέριο στην Ευρώπη - Καταλύτης το LNG
Νευρικές διακυμάνσεις καταγράφει το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά - Συγκρατημένη αισιοδοξία

Νεφώσεις και αφρικανική σκόνη έσωσαν το ηλεκτρικό σύστημα - Νέο τεστ για τις μέρες του Πάσχα
Σήμερα 26 Μαρτίου η σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων για το επόμενο κρίσιμο τετραήμερο του Πάσχα και την αποφυγή μπλακ άουτ στο ηλεκτρικό ρεύμα