
Αισθητή πτώση καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης μετά την υποχώρηση των διεθνών τιμών του μαύρου χρυσού, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 2,043 ευρώ το λίτρο από 2,405 ευρώ που ήταν στα μέσα Ιουλίου.
Ωστόσο, συνεχίζει να είναι ακόμα ιδιαίτερα υψηλά σε σχέση με πέρυσι που η μέση τιμή ήταν στα 1,690 ευρώ το λίτρο, προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και φουντώσει η ενεργειακή κρίση…
Η τιμή της βενζίνης τον τελευταίο χρόνο έχει καταγράψει τεράστια αύξηση. Βέβαια πέρασε από διάφορες φάσεις με σημαντικές αυξομειώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια αυτή της περιόδου (βλ. γράφημα).
Το «φαινόμενο του ασανσέρ» των τιμών αποδίδεται στις γεωπολιτικές εξελίξεις, με την εισβολή της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος και τις παρενέργειές της να παίζουν καταλυτικό ρόλο να πυροδοτούν αλυσιδωτές αντιδράσεις με αποκορύφωμα την ενεργειακή κρίση που εξακολουθεί να ταλανίζει τη Γηραιά Ηπειρο και όχι μόνο.
Το κόστος των καυσίμων παρά την αποκλιμάκωση που παρατηρείται τελευταία αποτελεί μεγάλο αγκάθι για τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να λειάνει τις αντιδράσεις μέσα από την παροχή έξτρα επιδοτήσεων (fuel pass).
Διαβάστε επίσης – ΣΕΕΠΕ: Μύθοι και αλήθειες σχετικά µε τις τιμές των καυσίμων
Μισογεμάτο ρεζερβουάρ
Οι πρατηριούχοι μιλούν ήδη για κάμψη της ζήτησης καθώς οι υψηλές τιμές αναγκάζουν τους καταναλωτές να περιορίζουν σημαντικά τις μετακινήσεις τους. Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνει και έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών που δείχνει ότι το 59% των καταναλωτών, δηλαδή πάνω από ένας στους δύο, έχουν μειώσει τις μετακινήσεις τους με αυτοκίνητο και άρα την προμήθεια καυσίμων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες τιμές.
Οπως λένε οι πρατηριούχοι, εκείνοι που γεμίζουν το ρεζερβουάρ είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού ενώ οι περισσότεροι ζητούν γέμισμα από 25 έως 30 ευρώ, όσο δηλαδή χρειάζονται για να κάνουν τις διαδρομές που έχουν υπολογίσει.
Οι καταγγελίες για νοθεία…
Οι υψηλές τιμές σε συνδυασμό με τους υψηλούς φόρους πάντως εκτός από τη δυσκολία που έχουν προκαλέσει στους καταναλωτές έχουν δημιουργήσει ένα ακόμα πρόβλημα στην αγορά, καθώς φαίνεται πως ανοίγουν την όρεξη σε επιτήδειους.
Σε πρόσφατες δηλώσεις της η πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα είχε επισημάνει το πρόβλημα της νοθείας των καυσίμων που εκτιμάται πως έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. «Το κράτος πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της νοθείας» είπε χαρακτηριστικά η Ζάγκα, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν αρκετές καταγγελίες προς αυτή την κατεύθυνση.
…και η ζημιά στα οχήματα
Σύμφωνα με την ίδια η ζημιά σε ένα όχημα που θα κινηθεί με νοθευμένο καύσιμο είναι μεγάλη και μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 1.000 ευρώ.
«Οι καταναλωτές πρέπει να έχουν σταθερά το δικό τους πρατήριο. Φθηνή βενζίνη δεν υπάρχει» ανέφερε τονίζοντας ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να κρατάνε τις αποδείξεις και να απευθύνονται αμέσως τόσο στο κατάστημα καυσίμων όσο και στην εταιρεία, αλλά και να τηλεφωνούν στο 1520 και να καταγγέλλουν τα περιστατικά νοθείας.
Μάλιστα στα τέλη του περασμένου Ιουλίου σε συνέντευξη Τύπου που είχαν παραχωρήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) και η Ενωση Πρατηριούχων Θεσσαλονίκης στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης είχαν επισημάνει το πρόβλημα κάνοντας λόγο για διακίνηση λαθραίων ή νοθευμένων καυσίμων που φθάνει το 30% του συνόλου της αγοράς.
Τόνισαν δε ότι το κράτος από την κατάσταση αυτή χάνει περίπου 1 δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ οι πρατηριούχοι υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό και οι καταναλωτές εξαπατώνται.
Οπως λένε οι ίδιοι, το φαινόμενο γιγαντώθηκε την τελευταία τριετία καθώς τροφοδοτείται τόσο από την αύξηση των τιμών όσο και των φόρων στα καύσιμα και προτείνουν, εκτός από τη μείωση του ΕΦΚ, την υιοθέτηση ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος κλειστής αποθήκης που «θα μπορούσε να σφραγίσει τα παράθυρα στην όποια παρανομία».
Πηγή: Έντυπη Έκδοση ΤΑ ΝΕΑ


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού