
Σε νέα ύψη έφτασαν οι άμεσες επενδύσεις γερμανικών κεφαλαίων στην Κίνα το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ το ίδιο διάστημα διευρύνθηκε περαιτέρω το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Γερμανίας με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Αυτό προκύπτει από έρευνα του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου (IW) που αποκαλύπτει το Reuters, σύμφωνα με την οποία τα στοιχεία για την οικονομική σχέση και τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών καταδεικνύουν ότι βαθαίνει η εξάρτηση της γερμανικής οικονομίας από την Κίνα.
Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Αύξηση ρωσικών εισαγωγών παρά τις κυρώσεις
Πολιτικό πρόβλημα
Σε δηλώσεις του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο συντάκτης της μελέτης, Γιούργκεν Μάθις, επισημαίνει πως η γερμανική οικονομία εξαρτάται πολύ περισσότερο από την Κίνα από ό,τι το αντίστροφο. Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι αυτή η επιχειρηματική σχέση αποτελεί πολιτικό πρόβλημα δεδομένης της στάσης του Πεκίνου απέναντι στο ουκρανικό και της πολιτικής του σε σχέση με την Ταϊβάν.
Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Ορατός ο κίνδυνος ύφεσης
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη, οι γερμανικές επενδύσεις στην Κίνα ανήλθαν σε περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, πολύ πιο πάνω από τα αντίστοιχα 6,2 δισ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2000.
Εκτόξευση ελλείμματος
Το μερίδιο της Κίνας στις γερμανικές εισαγωγές αυξήθηκε στο 12,4% το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με 3,4% το 2000, ενώ οι γερμανικές εισαγωγές κινεζικών αγαθών αυξήθηκαν σε αξία κατά 45,7% σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου, σύμφωνα με το IW.
Το εμπορικό έλλειμμα της Γερμανίας με τη χώρα είχε εκτιναχθεί σε σχεδόν 41 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τα μέσα του 2022, ανέφερε το ινστιτούτο, προσθέτοντας ότι η ψαλίδα αναμένεται να ανοίξει ακόμη περισσότερο σε βάρος των γερμανικών εξαγωγών.
Αλλαγή πλεύσης
Το ινστιτούτο προτείνει αλλαγή πλεύσης της γερμανικής πολιτικής, προτρέποντας σε περιορισμό των κινήτρων για συναλλαγές με την Κίνα και σε στροφή προς άλλες αναδυόμενες αγορές, ιδιαίτερα στην Ασία.
Ο Μάθις κάλεσε επίσης τις γερμανικές επιχειρήσεις να περιορίσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα, προειδοποιώντας ότι τυχόν κυρώσεις της Δύσης κατά του Πεκίνου, εάν για παράδειγμα εισβάλει στην Ταϊβάν, θα έθετε ακόμη και σε κίνδυνο χρεωκοπίας της ιδιαιτέρως εκτεθειμένες επιχειρήσεις.


Latest News

Η Κίνα ενισχύει το εμπόριο με Ινδία ενόψει των δασμών Τραμπ
Το διμερές εμπόριο ανάμεσα σε Κίνα και Ινδία ανήλθε στα 101,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023-24

Η Gazprom ανοίγει τη στρόφιγγα αερίου στη Σλοβακία μέσω TurkStream
Μέσω Τουρκίας και Ουγγαρίας θα προμηθεύει η Gazprom την Σλοβακία

Στόχος η «καρδιά» της αμερικανικής οικονομίας - Πώς θα απαντήσει η ΕΕ στους δασμούς Τραμπ
Οι Βρυξέλλες θα διαπραγματευθούν «από θέση ισχύος», είπε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ο πιο ακριβοπληρωμένος τραπεζίτης και η αποζημίωση - μαμούθ για το 2024
Ο Σέρτζιο Ερμότι έλαβε συνολική αποζημίωση 15,6 εκατ. ευρώ για το 2024 - Πάνω από το μέσο εισόδημα των CEOs στις 10 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης

Κέρδη ρεκόρ για την Illy Caffe το 2024 - Αγορές «χρυσωρυχεία» σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Διψήφιο ποσοστό αύξηση κερδών ανακοίνωσε η Illycaffe - Θολώνουν τις προοπτικές οι αυξήσεις τιμών του καφέ

Στο «Rose Garden» θα... ανθίσουν δασμοί 20% - Τα νεότερα σενάρια για τις ανακοινώσεις Τραμπ
Οι πρόσθετοι δασμοί σε τομείς όπως οι εισαγωγές αυτοκινήτων και φαρμάκων θα αποφέρουν πάνω από 6 τρισ. δολάρια σε ομοσπονδιακά έσοδα

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Το μοιραίο λάθος που στοίχισε το «κεφάλι» του CEO στην αλυσίδα fast fashion Primark
Η αλυσίδα fast fashion Primark έχει πάνω από 450 καταστήματα σε 17 χώρες σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η μεγαλύτερη άνοδος σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8%) - Τι λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων

Αίτηση πτώχευση κατέθεσε η θρυλική αλυσίδα Hooters - Η λύση που αναζητά
Στην αίτησή της Hooters για πτώχευση ανέφερονται περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 έως 100 εκατομμυρίων δολαρίων και υποχρεώσεις στο ίδιο εύρος