Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία  συνολικού ύψους 775 εκατ. δολαρίων, που περιλαμβάνει κυρίως πυραύλους για τα αμερικανικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης Himars, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας, στο πακέτο αυτό περιλαμβάνονται επίσης 15 μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης Scan Eagle, περίπου 1.000 αντιαρματικοί πύραυλοι Javelin και, για πρώτη φορά, 40 οχήματα ανθεκτικά στις νάρκες MaxxPro MRAP. Θα διατεθούν επίσης στο Κίεβο οβίδες συμβατές με τα βρετανικά οπλικά συστήματα που έχει παραχωρήσει το Λονδίνο στους Ουκρανούς.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Ανεβάζουν κατά 368 εκατ. δολάρια την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία

Η αξιωματούχος είπε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ δίνουν στις ουκρανικές δυνάμεις μη επανδρωμένα αεροσκάφη Scan Eagles όμως μια άλλη χώρα έχει ήδη εφοδιάσει την Ουκρανία με αυτά στο παρελθόν, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Με αυτό το νέο πακέτο, η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία μετά τις 24 Φεβρουαρίου ανέρχεται πλέον στα 10,6 δισ. δολάρια.

Η αξιωματούχος σημείωσε ότι παρατηρείται «παντελής έλλειψη προόδου» των ρωσικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης, γεγονός που απέδωσε εν μέρει στη χρήση των αμερικανικών συστημάτων Himars από τους Ουκρανούς. Παραδέχτηκε όμως ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν ανακαταλάβει εδάφη αν και «διαπιστώνουμε μια ξεκάθαρη αποδυνάμωση των ρωσικών θέσεων σε πολλές περιοχές».

Αν και οι ΗΠΑ διαβεβαίωναν μέχρι τώρα ότι παραδίδουν μόνο «αμυντικά» όπλα στην Ουκρανία, η αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι ο στόχος είναι πλέον να στηρίξουν τις ουκρανικές δυνάμεις στην αντεπίθεσή που προετοιμάζουν για να ανακαταλάβουν την πόλη Χερσώνα, στα νότια. «Τα όπλα κατά των ναρκών είναι ένα καλό παράδειγμα των αναγκών που έχουν οι Ουκρανοί για να προωθήσουν τις δυνάμεις τους και να ανακαταλάβουν εδάφη», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωπαϊκή Ένωση: Αναζητά τρόπους να κατασχέσει τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια
Διεθνή |

Η Ευρώπη ψάχνει τρόπους να «βάλει χέρι» στα 280 δισ. παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

Η Ένωση διερευνά πιο επιθετικά τρόπους για την κατάσχεση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι: Όχι σε λύση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία
Επικαιρότητα |

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι: Όχι σε λύση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο είπε πως «εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει για το αποδεκτό για αυτήν ειρηνευτικό πλαίσιο»

Γερμανικές εκλογές: Η ΕΕ κρατά την ανάσα της ενώ η ακροδεξιά δείχνει τα δόντια της
Επικαιρότητα |

Γερμανικές εκλογές: Η ΕΕ κρατά την ανάσα της ενώ η ακροδεξιά δείχνει τα δόντια της

Οι εκλογές στη Γερμανία, διεξάγονται σε κλίμα πόλωσης και διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις - Οικονομία και μετανάστευση βρέθηκαν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας