Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) συμμετείχε ενεργά στην προετοιμασία της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία πραγματοποιώντας μεταξύ άλλων πληθώρα λαθών, ιδιαίτερα με το να πείθει τη ρωσική πολιτική ηγεσία ότι μετά την έναρξη του πολέμου οι ουκρανικές αρχές δεν θα μπορέσουν για πολύ να αντισταθούν.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε δημοσίευμά της, με τίτλο «Οι κατάσκοποι της Ρωσίας παρερμήνευσαν την Ουκρανία και παραπλάνησαν το Κρεμλίνο καθώς ο πόλεμος διαφαινόταν», η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, επισημαίνει ότι «ευαίσθητο υλικό που αποκτήθηκε από ουκρανικές και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας προσφέρει μια σπάνια εικόνα των δραστηριοτήτων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας, η οποία φέρει τεράστια ευθύνη για το αποτυχημένο σχέδιο πολέμου της Μόσχας και την ύβρη που το προώθησε».

Διαβάστε ακόμα: «Κίνδυνος μεγάλης κλίμακας καταστροφής στη Ζαπορίζια»

Η έρευνα της Washington Post

Όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα, για μερικούς μήνες ερευνούσε τον ρόλο των μυστικών υπηρεσιών στην προετοιμασία του πολέμου βασιζόμενη σε «πλούσιες εμπιστευτικού χαρακτήρα πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων υποκλαπέντων επικοινωνιών από αξιωματικούς των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, καθώς και συνεντεύξεων σε βάθος με ανώτερους Ουκρανούς, Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους».

Οι δύο εκδοχές

Σύμφωνα με την έρευνα, το τμήμα της FSB, γνωστό ως Διεύθυνση επιχειρησιακής πληροφόρησης, αρκετά χρόνια ετοίμαζε στην Ουκρανία το δικό της φιλορωσικό δίκτυο πρακτόρων. Ενημέρωνε την ηγεσία της Ρωσίας για το ότι η εξουσία στο Κίεβο θα καταρρεύσει μετά την ρωσική εισβολή. Όπως επισημαίνει η Washington Post, στην FSB είτε εκτίμησαν λάθος την κατάσταση ή γνωρίζοντας την πραγματική κατάσταση για την αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας δεν τόλμησαν να το αναφέρουν στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Διαβάστε ακόμα: Ο Πούτιν εκβιάζει και μέσω του πετρελαίου την Ευρώπη

Την πρώτη εκδοχή ενισχύει το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες πριν την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου οι αξιωματικοί της FSB ενημέρωναν τους πράκτορές τους στο Κίεβο σχετικά με τη στέγασή τους στην ουκρανική πρωτεύουσα. Στη συνέχεια όμως φαίνεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πως δόθηκε εντολή στους πληροφοριοδότες της FSB να φύγουν από το Κίεβο, αλλά και να παραδώσουν τα κλειδιά των διαμερισμάτων τους για να δοθούν στους Ρώσους πράκτορες.

Η κυβέρνηση-μαριονέτα

Σύμφωνα με την έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας φαίνεται πως συγκροτήθηκαν τουλάχιστον δύο ομάδες πρώην Ουκρανών αξιωματούχων και πολιτικών υπό την αιγίδα της FSB για να σχηματίσουν μια ουκρανική κυβέρνηση πιστή στη Μόσχα μετά την κατάληψη του Κιέβου. Στην πρώτη ομάδα είχε συμπεριληφθεί ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος βρισκόταν στη Λευκορωσία τις πρώτες ημέρες μετά την εισβολή, και στη συνέχεια ο πολιτικός Βίκτορ Μεντβετσούκ, γνωστός φίλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος συνελήφθη στην Ουκρανία. Μια δεύτερη παρόμοια ομάδα είχε δημιουργηθεί στο κατεχόμενο από τη Ρωσία νότιο τμήμα της Ουκρανίας. Εν μέρει παράγοντες μεταξύ των φιλορώσων Ουκρανών έγιναν μέλη των κατοχικών διοικήσεων σε αρκετές περιοχές, αλλά δεν δημιουργήθηκε ποτέ μια κεντρική «κυβέρνηση» πιστή στη Μόσχα.

Επίσης η Washington Post γράφει ότι παρά τις επανειλημμένες αποτυχίες στην Ουκρανία οι επικεφαλής της FSB παραμένουν στις θέσεις τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Washington Post, Svoboda.org

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραμπ – Πούτιν: Νέα σελίδα στις σχέσεις τους – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
Επικαιρότητα |

Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;

Ο Πούτιν δεν ανέχεται τους ξένους ηγέτες που του κάνουν διαλέξεις για τη ρωσική καταστολή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στον Τραμπ βλέπει έναν παρόμοιο αδίστακτα κυνικό