Ο υψηλός πληθωρισμός στη Γερμανία που αγγίζει ήδη το 7,5% και η ενεργειακή κρίση φαίνεται ότι αποτελούν εμπόδια για την αποταμίευση των Γερμανών. Σύμφωνα με στοιχεία γερμανικών τραπεζών και ταμιευτηρίων στην εφημερίδα Welt am Sonntag οι Γερμανοί καταθέτες δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή την περίοδο να βάλουν χρήματα στην άκρη, δεδομένου ότι ο αυξημένος πληθωρισμός επηρεάζει αρνητικά την αγοραστική τους δύναμη.
Mάλιστα πολλοί Γερμανοί ουσιαστικά βασίζονται στις αποταμιεύσεις που κατάφεραν να κάνουν την περίοδο της πανδημίας, χάρη στην αναγκαστικά μειωμένη τότε κατανάλωση εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών.
Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός “σαρώνουν” τη Γερμανία
Σύμφωνα με τον Xέλμουτ Σλέβαϊς, επικεφαλής της Ένωσης Γερμανικών Ταμιευτηρίων, εξαιτίας των σημαντικών ανατιμήσεων σε πολλά προϊόντα, αναμένεται ότι έως και το 60% των γερμανικών νοικοκυριών θα πρέπει να χρησιμοποιήσει φέτος το σύνολο των μηνιαίων εισοδημάτων για την κάλυψη των βασικών εξόδων διαβίωσης. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σύμφωνα με το βαρόμετρο της γερμανικής Sparkasse πριν από ένα χρόνο μόνο το 15% των καταθετών στη Γερμανία δεν ήταν σε θέση να βάλει χρήματα στην άκρη.
Πιέσεις για πρόσθετη στήριξη
Την ίδια ώρα βαρύς προμηνύεται ο χειμώνας ιδιαίτερα για φοιτητές και χαμηλοσυνταξιούχους στη Γερμανία. Έτσι ο Χέντριχ Βυστ, ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου δηλαδή γερμανικού κρατιδίου, ζητά μέσω της Bild am Sonntag επιπλέον στοχευμένα μέτρα στήριξης αυτών των δύο κατηγοριών στο επόμενο πακέτο ελάφρυνσης της γερμανικής κυβέρνησης.
Kαι ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Στέφαν Βάιλ ζητά επιπλέον εφάπαξ επιδόματα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αμφότερες τις προτάσεις των δύο τοπικών πρωθυπουργών φαίνεται ότι απορρίπτει για την ώρα ο Φιλελεύθερος υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, υποστηρίζοντας ότι οι συντάξεις ειδικά έχουν ήδη αυξηθεί.
Από την πλευρά του το Κόμμα της Αριστεράς τάσσεται υπέρ μιας πιο εκτεταμμένης ελάφρυνσης των γερμανικών νοικοκυριών τον χειμώνα με εφάπαξ επίδομα 1.500 ευρώ για κάθε νοικοκυριό, συν 600 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του. Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του στην Rheinische Post o Nτίτμαρ Μπαρτς, επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς στη γερμανική βουλή. Ο Μπαρτς εκτιμά ότι με ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσαν να ελαφρυνθούν κυρίως φοιτητές και χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι δεν θα είναι σε θέση να σηκώσουν το βάρος των πρόσθετων επιβαρύνσεων. «Αυτές οι δύο κοινωνικές ομάδες είναι εντελώς ξεχασμένες» αναφέρει χαρακτηριστικά, ασκώντας κριτική στη συγκυβέρνηση και τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει ενόψει του χειμώνα.
Πηγή: Deutsche Welle, Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο
Latest News
Σανίδα σωτηρίας ρίχνει ο Τραμπ στο TikTok - Οι όροι του για να μην κλείσει η πλατφόρμα
Όποιος αγοράσει το TikTok πρέπει να «δώσει το μισό κεφάλαιο στις ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για την παραχώρηση άδειας», επανέλαβε ο Τραμπ
On Running: Οι Ελβετοί που θέλουν να «χτυπήσουν» Nike και Adidas
H ελβετική εταιρεία αθλητικών ειδών On Running που αναπτύσσεται ραγδαία - Οι συμφωνίες με Ρότζερ Φέντερερ και Ζεντάγια
Netflix: Ρεκόρ νέων συνδρομών και άλμα στα κέρδη
Κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεων των αναλυτών για το 4ο τρίμηνο ανακοίνωσε η Netflix
Εργαζόμενοι vs CEOs: Το τεράστιο χάσμα μεταξύ των απολαβών στην Ευρώπη
Πόσα βγάζουν οι CEO στις 100 κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη
Η μανία για το AI...ταξιδεύει στο Νταβός
Η έκρηξη του brand AI ξεκίνησε στο Νταβός το 2024, παραμερίζοντας τα κρυπτονομίσματα, σε μια εποχή που το ChatGPT κέρδιζε ακόμη σε δημοφιλία
Τα πάνω κάτω απειλεί να φέρει ο Τραμπ στην παγκόσμια φορολόγηση των πολυεθνικών
Η κίνηση Τραμπ η οποία είναι πιθανό να πυροδοτήσει παγκόσμια αντιπαράθεση για τα φορολογικά καθεστώτα
Γιατί οι Αμερικανοί γεμίζουν τα κελάρια τους με κρασιά και τυριά από την Ευρώπη
Υπάρχει έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ ότι ο Τραμπ θα επιβάλει τελικά δασμούς σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα
Γιατί το Βερολίνο «τρέμει» για τις επερχόμενες αποφάσεις Τραμπ
Οι αυξήσεις δασμών που απειλεί να επιβάλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα κοστίσουν 127 έως 180 δισ. ευρώ στη γερμανική οικονομία
Η διεύρυνση των BRICS, η αποδολαριοποίηση και οι απειλές Τράμπ [γράφημα]
Οι BRICS είναι, μετά την ένταξη της Ινδονησίας, μια ομάδα δέκα κρατών με σημαντικό οικονομικό βάρος και πρωταγωνιστική θέση στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου
Οι ευρωπαϊκές χώρες που απειλούνται περισσότερο από νέους δασμούς του Τραμπ [πίνακας]
Ο χάρτης των εμπορικών πλεονασμάτων και ελλειμμάτων με τις ΗΠΑ ανά χώρα της ΕΕ