
Τα σενάρια που θέλουν τη Γερμανία να αποφασίζει να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των τριών πυρηνικών εργοστασίων που βρίσκονται ακόμη σε λειτουργία προκειμένου η χώρα να εξοικονομήσει φυσικό αέριο διέψευσε σήμερα κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, εξηγώντας πως ένα τέτοιο μέτρο δεν θα είχε πραγματικό όφελος δεδομένου πως θα μείωνε τη χρήση φυσικού αερίου μάξιμουμ κατά 2%.
Μια τόσο μικρή μείωση δεν θα έκανε σημαντική διαφορά στα αποθέματα, οπότε δεν υπάρχει λόγος η κυβέρνηση να παρεκκλίνει από τους στόχους της και να δώσει τέλος στη χρήση πυρηνικής ενέργειας, όπως έχει δεσμευτεί να κάνει και για περιβαλλοντολογικούς λόγους.
Διαβάστε επίσης: Η πυρηνική ενέργεια κλονίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία
Μικρό… παράθυρο για Βαυαρία
Πάντως, ο κύριος Χάμπεκ άφησε ένα μικρό παράθυρο για την πιθανότητα μικρής παράτασης στη λειτουργία ειδικά του πυρηνικού εργοστασίου στη Βαυαρία, αν και εφόσον τα stress tests που θα διεξαχθούν τις επόμενες εβδομάδες δείξουν πως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ηλεκτρικού δικτύου και τα επίπεδα προσφοράς ηλεκτρικού ρεύματος το χειμώνα. Κι αυτό με δεδομένο ότι η Βαυαρία έχει χαμηλή παραγωγή εναλλακτικής αιολικής ενέργειας και ελάχιστα θερμικά εργοστάσια. Ωστόσο, τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη, δεδομένου πως αναμένονται τα πορίσματα των stress tests.
Πέρα από τα stress tests θα ληφθούν υπόψη και οι ανάγκες γειτονικών κρατών όπως η Γαλλία, δεδομένου πως το Βερολίνο χρειάστηκε να προστρέξει στη βοήθεια της Γαλλίας και να της παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω της κάθετης πτώσης της παραγωγής της εξαιτίας της αναγκαστικής, προσωρινής, διακοπής της λειτουργίας πολλών πυρηνικών της μονάδων σαν αποτέλεσμα της έλλειψης νερού που χρειάζεται για την ψύξη των αντιδραστήρων και της πτώσης της στάθμης των ποταμών.
Το κλείσιμο και των τελευταίων πυρηνικών μονάδων στη Γερμανία μέχρι τα τέλη του 2022 είχε αποφασιστεί ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ βρίσκοντας σύμφωνη την κοινή γνώμη, όπως έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. Η Γερμανία είχε αποφασίσει την απεξάρτηση της από την πυρηνική ενέργεια μετά το καταστροφικό δυστύχημα στη μονάδα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, το 2011.


Latest News

Γεράσιμος Καλογηράτος: H ενεργειακή μετάβαση και η ζήτηση ενέργειας για data centers επηρεάζουν τις προοπτικές του LNG
Η ενεργειακή μετάβαση και οι προοπτικές του LNG συζητήθηκαν στο 19ο Ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Φόρουμ της Capital Link, σε ένα πάνελ όπου συμμετείχε ο Γεράσιμος Καλογηράτος (Capital Clean Energy Carriers Corp.)

Χωρίς επιδότηση οι λογαριασμοί ρεύματος τον Απρίλιο – Ικανοποιημένο το ΥΠΕΝ από τις τιμές
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος του Απριλίου

Η Gazprom ανοίγει τη στρόφιγγα αερίου στη Σλοβακία μέσω TurkStream
Μέσω Τουρκίας και Ουγγαρίας θα προμηθεύει η Gazprom την Σλοβακία

Μεγάλες μειώσεις στο ρεύμα από τη ΔΕΗ για τον Απρίλιο
Η ΔΕΗ ανάρτησε τις χρεώσεις για το ειδικό οικιακό και το νέο διζωνικό τιμολόγιο ρεύματος που θα ισχύουν τον Απρίλιο

Η αγορά ουρανίου «παγώνει» - Οι δασμοί Τραμπ απειλή για τις εταιρείες πυρηνικής ενέργειας
Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο ουράνιο μειώνονται κατά περίπου 40% από την κορύφωση που κατέγραψαν το 2024

Πρεμιέρα για το θερινό τιμολόγιο ρεύματος - Οι νέες ώρες με τις χαμηλές χρεώσεις
Τι αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ

Επικοινωνία Παπασταύρου με τον ΥΠΕΣ των ΗΠΑ Doug Burgum - Τι συζήτησαν
Έμφαση δόθηκε στην αποδοχή από την ελληνική Κυβέρνηση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα «Νότια Κρήτη Ι και ΙΙ»

Κίνα: Ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου στη Νότια Σινική Θάλασσα
Κοίτασμα αργού πετρελαίου εντόπισε κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία στη Νότια Σινική Θάλασσα, το οποίο περιέχει αποθέματα που αποδεδειγμένα ξεπερνούν τους 100 εκατομμύρια τόνους.

Τα 14 χρόνια περιπέτειας για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ
Η ιστορία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, από τη σύλληψη του project το 2011, την ανάληψη του από τον ΑΔΜΗΕ το 2023 και τις σημερινές προκλήσεις

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024