Μία δύσκολη εξίσωση για την εύρεση των πόρων που θα στηρίξουν το νέο κυβερνητικό πακέτο στη ΔΕΘ κρύβεται πίσω από τα χαμόγελα που έφερε στο οικονομικό επιτελείο η υπέρβαση 5,1 δισ. ευρώ των εσόδων στο 7μηνο.

Τα νέα μέτρα και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ περιλαμβάνοντας σε πρώτη φάση τη δέσμη ενισχύσεων κατά της ακρίβειας, σε ρεύμα και καύσιμα έως το τέλος του έτους (επιταγή ακρίβειας, νέο Fuel pass κ.λπ.) ενώ σε δεύτερη φάση αναμένονται οι μόνιμες παρεμβάσεις από το 2023 (η επέκταση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο, φοροελαφρύνσεις κ.λ.π.).

Η κυβέρνηση αναμένεται να κάνει ταμείο αρχές Σεπτεμβρίου όπου θα υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την πορεία των εσόδων, τα οποία δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν ένα μαξιλάρι 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Ο άγνωστος Χ

Ο μεγάλος άγνωστος Χ της εξίσωσης είναι η τρελή πορεία της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου, η οποία ροκανίζει τον δημοσιονομικό χώρο και ως εκ τούτου τη δύναμη πυρός της κυβέρνησης για τη λήψη άλλων παρεμβάσεων.

Το οικονομικό επιτελείο κάνει λογαριασμό βάσει των τιμών αερίου για να παραμείνουν τα τιμολόγια σε επίπεδα 90% των τιμολογίων προ της κρίσης και είχε κοστολογήσει το ποσό στα 1,1 δισ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο. Η βάση αναφοράς στην τιμή φυσικού αερίου ήταν στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το κόστος για 10 ευρώ αύξηση πέραν των 100 ευρώ στοιχίζει στο κράτος ετησίως κοντά στα 400 εκατ. ευρώ (μόνο τον Αύγουστο δόθηκαν 200 εκατ. ευρώ). Σε αυτό το ρευστό διεθνές περιβάλλον για τις ενεργειακές τιμές έρχονται να προστεθούν οι δεσμεύσεις για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023 στο 1%, από έλλειμμα κοντά στο 2% το 2022.

Το τρίπτυχο των πηγών απ’ όπου η κυβέρνηση περιμένει να αντλήσει επιπλέον πόρους που θα στηρίξουν τις παρεμβάσεις της είναι οι εξής:

Φόροι

Ηδη η συνολική υπέρβαση από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο είναι στα 5,17 δισ. και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αποπληρωμή τελών κυκλοφορίας, φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ που είχαν ρυθμιστεί με τις 24 – 48 δόσεις και την είσπραξη ΕΝΦΙΑ.

ΑΕΠ

Το οικονομικό επιτελείο αναμένει αρχές Σεπτεμβρίου τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του έτους, το οποίο θα δείξει πώς θα κλείσει η χρονιά. Παρά την ενεργειακή κρίση, οι εκτιμήσεις δείχνουν πως η οικονομία θα τρέξει πάνω από το 3,1% και ενδεχομένως να ξεπεράσει το 4% το 2022. Η έκπληξη αυτή λύνει τα χέρια της κυβέρνησης καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς κάθε επιπλέον μονάδα στο ΑΕΠ αντιστοιχεί σε περίπου σε 350 με 400 εκατ. ευρώ.

Τουρισμός

Βάσει των στοιχείων από το οικονομικό επιτελείο μέχρι και τον Ιούλιο ο τουρισμός έχει καταγράψει το 88% του τζίρου του 2019, φθάνοντας στα 16 δισ. ευρώ. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο ότι στο σύνολο της φετινής σεζόν οι εισπράξεις θα έφταναν στα 15 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως ήδη η υπέρβαση είναι στο 1 δισ. ευρώ και μάλιστα αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι οι εισπράξεις θα φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ αυτομάτως μεταφράζεται σε επιπλέον 5 δισ. παραπάνω από την πρόβλεψη.

Πηγή: Έντυπη Έκδοση Τα Νέα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία