Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) έκλεισε στις 49,1 μονάδες τoν Ιούλιο, τιμή αρκετά χαμηλότερη από τις 51,1 μονάδες του Ιουνίου, υποδεικνύοντας μία επιδείνωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Μάλιστα τιμές κάτω του 50 είναι προάγγελος κακών προοπτικών για τους επόμενους 6 περίπου μήνες. Η τελευταία τιμή του Ιουλίου ήταν η πρώτη που καταγράφεται κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων από το Φεβρουάριο του 2021 και είναι ενδεικτική της ταχύτερης επιδείνωσης της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα από τον Δεκέμβριο του 2020.

Όπως σημειώνει η S&P Global αυτή η επιδείνωση φαίνεται να οφείλεται στη μείωση της παραγωγής του τομέα της μεταποίησης για δεύτερο συνεχή μήνα. Πρόκειται για μια μείωση η οποία επιταχύνθηκε με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τα τέλη του 2020, ως επακόλουθο του ότι οι επιχειρήσεις δήλωσαν ότι οι χαμηλότερες εισροές νέων παραγγελιών και οι δύσκολες συνθήκες ζήτησης οδήγησαν σε μειωμένες απαιτήσεις παραγωγής. Ταυτόχρονα, μειώθηκαν απότομα τον Ιούλιο οι νέες παραγγελίες, σε έντονη αντίθεση με την ισχυρή αύξηση που παρατηρήθηκε στις αρχές του έτους καθώς οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις μείωσαν την αγοραστική ικανότητα των πελατών. Παράλληλα, μειώθηκε σημαντικά και η ζήτηση των πελατών από το εξωτερικό, και ορισμένες επιχειρήσεις περιοόρισαν τις προσλήψεις στις αρχές του τρίτου τριμήνου. Στα θετικά στοιχεία του κλάδου της μεταποίησης συγκαταλέγονται η μείωση του ρυθμού αύξησης του κόστους (παρότι το κόστος κυμαίνεται σε υψηλό επίπεδο, ο ρυθμός αύξησής του είναι ο χαμηλότερος από τον Ιανουάριο του 2021) και ως συνέπεια αυτής η ηπιότερη άνοδος των τιμών πώλησης τον Ιούλιο. Ταυτόχρονα, οι ασθενείς συνθήκες ζήτησης είχαν ως αποτέλεσμα τη χαμηλότερη αγοραστική δραστηριότητα από την πλευρά των Ελλήνων παραγωγών αγαθών, ενώ επίσης βελτιώθηκαν οι προσδοκίες για την παραγωγή όσον αφορά το επόμενο έτος.

Ο αντίστοιχος δείκτης για την Ευρωζώνη έπεσε στις 49,9 μονάδες από τις 52,1 μονάδες του προηγούμενου μήνα (πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα επιδείνωσης του δείκτη). Πρόκειται για την πρώτη επιδείνωση των συνολικών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα για λίγο περισσότερο από δύο χρόνια. Η ισχυρότερη ύφεση στο συνολικό επίπεδο της Ευρωζώνης αντανακλά την επιδείνωση των συνθηκών του μεταποιητικού τομέα στις μεγαλύτερες οικονομίες. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία κατέγραψαν όλες τους τιμές κάτω από 50 κατά τον Ιούλιο. Η Ολλανδία ήταν η οποία ήταν η χώρα με τις κορυφαίες επιδόσεις στην αρχή του τρίτου τριμήνου, κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση της ανάπτυξης μέσα σε 20 μήνες, ενώ μόνο η Αυστρία κατέγραψε υψηλότερη τιμή PMI από τον Ιούνιο αν και πρόκειται για μετρίου μεγέθους αύξηση.

Τέλος, ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος σημείωσε σημαντική πτώση στην περίπτωση της Ελλάδα κατά το μήνα Ιούλιο, καθώς έπεσε στις 101,1 μονάδες σε σχέση με τις 104,1 μονάδες στις οποίες βρισκόταν τον Ιούνιο. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες υποχώρησαν κυρίως στις κατασκευές, ενώ ηπιότερες ήταν οι μεταβολές στις υπηρεσίες και τη βιομηχανία. Άνοδο παρουσίασε ο σχετικός δείκτης στο λιανικό εμπόριο, συνεχίζοντας τις διακυμάνσεις του κατά τους τελευταίους μήνες. Οπως αναφέρει ο ΙΟΒΕ η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση και η επιβράδυνση της ανάκαμψης στην ΕΕ και άλλες οικονομίες κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ασκούν σημαντικές πιέσεις στη ζήτηση της ελληνικής βιομηχανίας. Ο τουρισμός αποτελεί τον κλάδο με τη μεγαλύτερη δυναμική, βάσει των προσδοκιών στον τομέα. Αντίστοιχα, πτώση παρατηρήθηκε και στην περίπτωση της Ευρωζώνης με το δείκτη να φτάνει πέφτει από τις 104,1 μονάδες τον Ιούνιο στις 99 μονάδες τον Ιούλιο.

Δεν υπάρχουν ανανεωμένες εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία έως το 2025

Πηγές:

Δείκτης Ανάκαμψης: Υπολογισμοί του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του ΕΚΠΑ.

Ημερήσιοι θάνατοι από covid-19: Our World in Data.

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ, Πληθωρισμός, Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας, Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Oxford Economics – Global Economic Model.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: HIS Markit.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώσεις:

Δείκτης Ανάκαμψης: Αποτελείται από πέντε επιμέρους δείκτες ο καθένας από τους οποίους από επιμέρους μεταβλητές με βάση της εξής μεθοδολογία.

Ημερήσιοι θάνατοι από covid-19: Πρόκειται για το μέσο όρο των ημερήσιων θανάτων από covid-19 σε εβδομαδιαία βάση.

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.

Πληθωρισμός: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του γενικού επιπέδου τιμών.

Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας: Πρόκειται για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ή αλλιώς τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του επιπέδου τιμών προϊόντων ενέργειας.

Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Πρόκειται για δείκτες που παρουσιάζουν την τιμή του πετρελαίου και του αερίου με έτος βάσης το 2015, το οποίο λαμβάνει την τιμή 100.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: Πρόκειται για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στον κλάδο της μεταποίησης που καταγράφει τόσο τα επίπεδα παραγωγής, όσο και τις προσδοκίες για την εξέλιξή της στο άμεσο μέλλον (περίπου 6 μήνες προβλεπτική ικανότητα). Τιμές άνω του 50 σημαίνουν ότι η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με του προηγούμενου μήνα και σηματοδοτεί καλές προοπτικές για τους επόμενους 6 περίπου μήνες.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που στόχο έχει να παρακολουθεί τη μεταβολή του ΑΕΠ είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος απαντήσεων σε επιλεγμένες ερωτήσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτές και σκοπό έχουν να προσδιορίσουν το οικονομικό κλίμα.

* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ Π.Χ. Κωστή και Δρ Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών |

Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα

O Γ. Αλογοσκούφης εξετάζει, αναλύει και ερμηνεύει την εξέλιξη του κράτους και της οικονομίας της μεταπολεμικής Ελλάδας, πριν και μετά τη μεταπολίτευση του 1974