Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με τον βρετανικό FTSE 100 να αντέχει όμως, την ώρα που στη γηραιά ήπειρο επικρατεί ανησυχία για την ενεργειακή επάρκεια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να υποχωρεί κατά 3,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,22% στις 7.533 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 2,32% στις 13.230 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,8% στις 6.378 μονάδες.

Διαβάστε ακόμα: Πιέσεις στις αγορές από τις διαφαινόμενες αυξήσεις επιτοκίων

Η συνεδρίαση στο Jackson Hall

«Η αγορά αναμένει τη συνεδρίαση της Fed στο Jackson Hole φοβούμενη ένα αυστηρό μήνυμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια απότομη κίνηση απομάκρυνσης κινδύνου. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι το μήνυμα θα είναι πιο διακριτικό και, ενδεχομένως, ακόμη και καθησυχαστικό», δήλωσε ο Steve Englander, της Standard Chartered.

«Για τη Fed, η μείωση του πληθωρισμού προς τους στόχους είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο πρόεδρος Πάουελ είναι πιθανό να δηλώσει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια όσο χρειάζεται, και για όσο χρόνο χρειαστεί, για να μειώσει τον πληθωρισμό».

Διαβάστε ακόμα: Με βουτιά αρχίζει την εβδομάδα η Wall Street

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας Uniper σημείωσε πτώση 7%, εν μέσω προειδοποιήσεων για περαιτέρω περικοπές στην παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι οποίες έχουν ήδη ωθήσει την εταιρεία να αναζητήσει κρατική διάσωση.

Επίσης, η Just Eat Takeaway σημείωσε πτώση 9% καθώς οι επενδυτές αποκόμισαν κέρδη από ένα σημαντικό ράλι στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, το οποίο προέκυψε από την πώλησή του κατά 1,8 δισ. ευρώ ενός τρίτου μεριδίου στην εφαρμογή της Λατινικής Αμερικής iFood.

Στον αντίποδα, οι μετοχές της Novo Nordisk σημείωσαν άνοδο 5%, αφού η δανική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα από τη δεύτερη φάση της δοκιμής του φαρμάκου της CagriSema σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Κέρδη 5,5% και για τις μετοχές της Fresenius, αφού ο γερμανικός όμιλος υγειονομικής περίθαλψης ανακοίνωσε τον διορισμό του νέου CEO Michael Sen από την 1η Οκτωβρίου, αντικαθιστώντας τον Stephan Sturm.

Διαβάστε ακόμα: Πρόβλεψη σοκ για τον πληθωρισμό στη Βρετανία

Η ανάλυση της Citigroup

Αίσθηση πάντως προκάλεσε και η ανάλυση της Citigroup ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο οδεύει ολοταχώς προς το 18,6% τον Ιανουάριο –το υψηλότερο σχεδόν 50 ετών. Αυτή η εκτίμηση απορρέει κυρίως από την εκτόξευση των χονδρικών τιμών του φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές