Με απώλειες, αλλά χωρίς να απειλούνται προς ώρας τα επίπεδα των 890 μονάδων, κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, με τις πιέσεις όμως να εστιάζουν κυρίως σε συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές. Ο γενικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,71% στις 892,77 μονάδες, με τον τζίρο να πλησιάζει τα 30 εκατ. ευρώ.
Μετά από ένα τετραήμερο ανόδου, το ΧΑ “αναβάλει” τη δοκιμασία του -ψυχολογικής σημασίας- επιπέδου των 900 μονάδων, το οποίο δεν επετεύχθη την Παρασκευή. Και η δοκιμασία αυτή προφανώς θα καθυστερήσει καθώς και το διεθνές περιβάλλον παραμένει εύθραυστο, με τον κόσμο να αναμένει το συμπόσιο της Federal Reserve στο Τζάκσον Χολ, όπου εξάγονται σημαντικά συμπεράσματα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και όχι μόνο.
Διαβάστε επίσης – Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Με απώλειες άνοιξε η εβδομάδα
Η εμπιστοσύνη μεσο-μακροπρόθεσμων επενδυτών
Πάντως όπως αναφέρει η Trader24, η ανθεκτικότητα των περισσοτέρων εισηγμένων στο ταμπλό, ακόμα και μέσα στην περίοδο θερινής ραστώνης, αναδεικνύει την εμπιστοσύνη μεσο-μακροπρόθεσμων επενδυτών που αρνούνται να ρευστοποιούν στην πρώτη ευκαιρία, προεξοφλώντας για ανοδική συνέχεια. Μια συνέχεια που αφενός δείχνει τις πολυπόθητες 1000 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 918, αφετέρου εξαρτάται τα μάλα από τις διαθέσεις των ξένων, καθότι το επενδυτικό περιβάλλον είναι πολύ ρευστό.
Οι βασικές μεταβλητές στην προαναφερθείσα δύσκολη εξίσωση εξεύρεσης κατευθυντικότητας είναι η μεταστρεφόμενη και απαιτητή νομισματική πολιτική εξαιτίας ασύμφορου πληθωρισμού, η διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση με βασικό θύμα το βορειότερο μισό της Ευρωζώνης, και η υπολογίσιμη ανισορροπία που δημιουργεί η πολιτική φυγόκεντρος σε κάποια Κράτη – Μέλη, προσθέτει η Trader24.
Η εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η Coca Cola είναι αυτή που δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις, καθώς σημειώνει απώλειες 2,34%, με τις ΟΠΑΠ, Τιταν, Εθνική, ΔΕΗ, Jumbo και Σαράντη να υποχωρούν επίσης. Σε αρνητικά εδάφη κινούνται οι Λάμδα, Eurobank, Quest, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο και ΟΤΕ, ενώ σε θετικά εδάφη κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Πειραιώς και ΓΕΚ Τέρνα.
Latest News
Η «χρυσή 4ετία» του ΧΑ - Το ράλι του τραπεζικού δείκτη
Η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ αυξήθηκε κατά 49,280 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 103,145 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2024
Μετά το January effect τι; - Τι προβλέπουν οι αναλυτές για το 2025
Πώς προβλέπεται να κινηθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών τη νέα χρονιά - H Moody's και η αναβάθμιση σε αναπτυγμένη αγορά
Με άνοδο 5,4% έκλεισε το ΧΑ τον Ιανουάριο - Με κέρδη 15,6% η πρώτη εβδομάδα της Alter Ego Media
Στο ΧΑ η επιτυχημένη Δημόσια Προσφορά της Alter Ego Media ήταν το μεγάλο κέρδος του μήνα
Συγκρατεί το επιλεκτικό profit taking το Χρηματιστήριο Αθηνών - Κέρδη για ΔΕΗ και Τιτάν
Μόνο θετικά είναι τα μηνύματα που δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών - Αρχίζει το νέο έτος με ένα σημαντικό προβάδισμα
Χαμηλά τα κέρδη, υψηλός ο τζίρος στο ΧΑ
Το χρηματιστήριο Αθηνών κλείνει τον μήνα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού έχει περάσει επιτυχώς και τα διορθωτικά τεστ των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών
Πάνω από 800 εκατ. έχει επενδύσει το Norges Bank στην Ελλάδα – Οι 42 θέσεις του
Οι μεγαλύτερες θέσεις του Norges Bank είναι στις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς, ενώ σημαντική είναι και η έκθεσή του σε Metlen, Εθνική, Jumbo, Motor Oil, ΟΤΕ και ΓΕΚ Τέρνα.
Ανατροπή και θετικό κλείσιμο στο ΧΑ - «Ξέσπασε» η Optima Bank
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,30% στις 1.550,72 μονάδες
Βάζει «πλάτη» η Coca Cola για τον έλεγχο της πτώσης στο ΧΑ
Αν και ο γενικός δείκτης ατο Χρηματιστήριο Αθηνών πιέστηκε έως τις 1.535 μονάδες, εν τέλει δείχνει να μπορεί να ελέγξει την πτώση του και να παραμείνει στο εύρος διακύμανσης αυτής της εβδομάδας
Μικρό προβάδισμα έχουν στο ΧΑ οι πωλητές
Από την αρχή της εβδομάδας ο γενικός δείκτης ταλαντεύεται μεταξύ των 1.540 και 1.550 μονάδων, δείχνοντας διαθέσεις να αφομοιώσει καλύτερα το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν και στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου
Σταθεροποιητικά το ΧΑ - Στήριξαν τα επίπεδα οι Βιοχάλκο και Alpha Bank
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,03% στις 1.546,03 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.544,53 μονάδων (-0,07%) και 1.553,86 μονάδων (+0,53%)