Μπορεί να μην κατάφερε το θετικό πρόσημο, κατά την προσφιλή τακτική των τελευταίων συνεδριάσεων, αλλά το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τις απώλειες του σήμερα και να κλείνει με μικρή πτώση. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,31% στις 896,41 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει τα 60 εκατ. ευρώ.

Μέσα σε ένα άκρως αρνητικό διεθνές περιβάλλον, το ΧΑ κατάφερε να έχει πολύ καλύτερη επίδοση, κρατώντας την επαφή με τις 900 μονάδες. Σε αυτό βέβαια βοήθησε και το γεγονός της αιφνίδιας απόφασης του FTSE Russell να μεταφέρει στον large cap τις ελληνικές μετοχές που μέχρι πρότινος ήταν στον mid cap. Οι 11 ελληνικές εισηγμένες που μεταφέρθηκαν στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι οι μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, ΕΛΠΕ, Jumbo, Μotor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ουσιαστική αναβάθμιση

Ουσιαστικά πρόκειται για αναβάθμιση, καθώς το «σετ» των ελληνικών μετοχών θα μπορέσει να προσελκύσει κεφάλαια funds που παρακολουθούν τους δείκτες του οίκου. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της 19ης Σεπτεμβρίου, αναμένοντας να αυξήσουν κατακόρυφα τις εισροές στην αγορά, καθώς στον Mid Cap αναβαθμίστηκαν επίσης οι μετοχές των Aegean, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Lamda, Quest, Σαράντης και Viohalco, που μέχρι τώρα ήταν στον Small Cap.

Πάντως όπως αναφέρει η Trader24, η ανθεκτικότητα των περισσοτέρων εισηγμένων στο ταμπλό, ακόμα και μέσα στην περίοδο θερινής ραστώνης, αναδεικνύει την εμπιστοσύνη μεσο-μακροπρόθεσμων επενδυτών που αρνούνται να ρευστοποιούν στην πρώτη ευκαιρία, προεξοφλώντας για ανοδική συνέχεια. Μια συνέχεια που αφενός δείχνει τις πολυπόθητες 1000 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 918, αφετέρου εξαρτάται τα μάλα από τις διαθέσεις των ξένων, καθότι το επενδυτικό περιβάλλον είναι πολύ ρευστό.

Διαβάστε ακόμα: Με βουτιά αρχίζει την εβδομάδα η Wall Street

Οι βασικές μεταβλητές

Οι βασικές μεταβλητές στην προαναφερθείσα δύσκολη εξίσωση εξεύρεσης κατευθυντικότητας είναι η μεταστρεφόμενη και απαιτητή νομισματική πολιτική εξαιτίας ασύμφορου πληθωρισμού, η διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση με βασικό θύμα το βορειότερο μισό της Ευρωζώνης, και η υπολογίσιμη ανισορροπία που δημιουργεί η πολιτική φυγόκεντρος σε κάποια Κράτη – Μέλη, προσθέτει η Trader24.

Διαβάστε ακόμα: Με μικτά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

H εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, Τιτάν, ΟΠΑΠ και Coca Cola έκλεισαν με σημαντικές απώλειες, επηρεάζοντας με τη βαρύτητά τους την αγορά. Σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Jumbo, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, ΟΛΠ, Λάμδα και Eurobank.

\Από την άλλη, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Quest, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ και ΑΔΜΗΕ, έκλεισαν με σημαντικά κέρδη, ενώ ήπια κέρδη σημείωσαν οι Εθνική, Μυτιληναίος, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια. Τέρνα και Σαράντης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών