Σε μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού καθώς και του επιτοκίου αναφοράς για ορισμένα ενυπόθηκα δάνεια προχώρησε τη Δευτέρα η Κίνα, καθώς το Πεκίνο επιδιώκει με τα μέτρα χαλάρωσης να αναζωογονήσει την οικονομία της χώρας που έχει παραλύσει από την κρίση στην αγορά ακινήτων και την αναζωπύρωση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όπως σημειώνει το Reuters, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί στις προσπάθειές της να αναζωογονήσει την ανάπτυξη. Η προσφορά υπερβολικών κινήτρων θα μπορούσε να εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και προκαλέσει κίνδυνο φυγής κεφαλαίων, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες οικονομίες αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια.
Ωστόσο, η αδύναμη ζήτηση αναγκάζει την PBOC να δράσει, καθώς προσπαθεί να διατηρήσει την οικονομία της Κίνας σε ομαλή πορεία.
Το ετήσιο βασικό επιτόκιο δανεισμού (LPR) μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης (bps) στο 3,65% τη Δευτέρα, ενώ το πενταετές LPR μειώθηκε κατά 15 bps στο 4,30%.
- Διαβάστε επίσης: Κίνα: Νέα μείωση των επιτοκίων
Το ετήσιο LPR μειώθηκε για τελευταία φορά τον Ιανουάριο. Το επιτόκιο πενταετούς διάρκειας, που μειώθηκε τελευταία φορά τον Μάιο, επηρεάζει την τιμολόγηση των στεγαστικών δανείων.
Χαλάρωση
«Συνολικά, η εντύπωση που λαμβάνουμε από όλες τις πρόσφατες ανακοινώσεις της PBOC είναι ότι η πολιτική χαλαρώνει αλλά όχι δραματικά», δήλωσε η Sheana Yue, οικονομολόγος της Capital Economics για την Κίνα.
- Διαβάστε επίσης: Ξηρασία – Κίνα: Ένα νησί και 3 βουδιστικά αγάλματα αποκαλύφθηκαν στον ποταμό Γιανγκτσέ
«Αναμένουμε δύο ακόμη μειώσεις των επιτοκίων πολιτικής της PBOC κατά 10 μονάδες βάσης για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και συνεχίζουμε να προβλέπουμε μείωση του συντελεστή υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR) το επόμενο τρίμηνο».
Οι περικοπές του LPR έρχονται μετά την έκπληξη που προκάλεσε η PBOC στις αγορές την περασμένη εβδομάδα, μειώνοντας το επιτόκιο της μεσοπρόθεσμης πιστωτικής διευκόλυνσης (MLF) και ένα άλλο βραχυπρόθεσμο εργαλείο ρευστότητας, καθώς μια σειρά από πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία χάνει τη δυναμική της εν μέσω επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και αύξησης του κόστους δανεισμού σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες.
- Διαβάστε επίσης: Σιγκαπούρη: Σε κίνδυνο η ειρήνη σε Ασία – Ειρηνικό λόγω του ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας
Σε κάθε περίπτωση, οι ανησυχίες για τη διεύρυνση της απόκλισης πολιτικής μεταξύ του Πεκίνου και άλλων μεγάλων οικονομικών παρέσυραν το κινεζικό γουάν σε χαμηλό σχεδόν δύο ετών, καθώς διαπραγματευόταν στα 6,8258 ανά δολάριο.
Latest News
Εργαζόμενοι vs CEOs: Το τεράστιο χάσμα μεταξύ των απολαβών στην Ευρώπη
Πόσα βγάζουν οι CEO στις 100 κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη
Η μανία για το AI...ταξιδεύει στο Νταβός
Η έκρηξη του brand AI ξεκίνησε στο Νταβός το 2024, παραμερίζοντας τα κρυπτονομίσματα, σε μια εποχή που το ChatGPT κέρδιζε ακόμη σε δημοφιλία
Τα πάνω κάτω απειλεί να φέρει ο Τραμπ στην παγκόσμια φορολόγηση των πολυεθνικών
Η κίνηση Τραμπ η οποία είναι πιθανό να πυροδοτήσει παγκόσμια αντιπαράθεση για τα φορολογικά καθεστώτα
Γιατί οι Αμερικανοί γεμίζουν τα κελάρια τους με κρασιά και τυριά από την Ευρώπη
Υπάρχει έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ ότι ο Τραμπ θα επιβάλει τελικά δασμούς σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα
Γιατί το Βερολίνο «τρέμει» για τις επερχόμενες αποφάσεις Τραμπ
Οι αυξήσεις δασμών που απειλεί να επιβάλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα κοστίσουν 127 έως 180 δισ. ευρώ στη γερμανική οικονομία
Η διεύρυνση των BRICS, η αποδολαριοποίηση και οι απειλές Τράμπ [γράφημα]
Οι BRICS είναι, μετά την ένταξη της Ινδονησίας, μια ομάδα δέκα κρατών με σημαντικό οικονομικό βάρος και πρωταγωνιστική θέση στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου
Οι ευρωπαϊκές χώρες που απειλούνται περισσότερο από νέους δασμούς του Τραμπ [πίνακας]
Ο χάρτης των εμπορικών πλεονασμάτων και ελλειμμάτων με τις ΗΠΑ ανά χώρα της ΕΕ
Όμιλος JSW θα επενδύσει $35 δις στην πολιτεία Μαχαράστρα της Ινδίας
Η συμφωνία με τον κυβερνητη της πολιτειας έγινε στο περιθωριο του Οικονομικού φόρουμ του Ντααβός
SEC: Ανακοίνωσε την δημιουργία task force για τα crypto
Μια πολυαναμενόμενη κίνηση μετά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Τραμπ για την αγορά των crypto
Η Γερμανία θα πείσει τον Τραμπ να παραμείνει στον ΠΟΥ; - Πλήγμα η απώλεια 130 εκατ. από εισφορές
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λαμβάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου το 20% των υποχρεωτικών συνεισφορών