
Έτοιμη να διαπραγματευτεί εκ νέου με τη ρωσική εταιρεία Gazprom εμφανίζεται η Βουλγαρία, καθώς εκφράζονται φόβοι για ελλείψεις φυσικού αερίου τον χειμώνα.
Η Βουλγαρία είναι μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες προς την οποίαν διακόπηκαν οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου, ήδη από τον Απρίλιο.
Η Σόφια, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της, αρνήθηκε να πληρώνει το φυσικό αέριο σε ρούβλια και ενέτεινε τις προσπάθειες για να διαφοροποιήσει τις πηγές ανεφοδιασμού της.
«Αναπόφευκτες οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom»
Ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας Ρόσεν Χρίστοφ δήλωσε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι «είναι πλέον αναπόφευκτες» οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom Export «για να ξαναρχίσουν οι παραδόσεις της τρέχουσας σύμβασης» η οποία λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου.
- Διαβάστε επίσης: Siemens: Στο Spotify μεταφέρει τη διαμάχη με την Gazprom
Όπως εξήγησε, αυτή είναι «η μόνη λύση» ώστε να διατηρηθούν σε αποδεκτό επίπεδο οι λογαριασμοί για τις επιχειρήσεις. Ο Χρίστοφ είχε καλέσει νωρίτερα τα συνδικάτα των εργαζομένων και τους εργοδότες να στηρίξουν αυτήν την αλλαγή στρατηγικής.
«Οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom θα είναι δύσκολες», προειδοποίησε, υπογραμμίζοντας ότι η συνέχεια θα εξαρτηθεί από την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Αντιδρώντας στις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε οι αγοραστές φυσικού αερίου από τις «μη φιλικές» χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια. Σε διαφορετική περίπτωση, απείλησε ότι θα διακοπεί ο ανεφοδιασμός τους. Οι χώρες που δεν υπάκουσαν, είδαν να κλείνει η στρόφιγγα: εκτός από τη Βουλγαρία, το ίδιο συνέβη με την Πολωνία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Λετονία. Στις άλλες χώρες οι ροές είχαν μειωθεί κατά περίπου 70% τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση.


Latest News

Σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου προσανατολίζεται ο ΟΠΕΚ+ τον Μάιο
Η παραγωγή στο πετρέλαιο αναμένεται να αυξηθεί στα 135.000 βαρέλια την ημέρα με βάση τον σχεδιασμό του Οργανισμού

Γεράσιμος Καλογηράτος: H ενεργειακή μετάβαση και η ζήτηση ενέργειας για data centers επηρεάζουν τις προοπτικές του LNG
Η ενεργειακή μετάβαση και οι προοπτικές του LNG συζητήθηκαν στο 19ο Ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Φόρουμ της Capital Link, σε ένα πάνελ όπου συμμετείχε ο Γεράσιμος Καλογηράτος (Capital Clean Energy Carriers Corp.)

Χωρίς επιδότηση οι λογαριασμοί ρεύματος τον Απρίλιο – Ικανοποιημένο το ΥΠΕΝ από τις τιμές
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος του Απριλίου

Η Gazprom ανοίγει τη στρόφιγγα αερίου στη Σλοβακία μέσω TurkStream
Μέσω Τουρκίας και Ουγγαρίας θα προμηθεύει η Gazprom την Σλοβακία

Μεγάλες μειώσεις στο ρεύμα από τη ΔΕΗ για τον Απρίλιο
Η ΔΕΗ ανάρτησε τις χρεώσεις για το ειδικό οικιακό και το νέο διζωνικό τιμολόγιο ρεύματος που θα ισχύουν τον Απρίλιο

Η αγορά ουρανίου «παγώνει» - Οι δασμοί Τραμπ απειλή για τις εταιρείες πυρηνικής ενέργειας
Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο ουράνιο μειώνονται κατά περίπου 40% από την κορύφωση που κατέγραψαν το 2024

Πρεμιέρα για το θερινό τιμολόγιο ρεύματος - Οι νέες ώρες με τις χαμηλές χρεώσεις
Τι αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ

Επικοινωνία Παπασταύρου με τον ΥΠΕΣ των ΗΠΑ Doug Burgum - Τι συζήτησαν
Έμφαση δόθηκε στην αποδοχή από την ελληνική Κυβέρνηση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα «Νότια Κρήτη Ι και ΙΙ»

Κίνα: Ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου στη Νότια Σινική Θάλασσα
Κοίτασμα αργού πετρελαίου εντόπισε κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία στη Νότια Σινική Θάλασσα, το οποίο περιέχει αποθέματα που αποδεδειγμένα ξεπερνούν τους 100 εκατομμύρια τόνους.

Τα 14 χρόνια περιπέτειας για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ
Η ιστορία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, από τη σύλληψη του project το 2011, την ανάληψη του από τον ΑΔΜΗΕ το 2023 και τις σημερινές προκλήσεις