Η ώρα των μεγάλων κοινοβουλευτικών αναμετρήσεων για την υπόθεση των παρακολουθήσεων έφτασε.
Η πρώτη μάχη θα δοθεί το μεσημέρι στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου τα κόμματα θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους με αφορμή τον προγραμματισμό των σχετικών διαδικασιών: της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που έχει ζητήσει – και έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση – ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ/ΚΙΝΑΛ ζητούν να προσέλθουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, ενώ, όσον αφορά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής και το χρονικό πεδίο της διερεύνησης, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με την πλειοψηφία να επιδιώκει να επεκταθεί η έρευνα «σε βάθος χρόνου» δεκαετίας (2012-2022), όπου θα συμπεριληφθούν οι περίοδοι διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και ΝΔ-ΠαΣοΚ (κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου).
Διαβάστε επίσης: Υποκλοπές: Τα πρώτα γκάλοπ στο νέο πολιτικό τοπίο μετά τις παρακολουθήσεις
Τα «χαρτιά» της κυβέρνησης
Στην κατεύθυνση αυτή η ΝΔ, σύμφωνα με αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές, έχει δύο «χαρτιά» στα χέρια της: το ένα είναι να υποβάλει δική της πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής «κόντρα» στην πρόταση της μειοψηφίας, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που διαβλέπει προσπάθεια συμψηφισμού, ή να μετατρέψει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σε Εξεταστική, σύμφωνα με το δικαίωμα που της δίνει ο Κανονισμός της Βουλής.
Σε αυτή την περίπτωση βεβαίως υπάρχει ο κίνδυνος να ανακύψει το εξής οξύμωρο σχήμα: να συγκροτήσει η μειοψηφία εξεταστική επιτροπή βάσει του συνταγματικού δικαιώματός της (απαιτούνται οι υπογραφές 10 βουλευτών για να υποβληθεί πρόταση και 120 για να εγκριθεί η σύστασή της) η οποία θα διερευνά το παρόν με επίκεντρο την ομολογημένη παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του ευρωβουλευτή και προέδρου του ΠαΣοΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και την απόπειρα παγίδευσής του με το κακόβουλο λογισμικό Predator, καθώς και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σε ρόλο άτυπης εξεταστικής επιτροπής να διερευνά το παρελθόν, αλλά με την αντιπολίτευση να έχει τη δυνατότητα να καλέσει όποιον μάρτυρα επιθυμεί κάνοντας χρήση του σχετικού δικαιώματος της μειοψηφίας που διαθέτει με τα 2/5.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο να μετατραπεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σε εξεταστική επιτροπή (κατά το προηγούμενο της υπόθεσης των υποκλοπών της περιόδου 2004-2005 επί διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή μέσω των παρεμβάσεων που είχαν γίνει στο λογισμικό της Vodafone) φαίνεται να είναι ανοιχτό για όλες τις πλευρές. «Θα μπορούσε να είναι μια παραδεκτή λύση, ίσως η ορθότερη, καθώς η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει εκ του Κανονισμού της Βουλής την αρμοδιότητα του κοινοβουλευτικού ελέγχου για την δραστηριότητα της ΕΥΠ» (άρθρο 43Α), λέει έμπειρος κοινοβουλευτικός του ΠαΣοΚ/ΚΙΝΑΛ.
Ολα αυτά μένουν να αποσαφηνιστούν άμεσα καθώς από στιγμή σε στιγμή αναμένεται το ΠαΣοΚ/ΚΙΝΑΛ να καταθέσει την πρότασή του στην οποία θα διευκρινίζεται το όλο πλαίσιο.
«Συνταγή συγκάλυψης»
Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μην είναι «μονοθεματική» η έρευνα που θα διεξαχθεί για τις παρακολουθήσεις δημιουργεί έντονες αναταράξεις: «Πρόκειται για συνταγή συγκάλυψης» σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας ότι «υπάρχει ένα γεγονός που συντελέστηκε καθ’ ομολογίαν της κυβέρνησης, οι παρακολουθήσεις των τηλεφώνων του ευρωβουλευτή και αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος και ενός δημοσιογράφου, για τις οποίες μάλιστα υπήρξαν παραιτήσεις, και η κυβέρνηση έρχεται και λέει «όλα στο φως» αλλά «σε βάθος χρόνου…», πετώντας την μπάλα στην εξέδρα».
Αν μάλιστα εμμείνει η πλειοψηφία σε αυτή την τακτική, αναμένονται σφοδρές αντιδράσεις: «Αν επιδιώκουν να μείνει η υπόθεση των παρακολουθήσεων στο σκοτάδι, εμείς δεν θα τους το επιτρέψουμε», δηλώνουν κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «αν η πλειοψηφία στερήσει το δικαίωμα της μειοψηφίας και φέρει δική της πρόταση, τότε θα μείνει μόνη της».
Στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν τις κινήσεις του ΠαΣοΚ/ΚΙΝΑΛ και προσανατολίζονται, αφού δουν το περιεχόμενο της πρότασης που θα καταθέσει, να τη στηρίξουν καθώς θεωρούν ότι έχει εκ των πραγμάτων τον πρώτο λόγο, ενώ ταυτόχρονα προκρίνουν την αναγκαιότητα να υπάρξει ένα «προοδευτικό δημοκρατικό μέτωπο απέναντι σε αυτή την εκτροπή».
Οι διαφωνίες και οι κατηγορίες για μάχη εντυπώσεων
Στην αντιπολίτευση διαφωνούν και με τη διαφαινόμενη κατ’ αρχήν πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να προηγηθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση (πηγές της Βουλής την τοποθετούσαν χρονικά για την προσεχή Τετάρτη ή Πέμπτη) από αυτήν της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία, πέραν της ακρόασης των προσώπων-«κλειδιά» που έχουν ζητήσει τα κόμματα, ο κ. Ανδρουλάκης έχει ζητήσει να διαβιβαστεί πάραυτα το σύνολο του φακέλου που αφορά την υπόθεση παρακολούθησής του από την ΕΥΠ.
«Είναι η τελευταία γραμμή άμυνας της κυβέρνησης που παίζει καθυστερήσεις» θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση στην προ ημερησίας «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να απολογηθεί», ενώ και στο ΠαΣοΚ/ΚΙΝΑΛ αντιδρούν τονίζοντας ότι «προτιμούν να πάνε σε μια μάχη εντυπώσεων παρά στην ουσία και στην παροχή ουσιαστικών εξηγήσεων» που μπορούν να δοθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία έχει εκ του ρόλου της να εισφέρει συγκεκριμένο έργο. Θεωρούν δε ότι η σπουδή της κυβέρνησης να προηγηθεί η προ ημερησίας εντάσσεται σε μια στρατηγική πόλωσης με την αξιωματική αντιπολίτευση με στόχο να αντιπαραβάλει την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ώστε να «στρώσει τον δρόμο» για διεύρυνση του χρονικού ορίζοντα των ερευνών.
Στον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι «δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα γιατί δεν υπάρχει τίποτα», σημειώνοντας ότι «αν στην πορεία της διερεύνησης της υπόθεσης των παρακολουθήσεων ανακύψει κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο, εννοείται ότι θα εξεταστεί και εκείνο. Αλλά ιστορική αναδρομή σε βάθος δεκαετίας χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία, επειδή το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να “θολώσει” το αποδεδειγμένο γεγονός της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη και ενός δημοσιογράφου, δεν θα κάνουμε» δηλώνουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την επίμαχη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που ζητεί η μειοψηφία προκειμένου να κληθούν για εξηγήσεις οι παραιτηθέντες Παναγιώτης Κοντολέων, πρώην διοικητής της ΕΥΠ, και Γρηγόρης Δημητριάδης, πρώην γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού, η αποσπασμένη στην ΕΥΠ εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου και ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, αναμένεται να προηγηθεί η συνεδρίαση της ίδιας Επιτροπής από την οποία πρέπει να «περάσει» η τοποθέτηση στο τιμόνι της ΕΥΠ του νέου διοικητή της Θεμιστοκλή Δεμίρη (το προβλέπει η ΠΝΠ που κατέθεσε η κυβέρνηση για την ΕΥΠ).
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής δεν αποκλείεται η συνεδρίαση αυτή να προηγηθεί τελικά της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης. Κάποιες πηγές την προσδιορίζουν για την προσεχή Τετάρτη και την προ ημερησίας για Πέμπτη ή Παρασκευή, ενώ τη σύγκληση της ίδιας επιτροπής που έχει ζητήσει η μειοψηφία για την ακρόαση των εμπλεκομένων προσώπων για την επόμενη εβδομάδα.
Πηγή: Έντυπη έκδοση Το Βήμα
Latest News
Εφιάλτες στην Ευρώπη από μια πιθανή νίκη του Τραμπ
Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οικό και την προεδρία των ΗΠΑ θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω μια ήδη αποδυναμωμένη ήπειρο
Δύσκολα ανατρέπεται η τάση αύξησης της υπογεννητικότητας στη Δύση
Πως θα περάσουμε από έναν δημογραφικό χειμώνα σε μία νεανική άνοιξη
Σε κινούμενη άμμο ο κυβερνητικός συνασπισμός Σολτς - Οι φήμες για πρόωρες εκλογές
Η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική στο επίκεντρο της διαφωνίας
Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις
Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία
Ισπανία: Συνολικά 7.500 στρατιώτες αναπτύσσονται στις περιοχές που επλήγησαν
Ήταν η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που σχετίζεται με πλημμύρες τις τελευταίες πέντε δεκαετίες στην Ευρώπη.
ΟΑΣΑ: Νέα 18μετρα αρθρωτά λεωφορεία στις γραμμές της Νοτιοανατολικής Αττικής
Ενισχύεται σημαντικά ο στόλος των αστικών συγκοινωνιών, φτάνοντας πλέον τα 130 νέα λεωφορεία σε κυκλοφορία στην Ανατολική Αττική
Πέθανε ο θρυλικός μουσικός και παραγωγός Κουίνσι Τζόουνς
Ο Κουίνσι Τζόουνς, ο άνθρωπος που είχε συνεργαστεί από τον Φρανκ Σινάτρα μέχρι τον Μάικλ Τζάκσον, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών.
Τουρκία: Καθαίρεση τριών φιλοκούρδων δημάρχων με κατηγορίες για «τρομοκρατία»
Οι τρεις φιλοκούρδοι δήμαρχοι είχαν εκλεγεί στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, στην Τουρκία, οι οποίες σηματοδότησαν ευρεία νίκη της αντιπολίτευσης σε βάρος του κόμματος του Ερντογάν.
Η φιλοευρωπαία πρόεδρος Μάγια Σάντου νικήτρια των προεδρικών εκλογών στη Μολδαβία
Ο Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη σήμερα την Μάγια Σάντου για την «επανεκλογή της» στην προεδρία της Μολδαβίας
Γερμανικές αποζημιώσεις: Κάποια στιγμή, στο μέλλον, ίσως…
Η Γερμανία θεωρεί λήξαν το θέμα για τις αποζημιώσεις που οφείλει στην Ελλάδα για τις θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά παραπέμπει το θέμα στις καλένδες.