Με 4 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις έκλεισε άλλη μια χρηματιστηριακή εβδομάδα μέτριου όγκου συναλλαγών, με τις μάχες μεταξύ αγοραστών και πωλητών να μεταφέρονται στα όρια του -ψυχολογικής σημασίας- επιπέδου των 900 μονάδων που δοκιμάστηκε χωρίς επιτυχία στο ενδοσυνεδριακό της Παρασκευής.
Έτσι, ο Γενικός Δείκτης είδε τη δεύτερη ανοδική του εβδομάδα, καταφέρνοντας το αδιανόητο να συνεχίζει να υπερέχει όλων των υπολοίπων μεγάλων χρηματιστηριών παγκοσμίως, αφού αφενός είναι ο μόνος θετικός από 1/1 με κέρδη 0,65% έναντι -επί παραδείγματι- του DAX40 που χάνει 15% και του Nasdaq100 που χάνει 19%.
Η ανθεκτικότητα των περισσοτέρων εισηγμένων στο ταμπλό, ακόμα και μέσα στην περίοδο θερινής ραστώνης, αναδεικνύει την εμπιστοσύνη μεσο-μακροπρόθεσμων επενδυτών που αρνούνται να ρευστοποιούν στην πρώτη ευκαιρία, προεξοφλώντας για ανοδική συνέχεια. Μια συνέχεια που αφενός δείχνει τις πολυπόθητες 1000 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 918, αφετέρου εξαρτάται τα μάλα από τις διαθέσεις των ξένων, καθότι το επενδυτικό περιβάλλον είναι πολύ ρευστό.
Οι βαασικές μεταβλητές στην προαναφερθείσα δύσκολη εξίσωση εξεύρεσης κατευθυντικότητας είναι η μεταστρεφόμενη και απαιτητή νομισματική πολιτική εξαιτίας ασύμφορου πληθωρισμού, η διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση με βασικό θύμα το βορείότερο μισό της Ευρωζώνης, και η υπολογίσιμη ανισορροπία που δημιουργεί η πολιτική φυγόκεντρος σε κάποια Κράτη – Μέλη.
Στο ΧΑ, μπροστάρης αναδείχθηκε ο τραπεζικός κλάδος, που στήριξε την αισιοδοξία τόσο με την υπεραπόδοση +3,95% έναντι +2,32% του ΓΔ όσο και με τον τζίρο, που απορρόφησε το 1/3 του συνολικού. Δίπλα του στάθηκαν επάξια οι σωματοφύλακες, με τον ΟΠΑΠ να είναι στα κέφια του με +3,78% και υψηλότατη συναλλακτική δραστηριότητα, ειδικά την Παρασκευή όταν και περνούσαν πάνω του 34 από τα 82 εκατομμρια ευρώ.
Τέλος,ενδιαφέρον έχει να δούμε την αγορά εισηγμένων ομολόγων μας, πρώτον διότι ακόμα υπάρχουν πολύ ελκυστικές ..εκπτώσεις σε αυτά των ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, και ομίλου ΓΕΚ, και
δεύτερον διότι υπήρξε ένα αυξημένο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα, που ίσως οδηγήσει σε αγοραστικό κρεσέντο στο εγγύς μέλλον.