Οι Αμερικανοί «χωρίζουν» με τους φίλους τους από τη δουλειά
Εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν αλλάξει δουλειά ή εργάζονται από το σπίτι - ένας σημαντικός λόγος που πολλοί εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι είναι δύσκολο και δεν αποτελεί πια προτεραιότητα να κάνουν φιλίες στον χώρο εργασίας
Λίγους μήνες πριν φύγει από τη τελευταία θέση εργασίας του, το 2020, ο Μάικλ Τρότερ άρχισε να «τρέμει» την ερώτηση που θα του έκαναν οι συνάδελφοί του στο τέλος της βάρδιάς του: Θέλεις να πάμε για ένα ποτό;
«Δεν θέλω να δουλεύω οκτώ, εννέα, δέκα ώρες και, μετά, να βγαίνω έξω να πιω μία μπύρα – και να μιλάω για τη δουλειά μου για άλλες τέσσερις ώρες», λέει ο κ. Τρότερ, 53χρονος διαχειριστής βάσεων δεδομένων στην πόλη Κουπερτίνο, στην Καλιφόρνια.
Πολλοί εργαζόμενοι λένε ότι η δημιουργία φιλικών σχέσεων στο γραφείο έχει γίνει πιο δύσκολη και λιγότερο σημαντική τα τελευταία δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Αμερική άλλαξαν δουλειά ή ξεκίνησαν να εργάζονται από το σπίτι.
Διαβάστε επίσης: PwC: Γιατί η «Μεγάλη Παραίτηση» θα συνεχιστεί
Σχεδόν δύο χρόνια – ίσως και λίγο περισσότερο – μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ορισμένοι επαγγελματίες ξεκίνησαν να «παραιτούνται επίσης σιωπηρά» από την εργασία τους ή να κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ένα από αυτά είναι και η αποφυγή των κοινωνικών συναναστροφών και της σύναψης σχέσεων στον χώρο εργασίας.
Ο ρόλος των φιλικών σχέσεων στον χώρο εργασίας δοκιμάζεται, σήμερα, σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να δημιουργήσουν ξανά μια κουλτούρα γραφείου, με πολλούς από τους υπαλλήλους τους να συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι μερικές ημέρες της εβδομάδας. Μεταξύ σχεδόν 4.000 εργαζομένων σε καθεστώς υβριδικής εργασίας που συμμετείχαν σε έρευνα της Gallup, τον Ιούνιο, μόλις το 17% δήλωσε ότι έχει έναν «καλό φίλο» στη δουλειά, ποσοστό χαμηλότερο από το 22%, το 2019. Συνολικά, το ποσοστό των εργαζομένων – είτε αυτοί εργάζονταν από τα γραφεία τους είτε από το σπίτι – που ανέφερε ότι είχε κάποιον πολύ καλό φίλο στη δουλειά μειώθηκε από 20% σε 19%.
Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της ύπαρξης ενός καλού φίλου στο γραφείο και της αφοσίωσής μας στα καθήκοντά μας, ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια – γεγονός που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν κάποιον πολύ καλό φίλο στον χώρο εργασίας τους παρουσιάζουν περισσότερες πιθανότητες να επιθυμούν να παραιτηθούν. Περίπου το 15% όσων διέθεταν κάποιον καλό φίλο στη δουλειά ανέφεραν ότι είναι εξαιρετικά ικανοποιημένοι με τη θέση εργασίας τους φέτος, ποσοστό χαμηλότερο του 23% που δήλωσε το ίδιο, το 2019, σύμφωνα με την Gallup, που διεξήγαγε έρευνα θέτοντας ερωτήσεις σε εργαζομένους για τις φιλίες που είχαν συνάψει στους χώρους εργασίας τους, τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Ο κ. Τρότερ λέει ότι η κοινωνικοποίηση μετά τη δουλειά που συνήθιζε να κάνει περιστασιακά, του φαινόταν εξαντλητική – και περιόριζε τον χρόνο που περνούσε με την οικογένειά του. Στη νέα θέση εργασίας του, στην οποία εργάζεται κυρίως από το σπίτι, δεν τον ενδιαφέρει να δημιουργήσει φιλίες, αναφέρει ο ίδιος. Δύο χρόνια μετά, ο ίδιος εχει δει από κοντά μόνο δύο συναδέλφους του, και μόνο για λίγα λεπτά.
«Όλα είναι πιο εύκολα αν, όταν τελειώνεις με τη δουλειά σου, σταματάς να ασχολείσαι με οτιδήποτε αφορά τον τομέα αυτό», προσθέτει ο ίδιος.
Η εξάρτηση από το Zoom και άλλα παρόμοια forum στον χώρο εργασίας έχει καταστήσει τη δημιουργία και τη διατήρηση φιλικών σχέσεων στο γραφείο αρκετά δύσκολη για πολλούς υπαλλήλους, δήλωσε η Τζουλιάνα Πίλλεμερ, καθηγήτρια στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η οποία ασχολείται με τη σύναψη σχέσεων στον χώρο εργασίας.
«Οι φιλίες στη δουλειά είναι δύσκολη υπόθεση», συνέχισε η ίδια. «Αν νιώθετε ότι “φιλία και δουλειά είναι το ίδιο”, τότε μπορώ πραγματικά να καταλάβω την επιθυμία σας να μην ξοδεύετε άλλο χρόνο – ακόμη κι αν πρόκειται για κοινωνικοποίηση – με συναδέλφους».
Ο Τσαντ Έσλινγκερ, μηχανολόγος μηχανικός από την περιοχή της Μινεάπολη, ο οποίος χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως εξωστρεφή, νοσταλγεί τα πρώτα χρόνια της καριέρας του, όταν αυτός και οι φίλοι του από τη δουλειά συναντιούνταν για καραόκε και για άλλες κοινωνικές εξόδους. Στη σημερινή του θέση εργασίας, φαίνεται πως οι συνάδελφοί του δίνουν λιγότερη σημασία στις κοινωνικές συναναστροφές.
Διαβάστε επίσης: Αγορά εργασίας: Πιο ευέλικτη και υβριδική μετά την πανδημία
«Φυσικά και θέλω να έχω πραγματικούς φίλους στη δουλειά», υποστηρίζει ο κ. Έσλινγκερ, 45 ετών, ο οποίος συνεχίζει αναφέροντας ότι του λείπουν οι συναντήσεις με άτομα από το γραφείο «οι οποίες δεν σχετίζονται με το να είσαι παραγωγικός ή με το να εργάζεσαι σαν ρομπότ».
Πρόσφατη έρευνα σε σχεδόν 1.000 εργαζόμενους, στις ΗΠΑ, ανέδειξε ότι οι σχέσεις με συναδέλφους θεωρήθηκε ένας λιγότερο σημαντικός παράγοντας που συσχετίζεται με την ικανοποίηση από τη θέση εργασίας μας. (Η αποζημίωση και η εύρεση ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής θεωρήθηκαν οι πιο σημαντικές από τις 14 επιλογές, σύμφωνα με τη διαδικτυακή αγορά λογισμικού, Capterra, η οποία διεξήγαγε την έρευνα). Σχεδόν τα δύο τρίτα των εργαζομένων που είδαν να αλλάζει συχνά το προσωπικό στις εταιρείες όπου εργάζονταν δήλωσαν ότι δεν θεωρούσαν τόσο σημαντικό να κοινωνικοποιούνται και να γνωρίζουν τους συναδέλφους τους.
Ορισμένοι εργοδότες προσπαθούν να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους να αναπτύξουν τέτοιους δεσμούς. Φέτος το καλοκαίρι, η KPMG έφερε τάξη με 2.800 πρακτικάριους σε εκπαιδευτική εγκατάσταση που ήταν, ουσιαστικά, ένα σπίτι κοντά σε λίμνη, στο Ορλάντο, στη Φλόριντα, το οποίο διέθετε χώρους κοινωνικών εκδηλώσεων, δωμάτια φιλοξενίας και γυμναστήριο. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι η γνωριμία με νέα άτομα «από κοντά» και η δυνατότητα δικτύωσης που τους δίνεται θα βοηθήσουν πολλούς ασκούμενους να δεχτούν, τελικά, προσφορές εργασίας πλήρους απασχόλησης από την εν λόγω λογιστική εταιρεία.
Ο κολοσσός του software, Salesforce.com, χρησιμοποιεί ένα θέρετρο νότια του Σαν Φρανσίσκο ως κέντρο εργασίας και ευεξίας για τους σχεδόν 70.000 υπαλλήλους του. Η διαμονή στο καταφύγιο της Salesforce θα συνδυάζει την εργασία και την εκπαίδευση με δραστηριότητες ευεξίας, όπως η γιόγκα και η πεζοπορία, ώστε να ενθαρρύνεται η δημιουργία κοινωνικών δεσμών, υποστηρίζουν στελέχη της εταιρείας.
Οι νεότεροι επαγγελματίες μπήκαν στον χώρο εργασίας ακριβώς όταν ξέσπασε η πανδημία και η τηλεργασία προτιμήθηκε σημαντικά, κρατώντας τους συναδέλφους σε φυσική απόσταση ο ένας από τον άλλον. Πολλοί εικοσάρηδες, σήμερα, αναφέρουν ότι δεν τους ενδιαφέρει να αλλάξει αυτό. Οι μισοί εργαζόμενοι ηλικίας 18 έως 25 ετών δήλωσαν ότι οι φιλίες στον χώρο εργασίας είναι «καθόλου σημαντικές» ή «λίγο σημαντικές», σύμφωνα με την έρευνα της Capterra, η οποία ανήκει στην Gartner Digital Markets.
Ο Ναθάνιελ Ρίτσαρντς, 22χρονος μηχανικός λογισμικού στην πόλη Μάσκεγκον, στο Mίσιγκαν, περιγράφει τον εαυτό του ως εξωστρεφή και δηλώνει ότι θα ήθελε να διευρύνει τον κύκλο γνωριμιών του – όχι όμως στη δουλειά. Αναφέρει ότι ανησυχεί, εν μέρει, ότι κάποιος συνάδελφός του ενδεχομένως να αντιδράσει αρνητικά σε κάτι που του είπε για την προσωπική του ζωή, όσο κοινότοπο κι αν είναι, ή να το μεταφέρει σε κάποιο ανώτερό του.
«Δεν θα ήθελα να ανοιχτώ τόσο πολύ σε ανθρώπους με τους οποίους πρέπει να συνεργαστώ», προσθέτει.
Σε προηγούμενη θέση εργασίας του, ο ίδιος και συνάδελφοί του συναντιούνταν μέσω διαδικτύου, τις Παρασκευές, για να συζητήσουν, αναφέρει ο ίδιος. Ωστόσο, όταν μιλούσαν για θέματα όπως η φροντίδα του γκαζόν και τα παιδιά τους, δεν είχε πολλά να πει, συνεχίζει ο ίδιος. Λέει ότι προτιμούσε να περνάει χρόνο με την αρραβωνιαστικιά του, να παίζει Dungeons & Dragons ή να κάνει διάφορες εξωτερικές δουλειές.
«Αυτός ο χρόνος είναι για εσάς», συνεχίζει. «Δίνω περισσότερη σημασία σε αυτό από το να κάνω φίλους στη δουλειά.»
Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο
Γιατί οι εργαζόμενοι δεν εμπιστεύονται πλέον τους προϊσταμένους τους
Το 67% απολάμβανε την εμπιστοσύνη προς τον προϊστάμενό του ότι θα λάβει ορθές επιχειρηματικές αποφάσεις τον Μάιο του 2020 - To ποσοστό αυτό έχει μειωθεί
Πώς το burnout έχει γίνει η μάστιγα της σύγχρονης εργασίας
Το αίσθημα του άγχους και της υπερφόρτωσης στη δουλειά μπορεί να μετατραπεί σε μια πιο σοβαρή κατάσταση, που υπερβαίνει το απλό αίσθημα κούρασης και καταλήγει στην εξουθένωση, στο «burnout»
Υπέρ μικρών εργασιακών «ατασθαλιών» στην εργασία τους Gen Z και Millennials
Μικρές διεξόδους χαλάρωσης στη δουλειά έχουν βρει οι Gen Z και Millennials, δείχνοντας μεγάλη αγάπη στον ύπνο κατά την ώρα εργασίας, αλλά και στην πρόωρη αποχώρηση
Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας - Η ανάλυση του Linkedin
Το LinkedIn εξέτασε εκατομμύρια θέσεις εργασίας διαπιστώνοντας ότι η ΑΙ είχε τη μεγαλύτερη άνοδο