Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στην ΕΕ όσον αφορά την πορεία επίτευξης του στόχου που έχει θέσει η Κομισιόν για συνδεσιμότητα gigabit σε όλα τα νοικοκυριά της ΕΕ και κάλυψη 5G για όλες τις κατοικημένες περιοχές μέχρι το 2030.
Όπως επισημαίνεται στη στατιστική ανάλυση της Eurostat, έχει ήδη σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην εγκατάσταση συνδέσεων σταθερού δικτύου πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN) σε ολόκληρη την ΕΕ.
Διαβάστε επίσης: EE: Οι πρωτοπόροι και οι ουραγοί στον ψηφιακό μετασχηματισμό – Η θέση της Ελλάδας
Παραφωνία στη γενική θετική εικόνα αποτελεί ούτε λίγο ούτε πολύ η Ελλάδα. Η χώρα μας έχει το μικρότερο ποσοστό σταθερών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο, ενώ σε περιοχές με λίγους κατοίκους η κάλυψη ήταν μηδενική.
Διαβάστε επίσης: Πώς δρουν οι απατεώνες του διαδικτύου – Ο «ρομαντικός», ο «φίλος» και η «ευκαιρία»
Πιο αναλυτικά, το 2021 το 70% των νοικοκυριών της ΕΕ απολάμβανε κάλυψη υψηλής ταχύτητας στο Διαδίκτυο, από μόλις 16% το 2013.
Η συνδεσιμότητα VHCN βελτιώθηκε επίσης σε περιοχές με χαμηλή εγκατάσταση. Μεταξύ 2013 και 2021, το μερίδιο των νοικοκυριών σε περιοχές με χαμηλή εγκατάσταση με σταθερή σύνδεση VCHN αυξήθηκε από 4% σε 37% σε ολόκληρη την ΕΕ.
Μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ χωρών
Παρά την πρόοδο, ωστόσο, τα επίπεδα πρόσβασης διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και επίσης εντός πολλών κρατών μελών όσον αφορά την πυκνότητα του πληθυσμού, διαπιστώνει η Eurostat.
Πρωτιά για τη Μάλτα, στον αντίποδα η Ελλάδα
Το 2021, η Μάλτα κατέγραψε κάλυψη υψηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο για όλα τα νοικοκυριά (100%), ακολουθούμενη από το Λουξεμβούργο (96%), τη Δανία (95%) και την Ισπανία (94%).
Αντίθετα, οι σταθερές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο ήταν οι λιγότερο διαδεδομένες στην Ελλάδα (20%), στην Κύπρο (41%) και στην Ιταλία (44%).
Σε περιοχές με χαμηλό οικισμό, η πιο διαδεδομένη κάλυψη αναφέρθηκε στη Μάλτα (100%), ακολουθούμενη από το Λουξεμβούργο, τη Δανία και την Ολλανδία (79%). Εν τω μεταξύ, η λιγότερο διαδεδομένη κάλυψη σε περιοχές με χαμηλό οικισμό αναφέρθηκε στην Ελλάδα (0%), ακολουθούμενη από την Τσεχία (7%) και τη Φινλανδία (12%).
Latest News
Γιατί τα υποθαλάσσια καλώδια είναι «πειρασμός» για τους σαμποτέρ
Επιχειρήσεις και κυβερνήσεις βασίζονται στα υποθαλάσσια καλώδια για κρίσιμες δραστηριότητες - Πόσο ασφαλή είναι και πώς προκαλούνται φθορές
Η Baidu έκανε την έκπληξη - Πτώση εσόδων αλλά μικρότερη από το αναμενόμενο
Η Baidu κατέγραψε αύξηση 12% των εσόδων της από μη διαδικτυακό μάρκετινγκ στα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια
Visa: 10 συμβουλές για να κάνετε τις αγορές σας με ασφάλεια
Όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Visa «Απειλές απάτης στις γιορτές 2024»’, οι απειλές κλιμακώνονται αυτή την περίοδο
Η Ινδονησία «στρίμωξε» την Apple - Πώς κέρδισε δεκαπλάσια επένδυση
Η Apple «πείστηκε» να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο αξεσουάρ και εξαρτημάτων στο Μπαντούνγκ της Δυτικής Ιάβας
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Πώς ο Τραμπ επιδιώκει να φέρει στα μέτρα του... Μασκ τον νόμο για αυτόνομα αυτοκίνητα
Η ομάδα Τραμπ επιδιώκει να κάνει πιο εύκολους τους κανόνες για την κατασκευή αυτόνομων αυτοκινήτων - Τυχαίο...;
Αυξημένες κατά 25% οι κυβερνοαπειλές στο λιανεμπόριο ενόψει της Black Friday
Οι απατεώνες συχνά παρουσιάζονται ως μεγάλα καταστήματα όπως η Amazon, η Walmart και το Etsy
«Θύμα» της επιτυχίας της η Nvidia - Τεράστια κέρδη αλλά κάτω από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις
Οι μετοχές της Nvidia υποχώρησαν περίπου 5% σε διευρυμένες συναλλαγές μετά την ανακοίνωση όπως αναφέρει το Bloomberg
Τι αξίζει η Google χωρίς τον Chrome;
Στη «δίκη της δεκαετίας» οι Αμερικανοί δικαστές ζητούν από την Google να αποχωριστεί τον Chrome. Πόσο σημαντικός είναι ο browser για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό;
Πού επεκτείνουν τη δράση τους Κινέζοι χάκερ - Ποιους διπλωμάτες παρακολουθεί το Ιράν
Τι δείχνει η τελευταία Έκθεση Δραστηριότητας APT της ESET για την κυβερνοασφάλεια και τη δράση επιλεγμένων ομάδων προηγμένων επίμονων απειλών (APT)