Ήπια πτωτικά έκλεισαν τελικά σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες προσπάθησαν να υψώσουν αναχώματα κόντρα στη νέα άνοδο των τιμών της ενέργειας και τα νέα στοιχεία που ενίσχυσαν τους φόβους για ύφεση και οδήγησαν το ευρώ στα χαμηλά 20 ετών.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,5%, με τον κλάδο της υγείας να κλείνει με απώλειες 1,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,61% στις 7.488 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,27% στις 13.194 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,26% στις 6.362 μονάδες.
Το φυσικό αέριο
Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν επιπλέον 13%, καθώς η ζημιά σε ένα βασικό σύστημα αγωγών που διοχετεύει πετρέλαιο από το Καζακστάν μέσω της Ρωσίας και προς την Ευρώπη διέκοψε τον εφοδιασμό. Η ζημιά έρχεται αφότου η Ρωσία δήλωσε ότι θα σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη για τρεις ημέρες στο τέλος του μήνα λόγω μιας απρογραμμάτιστης συντήρηση στον κύριο αγωγό Nord Stream 1.
Διαβάστε ακόμα – Gazprom: Τριήμερο «λουκέτο» στον Nord Stream 1
Την ίδια ώρα, το ευρώ διολισθαίνει ξανά κάτω από την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο, σε χαμηλό δύο δεκαετιών, ενώ διαπραγματεύεται περίπου στα 0,9915 δολάρια.
Σε επίπεδο τίτλων
Σε επίπεδο τίτλων, η μετοχή της ναυτιλιακής Maersk υποχώρησε κατά 1% μετά τη μείωση τιμής-στόχου από τη Citi.
Η εστίαση των επενδυτών αυτή την εβδομάδα θα είναι στο οικονομικό συμπόσιο της Fed στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ, με τον Πρόεδρο Jerome Powell να αναμένεται να παρουσιάσει την προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας για τον περιορισμό του πληθωρισμού.
Τα μάκρο της ημέρας
Στα μάκρο της ημέρας, πτωτικά κινήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης τον Αύγουστο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καταδεικνύοντας ότι οι φόβοι για ύφεση μπορεί να επιβεβαιωθούν, καθώς ο πληθωρισμός ρεκόρ μειώνει τη ζήτηση και η επιβράδυνση επεκτείνεται σε όλο και περισσότερους τομείς.
Τα στοιχεία «υποδηλώνουν μια οικονομία σε συρρίκνωση κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου», δήλωσε ο οικονομολόγος της S&P Global, Andrew Harker. «Η μείωση της παραγωγής παρατηρείται τώρα σε μια σειρά τομέων, από τις εταιρείες βασικών υλικών και αυτοκινήτων μέχρι τις εταιρείες τουρισμού και ακινήτων, καθώς η οικονομική αδυναμία γίνεται πιο ευρεία λόγω της φύσης της».
Ειδικότερα, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) της S&P Global, σημείωσε πτώση στις 49,2 μονάδες τον Αύγουστο από τις 49,9 μονάδες τον Ιούλιο, λίγο υψηλότερα από τις μέσες εκτιμήσεις για πτώση στις 49 μονάδες. Σημειώνεται ότι οι 50 μονάδες αποτελούν το όριο μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης της δραστηριότητας.
Latest News
Στο «ράλι του Άη Βασίλη» προσδοκούν οι επενδυτές καθώς οι μετοχές ρίχνουν ταχύτητα
Οι αγορές δίχνουν αισιοδοξία για ένα santa rally, αν και αρκετά είναι τα δεδομένα που δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση
Θετικό το αφήγημα για το ΧΑ και για το 2025 - Τι λένε οι αναλυτές
Το θετικό αφήγημα της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να διατηρήσει τις ελληνικές μετοχές στο επίκεντρο των επενδυτών και το 2025
Οι «εκ Δυσμάς» κίνδυνοι για το ελληνικό χρηματιστήριο και το ερωτηματικό των 12 δισ.
Το σήμα που έδωσε η Federal Reserve μέσα στην εβδομάδα για λιγότερες μειώσεις επιτοκίου μέσα στο 2025 ήταν ένα reality check για όλες τις αγορές παγκοσμίως
Μεγάλη ανατροπή με ισχυρά κέρδη στη Wall Street
H Wall Street έκλεισε με σημαντικά κέρδη, τα οποία και ροκάνισαν τις απώλειες της εβδομάδας
Τραμπ και Fed «απογειώνουν» το δολάριο
Το δολάριο οδεύει να κλείσει το καλύτερο τρίμηνο των τελευταίων οχτώ χρόνων
Ομόλογα ΗΠΑ: Αποκλιμακώνονται οι αποδόσεις
Ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed κινήθηκε χαμηλότερα από το αναμενόμενο
Beta Χρηματιστηριακή: Οι καταλύτες του ΧΑ το 2025 – Τα top picks
Σύμφωνα με τη Beta Χρηματιστηριακή το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο που έχει τις προϋποθέσεις αναβάθμισης
Μάζεψαν τις απώλειες οι ευρωαγορές - Βουτιά για Novo Nordisk
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,78% στις 502,71 μονάδες
Άντεξε το «οχυρό» των 1.450 μονάδων - Έκρηξη συναλλαγών στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,26% στις 1.452,50 μονάδες
Ποιο είναι το παραγωγικό πρότυπο που χρειάζεται η χώρα;
Η Ελλάδα πρέπει να βρει τη δική της ταυτότητα, στηριζόμενη σε αυτά που την κάνουν μοναδική