Η ενεργειακή κρίση που μαστίζει την Ευρώπη και η οποία πυροδοτεί ένα ράλι στον πληθωρισμό, πλήττει σημαντικά το ευρωπαϊκό νόμισμα το οποίο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2 δεκαετιών. Η βουτιά αυτή θυμίζει τα πρώτα δύσκολα χρόνια του, όταν τον Οκτώβριο του 2000 υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 0,8230 δολαρίων, με τους επενδυτές να του δίνουν τότε την προσωνυμία «νόμισμα της τουαλέτας».
Το ευρώ κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1%, αγγίζοντας ακόμα και 0,99265 δολ. Αναλυτές αναφέρουν ότι η υποχώρηση κάτω από το τεχνικό όριο των 0,9952 δολ. ενεργοποίησε νέες εντολές πώλησης ωθώντας το ενιαίο νόμισμα ακόμα χαμηλότερα.
Με το κοινό νόμισμα να καταλαμβάνει πάνω από το 20% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων και τις ημερήσιες συναλλαγές στο ευρώ να ξεπερνούν τα 6 τρισ. δολ. την ώρα που και οι ομολογιακές αγορές της ευρωζώνης ξεπερνούν το 25% της παγκόσμιας αγοράς, το ευρώ δεν δείχνει ότι μπορεί εύκολα να φύγει από το προσκήνιο, ενώ θυμίζουμε πως την 1η Οκτωβρίου 2007 σημείωνε το ιστορικό υψηλό του στα 1,4282 δολάρια.
Διαβάστε επίσης: Πώς φτάσαμε στο 1:1 για ευρώ και δολάριο – Τι σημαίνει για την Ευρώπη
Ντόμινο προκλήσεων
Η οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει μια σειρά από σοβαρές προκλήσεις, με τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία να αυξάνουν το κόστος ενέργειας και τροφίμων και μια σοβαρή ξηρασία να εντείνει το πρόβλημα.
Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 13% κατά τη διάρκεια της νύχτας σε νέο ιστορικό υψηλό, έχοντας διπλασιαστεί σε μόλις ένα μήνα και είναι 14 φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας.
Αναλυτές της Citi προειδοποίησαν ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία θα μπορούσε να ξεπεράσει το 18% εάν δεν συγκρατηθούν οι τιμές της ενέργειας.
«Η δεινή ενεργειακή κατάσταση της Ευρώπης υποδηλώνει ότι η κορύφωση του πληθωρισμού δεν έχει φτάσει ακόμη και ο κίνδυνος να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα παραμείνει σταθερός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς περαιτέρω επιθετική δράση της κεντρικής τράπεζας», δήλωσε ο Tapas Strickland, διευθυντής οικονομικών στο NAB, προσθέτοντας ότι: «Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν να δούμε το δολάριο σε υψηλά σχεδόν πολλών δεκαετιών έναντι της πτώσης του ευρώ και της στερλίνες».
Επιπτώσεις
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Deutsche Bank, η πτώση του ευρώ ενισχύει τον πληθωρισμό, ωθώντας προς τα πάνω τις τιμές των εισαγωγών. Για κάθε υποτίμηση 10% του ευρώ έναντι του δολαρίου προστίθενται επιπλέον 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό της ευρωζώνης. Ενέργεια και πρώτες ύλες γίνονται ακριβότερες και για την Ελλάδα, αφού η διαπραγμάτευσή τους γίνεται σε δολάρια, ενώ έχουμε μαζικό κύμα ανατιμήσεων στα εισαγόμενα προϊόντα από χώρες της ζώνης του δολαρίου, όπως τρόφιμα, ποτά και διαρκή καταναλωτικά αγαθά, πιέζοντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών και το κόστος των επιχειρήσεων. Ο εισαγόμενος πληθωρισμός αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις καθιστώντας συνολικά δυσκολότερο τον στόχο της ΕΚΤ.
Latest News
Τραπεζικός «εμφύλιος» στο ΧΑ - Ισορροπεί ο γενικός δείκτης
Αν εξαιρεθεί η υπεραπόδοση των Eurobank και Alpha Bank, οι πιέσεις σε αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές, μεταξύ των οποίων και η Εθνική, οδηγούν την αγορά σε θέση άμυνας των 1.410 μονάδων
Επιδείνωση του κλίματος στην αγορά - Αυξήθηκε ο δείκτης φόβου τον Οκτώβριο [γραφήματα]
Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδο χαμηλότερο του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004), σύμφωνα με το ΚΕΠΕ
Με στηρίξεις Alpha Bank και Eurobank η θετική κίνηση στο ΧΑ
Δεν μπορεί να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση των Χρηματιστήριο Αθηνών
Νευρικότητα στην Ευρώπη, ανησυχίες για τα πολλαπλά μέτωπα παγκοσμίως
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,1%
Μικτά πρόσημα στην Ασία, στο -10% η Nissan
Οι επενδυτές παρακολουθούν την τελευταία ημέρα του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου της Κίνας
Τεχνολογική ώθηση πήρε η Wall Street, profit taking στον Dow Jones
Η Wall Street συνέχισε ανοδικά, αν και ο Dow Jones εμφανίστηκε αδύναμος, διορθώνοντας ελαφρώς μετά το χθεσινό ισχυρό του ράλι
Πτώση του Brent στα 60 δολ. επί Τραμπ «βλέπει«» η Citi
Οι ενεργειακές πολιτικές του νέου αμερικανού προέδρου αναμένεται να ασκήσουν σημαντικές πιέσεις στο πετρέλαιο
Κλείσιμο με κέρδη οι ευρωαγορές -Στο +1,7% ο DAX
Οι επενδυτές φαίνεται να υποδέχονται θετικά τις κυβερνητικές... αναταράξεις στη Γερμανία
Την κατιούσα παίρνουν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων
Η αντίδραση στη νίκη Τραμπ και το βλέμμα στη Fed
Κράτησε τα κεκτημένα το ΧΑ - Πάνω από τις 1.400 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών παρά τις πιέσεις που δέχτηκε από αρκετούς τίτλους, κράτησε τα επίπεδα και παρέτεινε την παρουσία του πάνω από τις 1.400 μονάδες