
Στην εφαρμογή ενός πενταετούς στρατηγικού σχεδίου, που στοχεύει στην «αύξηση της αξίας και της κερδοφορίας» συμφώνησαν εκπρόσωποι του ισπανικού αμπελοοινικού τομέα, ενώ δεσμεύτηκαν για την ενίσχυση της κατάρτισης, της ψηφιοποίησης και της καινοτομίας για τον εκσυγχρονισμό του κλάδου.
Το στρατηγικό σχέδιο, το οποίο συντάχθηκε σε συνεργασία με την συμβουλευτική εταιρεία KPMG, έχει πέντε βασικούς άξονες, που αναλύονται σε 22 στρατηγικές πρωτοβουλίες με 101 συναφείς δράσεις. Όλα αυτά είναι βήματα που αποσκοπούν στην αποκατάσταση των μεγάλων αδυναμιών του ισπανικού αμπελοοινικού τομέα, και συγκεκριμένα της χαμηλής εξαγωγικής αξίας, της χαμηλότερης εγχώριας κατανάλωσης από αυτή των κύριων ανταγωνιστών της και της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, που δεν σημαίνει απαραίτητα μείωση της επιφάνειας του αμπελώνα (950.000 εκτάρια). Σε αυτό προστίθεται η άνιση κατανομή της αξίας και της κερδοφορίας μεταξύ των διαφόρων κρίκων της αλυσίδας.
Διαβάστε επίσης: Οινοποιητικοί Συνεταιρισμοί: Χωρίς κανόνες η αγορά κρασιού
Ο απώτερος στόχος του στρατηγικού σχεδίου, σύμφωνα με ανάρτηση της ΚΕΟΣΟΕ, είναι να «τοποθετήσει την Ισπανία ως μια οινική αναφορά εθνικής και διεθνούς αξίας με βάση τις μοναδικές ιδιότητες που βασίζονται στη διαφοροποίηση: ποιότητα, ποικιλομορφία, ιστορία, παράδοση, βιωσιμότητα και νεωτερικότητα».
Φθηνότερα τα ισπανικά κρασιά στην παγκόσμια αγορά
Πρέπει να σημειωθεί ότι αν η Ισπανία κατάφερε να κατακτήσει μερίδιο αγοράς κατ’ όγκο διεθνώς τα τελευταία χρόνια (23,6 Mhl εξήχθησαν το 2021), αυτό οφείλεται κυρίως στην ασυναγώνιστη θέση της στις τιμές. Για παράδειγμα, τα χύμα κρασιά της τοποθετούνται στα 0,4 ευρώ ανά λίτρο κατά μέσο όρο, έναντι 0,7 ευρώ για την Ιταλία και 1,1 ευρώ για τη Γαλλία. Στη φιάλη, η διαφορά διευρύνεται: 2,3 ευρώ για την Ισπανία έναντι 3,7 ευρώ για την Ιταλία και 6 ευρώ για τη Γαλλία, με μέση τιμή σε όλες τις κατηγορίες (συμπεριλαμβανομένων των BIB και των αφρωδών οίνων) 1,3 ευρώ ανά λίτρο (σε σύγκριση με 3 ευρώ και 6,9 ευρώ για Ιταλία και Γαλλία αντίστοιχα). Ακόμη και χώρες του Νέου Κόσμου όπως η Νότια Αφρική, η Χιλή και η Αργεντινή, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις ισπανικές τιμές.

Σύμφωνα με την ανάλυση που πραγματοποίησε η KPMG, περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια επιπλέον ευρώ κέρδισαν οι παγκόσμιες εξαγωγές κρασιού μεταξύ 2013 και 2021. Από αυτά η Ισπανία κατέλαβε μόνο το 4%. Ταυτόχρονα, η πρόσθετη αξία που παρήγαγε η Γαλλία κατά την περίοδο αυτή (3,24 δισ. ευρώ) ισοδυναμεί με την αξία όλων των ισπανικών εξαγωγών. Η KPMG σημειώνει ότι «αν η Ισπανία είχε διατηρήσει το μερίδιο αγοράς της του 2013 (10,1%) το 2021, θα είχε αυξήσει τις εξαγωγές της κατά 838 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 585 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από αυτά που απέκτησε».
Αρκεί να σημειώσουμε ότι η προώθηση των ισπανικών κρασιών για εξαγωγή είναι μια μεγάλη πρόκληση για τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Έχουν καθοριστεί πολλά μονοπάτια για να βελτιώσουν την εικόνα των προϊόντων και να ενθαρρύνουν τόσο τους ίδιους τους Ισπανούς όσο και τους διεθνείς καταναλωτές να πίνουν περισσότερο και να πραγματοποιήσουν αγορές ισπανικών κρασιών. Μεταξύ αυτών των οδών, η αειφόρος ανάπτυξη και ο οινοτουρισμός αποτελούν τομείς προτεραιότητας. Στην πρώτη περίπτωση, ο ισπανικός τομέας στοχεύει να αυξήσει το μερίδιο των βιολογικών αμπελώνων από 15% το 2021 σε 26% το 2027.

Σε αυτόν τον στόχο προστίθεται η επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2035. Η αειφόρος ανάπτυξη συνεπάγεται επίσης την ενθάρρυνση της μέτριας κατανάλωσης, στο πλαίσιο μιας μεσογειακής κουλτούρας, η οποία συνεπάγεται τη «διατήρηση της νομιμότητας του κρασιού ως προϊόντος διατροφής», αλλά και την προώθηση μελετών για κρασί και υγεία. Ο κλάδος έχει επίσης ως στόχο να αυξήσει την παραγωγή κρασιών χωρίς αλκοόλ στα 150 εκατομμύρια λίτρα έως το 2027. Όσον αφορά τον οινοτουρισμό, οι στόχοι είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι: στην πραγματικότητα, στοχεύει να προσελκύσει 5,7 εκατομμύρια οινοτουρίστες το 2027, σε σύγκριση με 1,2 εκατομμύρια το 2021 και να αυξηθεί η μέση δαπάνη κατά 10,6% σε οινοποιεία και μουσεία.
1,2 δισ. ευρώ επιπλέον για εξαγωγές
Συνολικά, το στρατηγικό σχέδιο θα επιτρέψει στον ισπανικό τομέα οίνου να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς σε αξία για να φτάσει σε διεθνές μερίδιο 10,2% έναντι 8,3% που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει αύξηση επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ για την επίτευξη ετήσιου τζίρου 4,3 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, σε εθνικό επίπεδο, οι δράσεις στοχεύουν να δημιουργήσουν ετήσια αύξηση αξίας 3% για να φτάσουν τα 3,751 δισ. ευρώ το 2027.


Latest News

Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος
Το 2024, δεύτερη χρονιά εφαρμογής της ψηφιακής διαδικασίας για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, υποβλήθηκαν 121.550 αιτήσεις
![Κομφούζιο: Από 14 Απριλίου 2025 οι αιτήσεις στήριξης – Τα ποσά και οι δικαιούχοι [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/komfouzio-600x391.jpg)
Από 14 Απριλίου 2025 οι αιτήσεις στήριξης για το νέο «Κομφούζιο» – Τα ποσά και οι δικαιούχοι [πίνακας]
Στα 60 εκατ. ευρώ το νέο «Κομφούζιο» - Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων της πρόσκλησης είναι πενταετούς διάρκειας

Προγραμματική συμφωνία ΕΛΓΑ - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο – Τι περιλαμβάνει
Με επίκεντρο την έρευνα, κατάρτιση και εκπαίδευση η συνεργασία ΕΛΓΑ και Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
![Φρούτα και λαχανικά: Μείωση των εισαγωγών κατά 2,89% το α’ τρίμηνο του 2025 [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_potatoes_onions-2-600x352.png)
Έριξαν προσωρινά ταχύτητα οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών [πίνακες]
Ποια φρούτα και λαχανικά βρίσκονται ψηλά στη λίστα των εισαγωγών - Τι δείχνουν τα στοιχεία για το α' τρίμηνο του 2025

Χάνει έδαφος ο ελληνικός αμπελώνας - Οι μεταβολές
Υψηλός παραμένει ο αριθμός των εκτάσεων με αμπέλι που εγκαταλείφθηκαν από το 2016 – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σταμενίτης: Η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε
Σε αυνδιάσκεψη για τις προτεραιότητες της πολωνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2025, συμμετείχε ο Διονύσης Σταμενίτης

Τσιάρας: Σύντομα η καταβολή και του υπολοίπου των αποζημιώσεων για πανώλη και ευλογιά
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι συνεκτική και στηρίζει σταδιακά κάθε κοινωνική ομάδα, είπε από το Mega News, ο Κώστας Τσιάρας

Άμεση λήψη μέτρων για ομαλή αρδευτική περίοδο στην Ηλεία
Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ηλεία ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου

Σε ανοδική τροχιά οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών – Ζητούνται μέτρα για εισαγωγές από Βουλγαρία
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές έως 28/3/2025 2025 – Εν αναμονή των εκτιμήσεων για τις ζημιές από τον παγετό σε καλοκαιρινά φρούτα

Φαραντούρης: Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για δασμούς σε κρασιά και αλκοολούχα ποτά από τις ΗΠΑ
Μέτρα αποτροπής και αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών που θα επιφέρει η ενδεχόμενη επιβολή δασμών στους παραγωγούς ζητά ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Νικόλας Φαραντούρης