
Οι εξαγωγές βασικών αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας έχουν μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ μετά την εισβολή νωρίτερα φέτος της Ρωσίας στη χώρα αυτή, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021, δείχνουν τα στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου Γεωργίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ.
Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Απέπλευσαν άλλα 4 πλοία με σιτηρά
Αύριο, Τετάρτη, συμπληρώνονται έξι μήνες από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Λόγω των συγκρούσεων, τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα αποκλείστηκαν, ενώ μεγάλο μέρος της σοδειάς δεν συλλέχθηκε ή καταστράφηκε.
Μείωση κατά 50%
Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων μεταξύ της 24ης Φεβρουαρίου και 15ης Αυγούστου φέτος μειώθηκαν σε 10 εκατομμύρια τόνους από περίπου 19,5 εκατομμύρια την ίδια περίοδο πέρυσι, δείχνουν τα στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου.
Επίσης η σοδειά σιτηρών για το 2022 στην Ουκρανία προβλέπεται να μειωθεί σε περίπου 50 εκατομμύρια τόνους από το ρεκόρ των 86 εκατομμυρίων τόνων το 2021.
Από τις 24 Φεβρουαρίου ως τις 15 Αυγούστου φέτος, η Ουκρανία έχει εξαγάγει 3,8 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού, 1,4 εκατομμύριο τόνους ηλιόσπορων, σχεδόν 1 εκατομμύριο τόνους ηλιελαίου και περίπου 640.000 τόνους σιταριού, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.
Η Ουκρανία, της οποίας η παραγωγή τροφίμων δύναται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, να θρέψει έως και 400 εκατομμύρια ανθρώπους, εξήγαγε επίσης κριθάρι, σόγια και σογιέλαιο, ηλίανθους και σογιάλευρο.
Στα τέλη του Ιουλίου ήρθη ο αποκλεισμός τριών ουκρανικών λιμανιών στην Μαύρη Θάλασσα βάσει συμφωνίας ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο που επετεύχθη με την μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας.
Υποχώρηση των εξαγωγών σιτηρών παρά το άνοιγμα των λιμανιών
Ωστόσο και μετά το άνοιγμα των λιμανιών, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας είναι σημαντικά χαμηλότερες από ό,τι πριν από τον πόλεμο, όταν η χώρα αυτή εξήγαγε έως και 6 εκατομμύρια τόνους σιτηρών τον μήνα.
Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές σιτηρών για την περίοδο 2022/23 είχαν μειωθεί ως τις 19 Αυγούστου κατά 51,6% από έναν χρόνο νωρίτερα, στους 2,99 εκατομμύρια τόνους.
Οι εξαγωγές σιτηρών για την περίοδο 2021/22, η οποία ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου, σημείωσαν αντιθέτως αύξηση 8,5%, ανερχόμενες στους 48,5 εκατομμύρια τόνους, χάρη σε έναν μεγάλο όγκο εξαγωγών προτού η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Δασμοί Τραμπ στις εισαγωγές από το Βιετνάμ: Θα απειληθεί η Nike;
Οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν τις εισαγωγές από το Βιετνάμ, που είναι τόπος παραγωγής πολλών αθλητικών brands, μεταξύ των οποίων και η Nike

Τραμπ: Ετοιμάζει εκτελεστικό διάταγμα για την διευκόλυνση εξαγωγών όπλων
Το διάταγμα, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, αυξήσει τα ποσά που χρειάζονται έγκριση από το Κογκρέσο

Ώρα μηδέν για το TikTok – Ο Λευκός Οίκος εξετάζει συμφωνία για το μέλλον της πλατφόρμας
Ο Τραμπ θα έχει την Τετάρτη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο για την πώληση του TikTok ενόψει της προθεσμίας στις 5 Απριλίου.

Τι αλλάζει από σήμερα για τους Ευρωπαίους τουρίστες στη Βρετανία - Ποια τα βήματα για να ταξιδέψει κάποιος
Υποχρεωτική από σήμερα η έκδοση ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας για τους Ευρωπαίους που θέλουν να ταξιδέψουν στη χώρα
![Δασμοί Τραμπ: Αντίστροφη μέτρηση για την «Ημέρα Απελευθέρωσης» – Μνήμες από τη Μεγάλη Ύφεση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_trump_tariffs2-600x352.png)
Αντίστροφη μέτρηση για την «Ημέρα Απελευθέρωσης» - Οι δασμοί και οι μνήμες από τη Μεγάλη Ύφεση [γραφήματα]
Σήμερα στον Κήπο των Τριαντάφυλλων ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει τους αμοιβαίους δασμούς που έχουν προκαλέσει φόβους για ύφεση και για το τέλος της μεταπολεμικής τάξης πραγμάτων

Lufthansa: Πως αναβαθμίζει την επιχειρηματική θέση με επτά κατηγορίες θέσεων
Η επιλογή θέσης σε μια πτήση ποτέ δεν ήταν πιο περίπλοκη από τις νέες καμπίνες Allegris της Lufthansa

Harley-Davidson: Θέλει εκδίκηση σε περίπτωση που η ΕΕ στοχεύσει τις μοτοσυκλέτες της
Οι δασμοί θα μπορούσαν να ανεβάσουν τις τιμές των μοτοσικλετών της Harley-Davidson σε εξαψήφιο αριθμό σε ορισμένες χώρες, με τις πωλήσεις να βρίσκονται ήδη υπό πίεση στην Ευρώπη

Γιατί ο Τραμπ εξετάζει «μαχαίρι» στα 9 δισ. δολάρια των επιχορηγήσεων προς το πανεπιστήμιο
Το Χάρβαρντ έχει καταγραφεί ως σύμβολο του αμερικανικού ονείρου εδώ και γενιές

Αγωνιώδεις προσπάθειες του Μιλέι για εξαίρεση από τους δασμούς Τραμπ
Οι μεγαλύτερες εξαγωγές που έκανε η Αργεντινή στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι ήταν αργό πετρέλαιο, μέταλλα και χημικά προϊόντα

Η Arm ήθελε εξαγορά της Alphawave για να βάλει στο χέρι την τεχνολογία SerDes
Αυτό που... κέντρισε το ενδιαφέρον της Arm ήταν μία συγκεκριμένη τεχνολογία της Alphawave που καθορίζει πόσο γρήγορα οι πληροφορίες μπορούν να εισαχθούν αλλά και να εξαχθούν από ένα μικροτσίπ