Οι εξαγωγές βασικών αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας έχουν μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ μετά την εισβολή νωρίτερα φέτος της Ρωσίας στη χώρα αυτή, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021, δείχνουν τα στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου Γεωργίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ.
Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Απέπλευσαν άλλα 4 πλοία με σιτηρά
Αύριο, Τετάρτη, συμπληρώνονται έξι μήνες από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Λόγω των συγκρούσεων, τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα αποκλείστηκαν, ενώ μεγάλο μέρος της σοδειάς δεν συλλέχθηκε ή καταστράφηκε.
Μείωση κατά 50%
Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων μεταξύ της 24ης Φεβρουαρίου και 15ης Αυγούστου φέτος μειώθηκαν σε 10 εκατομμύρια τόνους από περίπου 19,5 εκατομμύρια την ίδια περίοδο πέρυσι, δείχνουν τα στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου.
Επίσης η σοδειά σιτηρών για το 2022 στην Ουκρανία προβλέπεται να μειωθεί σε περίπου 50 εκατομμύρια τόνους από το ρεκόρ των 86 εκατομμυρίων τόνων το 2021.
Από τις 24 Φεβρουαρίου ως τις 15 Αυγούστου φέτος, η Ουκρανία έχει εξαγάγει 3,8 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού, 1,4 εκατομμύριο τόνους ηλιόσπορων, σχεδόν 1 εκατομμύριο τόνους ηλιελαίου και περίπου 640.000 τόνους σιταριού, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.
Η Ουκρανία, της οποίας η παραγωγή τροφίμων δύναται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, να θρέψει έως και 400 εκατομμύρια ανθρώπους, εξήγαγε επίσης κριθάρι, σόγια και σογιέλαιο, ηλίανθους και σογιάλευρο.
Στα τέλη του Ιουλίου ήρθη ο αποκλεισμός τριών ουκρανικών λιμανιών στην Μαύρη Θάλασσα βάσει συμφωνίας ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο που επετεύχθη με την μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας.
Υποχώρηση των εξαγωγών σιτηρών παρά το άνοιγμα των λιμανιών
Ωστόσο και μετά το άνοιγμα των λιμανιών, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας είναι σημαντικά χαμηλότερες από ό,τι πριν από τον πόλεμο, όταν η χώρα αυτή εξήγαγε έως και 6 εκατομμύρια τόνους σιτηρών τον μήνα.
Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές σιτηρών για την περίοδο 2022/23 είχαν μειωθεί ως τις 19 Αυγούστου κατά 51,6% από έναν χρόνο νωρίτερα, στους 2,99 εκατομμύρια τόνους.
Οι εξαγωγές σιτηρών για την περίοδο 2021/22, η οποία ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου, σημείωσαν αντιθέτως αύξηση 8,5%, ανερχόμενες στους 48,5 εκατομμύρια τόνους, χάρη σε έναν μεγάλο όγκο εξαγωγών προτού η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Latest News
Εργαζόμενοι vs CEOs: Το τεράστιο χάσμα μεταξύ των απολαβών στην Ευρώπη
Πόσα βγάζουν οι CEO στις 100 κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη
Η μανία για το AI...ταξιδεύει στο Νταβός
Η έκρηξη του brand AI ξεκίνησε στο Νταβός το 2024, παραμερίζοντας τα κρυπτονομίσματα, σε μια εποχή που το ChatGPT κέρδιζε ακόμη σε δημοφιλία
Τα πάνω κάτω απειλεί να φέρει ο Τραμπ στην παγκόσμια φορολόγηση των πολυεθνικών
Η κίνηση Τραμπ η οποία είναι πιθανό να πυροδοτήσει παγκόσμια αντιπαράθεση για τα φορολογικά καθεστώτα
Γιατί οι Αμερικανοί γεμίζουν τα κελάρια τους με κρασιά και τυριά από την Ευρώπη
Υπάρχει έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ ότι ο Τραμπ θα επιβάλει τελικά δασμούς σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα
Γιατί το Βερολίνο «τρέμει» για τις επερχόμενες αποφάσεις Τραμπ
Οι αυξήσεις δασμών που απειλεί να επιβάλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα κοστίσουν 127 έως 180 δισ. ευρώ στη γερμανική οικονομία
Η διεύρυνση των BRICS, η αποδολαριοποίηση και οι απειλές Τράμπ [γράφημα]
Οι BRICS είναι, μετά την ένταξη της Ινδονησίας, μια ομάδα δέκα κρατών με σημαντικό οικονομικό βάρος και πρωταγωνιστική θέση στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου
Οι ευρωπαϊκές χώρες που απειλούνται περισσότερο από νέους δασμούς του Τραμπ [πίνακας]
Ο χάρτης των εμπορικών πλεονασμάτων και ελλειμμάτων με τις ΗΠΑ ανά χώρα της ΕΕ
Όμιλος JSW θα επενδύσει $35 δις στην πολιτεία Μαχαράστρα της Ινδίας
Η συμφωνία με τον κυβερνητη της πολιτειας έγινε στο περιθωριο του Οικονομικού φόρουμ του Ντααβός
SEC: Ανακοίνωσε την δημιουργία task force για τα crypto
Μια πολυαναμενόμενη κίνηση μετά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Τραμπ για την αγορά των crypto
Η Γερμανία θα πείσει τον Τραμπ να παραμείνει στον ΠΟΥ; - Πλήγμα η απώλεια 130 εκατ. από εισφορές
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λαμβάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου το 20% των υποχρεωτικών συνεισφορών