
Μετά τις νέες πιέσεις της Gazprom και το επικείμενο κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1, ξανά εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων σε σταθμό συμπίεσης, από τις 31 Αυγούστου μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου, αυξάνονται στη Γερμανία οι φωνές που ζητούν επανεξέταση του ενδεχομένου να τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός Νord Stream 2, μήλον της έριδος μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.
O αντιπρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων Βόλφγκανγκ Κουμπίκι τάχθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο υπέρ του ανοίγματος του αγωγού Nord Stream 2 για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Γερμανίας. Ο επίμαχος αγωγός, μολονότι έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει τεθεί σε λειτουργία εξαιτίας του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.
Διαβάστε επίσης: Η πυρηνική ενέργεια κλονίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία
Χάμπεκ: Υποχώρηση προς τη Μόσχα ένα άνοιγμα του Nord Stream 2
Άμεση ήταν η αντίδραση του Γερμανού υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος δήλωσε χθες σε συζήτηση με πολίτες στο υπουργείο του, ότι μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε ουσιαστικά «υποχώρηση έναντι του Βλάντιμιρ Πούτιν». Μάλιστα τόνισε ότι η Ρωσία αυτή τη στιγμή περιορίζει τη ροή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, παρόλο που ο αγωγός είναι «πλήρως λειτουργικός». Αν τώρα τεθεί σε λειτουργία και ο Νord Stream 2, εκτιμά ο Χάμπεκ, η Ρωσία θα μπορούσε να κερδίσει το «ενεργειακό παιχνίδι», ανοίγοντας μεν τον Nord Stream 2, για να πράξει όμως στη συνέχεια όλα όσα πράττει ήδη με τον Nord Stream 1.
Διαβάστε επίσης – Gazprom: Κλείνει για 3 ημέρες ο Nord Stream 1
«Το ενδεχόμενο ανοίγματος του Nord Stream 2 δεν τίθεται καν, η γερμανική κυβέρνηση έχει δώσει ήδη ξεκάθαρη απάντηση επ αυτού» ανέφερε από την πλευρά της η πρωθυπουργός του κρατιδίου Μεκλεμβούργου-Πομερανίας Μανουέλα Σλέσιγκ από τους Σοσιαλδημοκράτες. Σημειωτέον, ότι ο επίμαχος αγωγός διέρχεται από τις ακτές της Βαλτικής στο συγκεκριμένο κρατίδιο. Kαι ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ τάσσεται κατά του να τεθεί σε λειτουργία ο Nord Stream 2, αποκαλώντας μια ενδεχόμενη, ανίστοιχη προσφορά εκ μέρους της Μόσχας «δηλητηριώδη».
Πηγή: Deutsche Welle / Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο


Latest News

Γεράσιμος Καλογηράτος: H ενεργειακή μετάβαση και η ζήτηση ενέργειας για data centers επηρεάζουν τις προοπτικές του LNG
Η ενεργειακή μετάβαση και οι προοπτικές του LNG συζητήθηκαν στο 19ο Ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Φόρουμ της Capital Link, σε ένα πάνελ όπου συμμετείχε ο Γεράσιμος Καλογηράτος (Capital Clean Energy Carriers Corp.)

Χωρίς επιδότηση οι λογαριασμοί ρεύματος τον Απρίλιο – Ικανοποιημένο το ΥΠΕΝ από τις τιμές
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος του Απριλίου

Η Gazprom ανοίγει τη στρόφιγγα αερίου στη Σλοβακία μέσω TurkStream
Μέσω Τουρκίας και Ουγγαρίας θα προμηθεύει η Gazprom την Σλοβακία

Μεγάλες μειώσεις στο ρεύμα από τη ΔΕΗ για τον Απρίλιο
Η ΔΕΗ ανάρτησε τις χρεώσεις για το ειδικό οικιακό και το νέο διζωνικό τιμολόγιο ρεύματος που θα ισχύουν τον Απρίλιο

Η αγορά ουρανίου «παγώνει» - Οι δασμοί Τραμπ απειλή για τις εταιρείες πυρηνικής ενέργειας
Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο ουράνιο μειώνονται κατά περίπου 40% από την κορύφωση που κατέγραψαν το 2024

Πρεμιέρα για το θερινό τιμολόγιο ρεύματος - Οι νέες ώρες με τις χαμηλές χρεώσεις
Τι αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ

Επικοινωνία Παπασταύρου με τον ΥΠΕΣ των ΗΠΑ Doug Burgum - Τι συζήτησαν
Έμφαση δόθηκε στην αποδοχή από την ελληνική Κυβέρνηση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα «Νότια Κρήτη Ι και ΙΙ»

Κίνα: Ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου στη Νότια Σινική Θάλασσα
Κοίτασμα αργού πετρελαίου εντόπισε κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία στη Νότια Σινική Θάλασσα, το οποίο περιέχει αποθέματα που αποδεδειγμένα ξεπερνούν τους 100 εκατομμύρια τόνους.

Τα 14 χρόνια περιπέτειας για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ
Η ιστορία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, από τη σύλληψη του project το 2011, την ανάληψη του από τον ΑΔΜΗΕ το 2023 και τις σημερινές προκλήσεις

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024