Μέτρα για να μπει φρένο στις ροές μεταναστών από τα σύνορα του Έβρου, αποφασίστηκαν να ληφθούν κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με μοναδικό αντικείμενο τη φύλαξη των συνόρων στον Εβρο, μετά και τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας που δείχνουν μια αναζωπύρωση της «κινητικότητας» στα χερσαία σύνορα της χώρας.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αλλά και άλλων κορυφαίων υπουργών, στη συνεδρίαση τέθηκαν όλα τα δεδομένα επί τάπητος, προκειμένου το σκηνικό του Έβρου να μην επαναληφθεί σε συνέχειες τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες.
Με δεδομένο πως ο φράχτης, που επεκτείνεται κατά 80 χλμ., αποτελεί βασικό αποτρεπτικό εργαλείο, η Τουρκία αναζητεί τρόπους να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο.
Οπως κατήγγειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, οι τουρκικές αρχές φέρνουν τους μετανάστες στην όχθη του Εβρου και με απειλή χρήσης βίας τούς πιέζουν να έρθουν στις νησίδες του ποταμού, ώστε η Ελλάδα, πιεζόμενη, να τους βάλει στην επικράτειά της.
Τι αποφασίστηκε
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, αποφασίστηκε η επέκταση του φράχτη του Έβρου σταδιακά κατά μήκος ολόκληρου του Έβρου ποταμού. Η επέκταση θα γίνει και με εθνικούς πόρους, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Η κυβέρνηση έχει κάνει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ακόμα εκκρεμεί.
Παράλληλα, έγινε μια συνολική επισκόπηση της κατάστασης σε θάλασσα και στεριά και διαπιστώθηκε πως στη θάλασσα υπάρχει τριπλασιασμός των περιστατικών, κυρίως στη ρότα προς Ιταλία, όπως το προ ημερών περιστατικό στα Κύθηρα.
Έγινε, ακόμα, συζήτηση για το επεισόδιο του Έβρου. Διαπιστώθηκε πως, λόγω του γεγονότος ότι οι χάρτες έχουν συνταχθεί το 1926 και η γεωμορφολογία στην περιοχή είναι ευμετάβλητη, το επεισόδιο του Δεκαπενταύγουστου με τη νησίδα ήταν κατευθυνόμενο από την Τουρκία.
«Πρέπει να έχουμε τον νου μας», ανέφεραν συμμετέχοντες στη σύσκεψη, καθώς αξιολογήθηκαν μεν τα σενάρια, ωστόσο δεν είναι σαφές πώς θα συμπεριφερθούν οι Τούρκοι και πόσο θα τραβήξουν το σχοινί.
Οι ευθύνες της ΕΕ
Το θέμα του προσφυγικού έχει επανέλθει στην ατζέντα το τελευταίο διάστημα -ειδικά μετά τον εγκλωβισμό 38 ανθρώπων σε νησίδα στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας- με την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην έχει καταφέρει ακόμα να καταλήξει σε συμφωνία για τη διαχείριση του θέματος λόγω των αντιδράσεων συγκεκριμένων χωρών που επιμένουν να νίπτουν τας χείρας τους όσον αφορά τις ευθύνες τους.
Αναλυτές και ειδικοί σημειώνουν τις ευθύνες της ΕΕ η οποία, αδυνατώντας να λάβει αποφάσεις, ως οφείλει, συνεχίζει να απαιτεί από τις χώρες στα σύνορα της Ευρώπης να «θωρακίζονται» απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, χωρίς να προτείνει λύσεις, ενώ δεν παραλείπει να ασκήσει κριτική όταν το ζήτημα παίρνει διαστάσεις.
Πηγή: in.gr
Latest News
Σολτς: Η ελευθερία του λόγου δεν πρέπει να υποστηρίζει ακροδεξιές θέσεις
Η απάντηση Μασκ στην τοποθέτηση Σολτς
Μητσοτάκης για Τραμπ: Να «καταλαγιάσει η σκόνη» και βλέπουμε…
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
Πτώση της θερμοκρασίας με τοπικές βροχές και καταιγίδες – Πού θα χιονίσει
Ο καιρός ανά περιοχή – Αναλυτικά η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
«One man show» του Μασκ στο DOGE- Παραιτήθηκε ο Ραμασουάμι
Μόνος στο Σπίτι ο Έλον Μασκ, γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος στο νεοϊδρυθέν τμήμα που θα αναλάβει τις περικοπές των δύο τρισ. με συνταγή Μιλέι.
Προειδοποίηση ΟΗΕ για το έργο ανοικοδόμησης της Γάζας - «Μακρά διαδικασία»
Τα περισσότερα σπίτια στη Γάζα έχουν καταστραφεί όπως και οι περισσότεροι δρόμοι και οι υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης
Πούτιν: «Είμαι ανοιχτός σε συνομιλίες για Ουκρανία και πυρηνικά» – Το μήνυμα στον Τραμπ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για την ανάληψη των καθηκόντων του λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ
Ντομπρόβσκις μετά το Eurogroup: Οι σημαντικές προκλήσεις της ΕΕ - Η αβεβαιότητα λόγω Τραμπ
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις έκανε λόγο για υψηλό βαθμό αβεβαιότητας σχετικά με τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ
Οι δισεκατομμυριούχοι που έδωσαν το παρών στην ορκωμοσία Τραμπ
Ποιους κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός στην Ημέρα της Ορκωμοσίας
Δεύτερη πιο ελκυστική χώρα για επενδύσεις η Βρετανία - Τι δείχνει έρευνα
Τη Βρετανία ξεχώρισε το 14% των διευθύνοντων συμβούλων που συμμετείχαν στην έρευνα της PwC
Συγχαρητήρια Μητσοτάκη για την ορκωμοσία Τραμπ - Η ανάρτηση στο Χ
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι χώρα μας προσβλέπει «στην κυβέρνηση σας για την προώθηση της ασφάλειας της σταθερότητας και της κοινής ευημερίας».