Μια σειρά μέτρων υπέρ των εργαζόμενων και συνταξιούχων ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να ανακοινώσει εντός του μηνός Σεπτεμβρίου.
Κατά πρώτον, το υπουργείο έχει επεξεργαστεί νομοσχέδιο με ασφαλιστικές ρυθμίσεις που επιλύουν μια σειρά προβλημάτων του παρελθόντος, ενώ κατά δεύτερον στο πακέτο των μέτρων που θα ανακοινωθούν στα εγκαίνια της ΔΕΘ θα περιλαμβάνονται ανακοινώσεις για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των αυξήσεων στις συντάξεις και πρόβλεψη για τη απόδοση – μέρους – των αναδρομικών στο σύνολο των συνταξιούχων.
Το νομοσχέδιο
Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνονται παρεμβάσεις για χιλιάδες ασφαλισμένους, κυρίως δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και για – παλαιούς και νέους – οφειλέτες του ΕΦΚΑ. Με τις διατάξεις του τίθεται ως όριο παραγραφής αξιώσεις του ΕΦΚΑ από τις επιχειρήσεις ή τους αυτοαπασχολούμενους για ασφαλιστικές οφειλές, τα 10 έτη. Η διάταξη αυτή κρίθηκε αναγκαία μετά την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε πως η 20ετής παραγραφή, που όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου, είναι αντισυνταγματική.
Επίσης, οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης οφειλών, γίνονται 24 από 12, προκειμένου ο ΕΦΚΑ να εναρμονιστεί με την Εφορία. Στο σχέδιο νόμου θα υπάρξει παρέμβαση ώστε η κράτηση 1% από τους μισθούς του δημοσίου, να πηγαίνει στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Αυτό που εξετάζεται από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και -κυρίως- Οικονομικών είναι είτε αυτή η εισφορά να καταργηθεί, είτε να προσμετράται στις τακτικές εισφορές προς το ΤΠΔΥ και να έχει έτσι ανταποδοτικότητα στο εφάπαξ που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Διαβάστε ακόμα: Mέτρα με το βλέμμα στο μέλλον
Ο κατώτατος μισθός
Την έναρξη – εκ νέου – της διαδικασίας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού στις αρχές Ιανουαρίου, ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης. Στόχος της κυβέρνησης είναι η νέα αύξηση να δοθεί την Άνοιξη πριν την διενέργεια των εκλογών, ενώ ο κατώτατος να ξεπεράσει τα 751 ευρώ, όσο δηλαδή ήταν πριν την οικονομική κρίση που οδήγησε στα μνημόνια και στην μείωση των αποδοχών.
Διαβάστε ακόμη – Κατώτατος μισθός: Πώς θα διαμορφωθεί από το 2023
Οι συντάξεις
Από την 1η Ιανουαρίου θα δοθούν αυξήσεις στο συνολικό ποσό της σύνταξης, ίσες με το 50% της μεταβολή του ΑΕΠ συν το 50% της μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 8%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι 6% (2% +4%). Δικαιούχοι της αύξησης, θα είναι το σύνολο των 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων, ωστόσο κάποιοι εξ αυτών – όχι λίγοι – δεν θα δουν την αύξηση αυτή στο τελικό ποσό της σύνταξής τους. Τις αυξήσεις στις συντάξεις θα λάβουν όσοι δεν έχουν «προσωπική διαφορά». Οι υπόλοιποι θα συμψηφίσουν την «προσωπική τους διαφορά» με το ποσό της αύξησης.
Διαβάστε ακόμα: Πώς θα πληρωθούν τα αναδρομικά – Το κυβερνητικό σχέδιο
Τα αναδρομικά
Πέραν των αυξήσεων η κυβέρνηση εξετάζει και το θέμα της χορήγησης των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους παραμένει ανοιχτό, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Προς ημερών ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης άφησε «ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικής λύσης» για επέκταση των αναδρομικών – ή μέρος αυτών – σε όλους τους συνταξιούχους. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «να δοθεί σε όλους τους συνταξιούχους μέρος των αναδρομικών σε δόσεις». Σημείωσε μάλιστα ότι δεν υπάρχει «η δημοσιονομική δυνατότητα», αλλά αναζητείται λύση στη χορήγηση τους με δόσεις. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις στη Θεσσαλονίκη, υπονοώντας τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης.
Latest News
Τελειώνει ο χρόνος για τα τέλη κυκλοφορίας - Δεν θα δοθεί παράταση διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών
Σε περίπτωση καθυστερημένης πληρωμής, η ΑΑΔΕ έχει εισαγάγει νέο σύστημα προστίμων
Έρχονται τα αυτόματα πρόστιμα - Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι
Tα αυτόματα πρόστιμα προβλέπονταν στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ
Αντίστροφη μέτρηση: Τι φόρους θα πληρώσουμε μέχρι τέλη του έτους
Η λίστα με τις εκκρεμότητες που «τρέχουν» έως το τέλος του έτους
«Λίφτινγκ» στα τεκμήρια διαβίωσης - Τι αλλάζει από το 2025
Τι προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός για τα τεκμήρια διαβίωσης - Ο οδικός χάρτης για τη μείωση των φόρων των μισθωτών
ΑΑΔΕ: Άρχισε η διαβίβαση των εσόδων λιανικής στο myDATA μέσω esend
Η δυνατότητα αποστολής των ανωτέρω λογιστικών εγγραφών συνεχίζει να παρέχεται προσωρινά κατά την πρώτη περίοδο διασύνδεσης των δύο συστημάτων
Στους 962.050 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΔΥΠΑ [πίνακες]
Ανεργία: Μεταξύ των Περιφερειών της Χώρας η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό
Ποιοι μισθοί αυξήθηκαν περισσότερο - Οι κλάδοι και η ανισότητα φύλων [πίνακες]
Σε ποιους τομείς καταγράφονται οι χαμηλότερες αποδοχές εργαζομένων
Σε λειτουργία η πλατφόρμα για την επιδότηση μέχρι 17.000 ευρώ σε 5.880 ανέργους
Το «πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για ανέργους ηλικίας 30-59 ετών με έμφαση στις γυναίκες» αφορά εγγεγραμμένους στο ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ.
Ποιοι φόροι πληρώνονται στην ώρα τους, ποιοι μένουν απλήρωτοι
Πάνω από 8 στα 10 ευρώ του ΦΠΑ, του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος εξοφλούνται εμπρόθεσμα - Ο Ιούλιος ο δυσκολότερος μήνας του 2025 για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Ασφαλιστικά ταμεία: Αύξηση οφειλών, μείωση εκκρεμών συντάξεων και υψηλότερο πλεόνασμα
Τι δείχνει η «ακτινογραφία» της έκθεσης του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για το τρίμηνο Ιούλιο – Σεπτέμβριο 2024