
Προκηρύχθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη μελέτη του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθήνας, στην Ακαδημία Πλάτωνος.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων, το Μουσείο, θα είναι συνολικού εμβαδού 14.362 τ.μ. και θα ανεγερθεί σε έκταση που παραχωρήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από την Ακαδημία Αθηνών, εντασσόμενο στο ιστορικό περιβάλλον της Ακαδημίας Πλάτωνος. Επίσης θα είναι βιοκλιματικό και απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε όλους του χώρους του.
«Εκτός από την τεράστια ιστορική και πολιτιστική αξία που έχει για την πρωτεύουσα η δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, η ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου και του άλσους θα προσφέρει έναν υπερτοπικό πόλο πολιτισμού, πρασίνου και αναψυχής σε μια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας. Βελτιώνοντας και αναβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, προσφέροντας αναπτυξιακές δυνατότητες και ευκαιρίες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας» τονίζεται στην ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων.
Διαβάστε επίσης – Δήμος Αθηναίων – Ξεκίνησε η ανάπλαση πεζοδρομίων σε 410 δρόμους της πόλης
Τα ευρήματα από τις ανασκαφές του Μετρό
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών προβλέπεται να στεγαστούν μοναδικά ευρήματα από τις σωστικές ανασκαφές, που έχουν πραγματοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, σε διάφορες περιοχές της Αθήνας τις προηγούμενες δεκαετίες, καθώς και ευρήματα από τις ανασκαφές του Μετρό.
Διαβάστε επίσης – Βοτανικός: Επίσημα στο Ταμείο Ανάκαμψης τα έργα της Διπλής Ανάπλασης
« Ο πλούτος των ευρημάτων είναι μοναδικός, από τα προϊστορικούς χρόνους, την κλασική, ελληνιστική, ρωμαϊκή περίοδο, έως και τους βυζαντινούς χρόνους και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ιστορία της αρχαίας ελληνικής τέχνης, καθιστώντας αναγκαία τη μελέτη και την έκθεσή τους, παρουσιάζοντας τη διαχρονική πορεία και εξέλιξη της πόλης» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του δήμου και προστίθεται ότι «η Ακαδημία Πλάτωνος θεωρήθηκε κατάλληλος χώρος για την ανέγερση του μουσείου, ως ένας τόπος πνευματικής ακτινοβολίας, αλλά και ένας σημαντικό σημείο της Αθήνας, όπου από τη δεκαετία του ‘30 πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες απαλλοτριώσεις από τον Παναγιώτη Αριστόφρονα και από το Ελληνικό Δημόσιο».
Ανοικτό αμφιθέατρο
Επιπλέον, στον περιβάλλοντα χώρο προβλέπεται η κατασκευή ανοιχτού αμφιθεάτρου 500 θέσεων, ενώ εντός του κτηρίου του Μουσείου,περιλαμβάνονται οι κτηριακές εγκαταστάσεις του «Διεθνούς Κοινού των Ακαδημιών». Το σχέδιο ανάδειξης της Ακαδημίας Πλάτωνος προβλέπει, από πλευράς του Δήμου Αθηναίων, την ανάπλαση του χώρου πρασίνου με τη δημιουργία ενός πάρκου του «μέλλοντος», με βάση όρους αειφορίας και βιωσιμότητας.
Το ισοζύγιο πρασίνου
«Το ισοζύγιο πρασίνου στον αρχαιολογικό χώρο θα μεγαλώσει καθώς θα υπάρξουν γενναίες φυτεύσεις μεσογειακών δέντρων. Η στοχευμένη προσαύξηση του πρασίνου του περιβάλλοντος χώρου σε συνδυασμό με την εφαρμογή των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού του κτιρίου, θα συμβάλει αποφασιστικά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής. Επιπλέον, στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η μεγέθυνση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών του γηπέδου, που βρίσκεται εντός του χώρου», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ο χώρος όπου θα ανεγερθεί , είχε χωροθετηθεί δια νόμου, από το 2002 ενώ ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προβλέπεται στην Προγραμματική Συμφωνία που έχει υπογραφεί από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη το 2021.
Τον Απρίλιο 2021, εγκρίθηκαν από το ΥΠΠΟΑ οι μελέτες του δήμου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και του άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος, ενώ τον Ιούνιο 2022 υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Ακαδημίας Αθηνών και του Δήμου Αθηναίων για την ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και τη Λειτουργία του Διεθνούς Κοινού των Ακαδημιών.
Η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης
Η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και του Δήμου Αθηναίων, με σκοπό την περαιτέρω ανάδειξη και προστασία του αρχαιολογικού χώρου και των μνημείων της Ακαδημίας Πλάτωνος, τη βελτίωση και αναβάθμιση των υποδομών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, έχει προϋπολογισμό που ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 3.837.432,08 ευρώ.
Στρατηγικό σχέδιο
«Στρατηγικό οραματικό σχέδιο δεκαετιών του Υπουργείου Πολιτισμού για την Αθήνα» χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου : «Συνεχίζουμε, συστηματικά, το πρόγραμμα του ανάπλασης του εμβληματικού αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος. Συνεργαζόμαστε στενά με τον Δήμο Αθηναίων και με την Ακαδημία Αθηνών για την ανάδειξη της ιστορίας της πρωτεύουσας, πολλώ δε μάλλον, όταν στο ίδιο κτήριο θα συλλειτουργεί το Διεθνές Κοινό των Ακαδημιών».
Και προσθέτει: «Η Αθήνα, με ιστορία χιλιετιών, είναι ίσως το μοναδικό μητροπολιτικό κέντρο, το οποίο δεν διαθέτει Μουσείο της ιστορίας και της αρχαιολογίας της. Με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, προσβλέπουμε σε προτάσεις, που με ευρηματικότητα και σεβασμό στην ιστορικότητα του τόπου και στο περιβάλλον, θα καλύψουν το σημερινό κενό αναδεικνύοντας τον μοναδικό πλούτο των ευρημάτων της αρχαιολογικής έρευνας στη γη της Αθήνας, από το 1960 και εξής, στην μεγάλη ιστορική διαχρονία, και δεν θα μπορούσαν παρά να εκτεθούν σε ένα Μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία και την αρχαιολογία της πρωτεύουσας. Χιλιάδες ευρήματα από την Αθήνα δεν έχουν εκτεθεί ποτέ μέχρι σήμερα. Πολλά εξ αυτών συμπληρώνουν με καθοριστικό τρόπο την γνώση μας για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την αρχαία ελληνική τέχνη. Μέσα στον αναγεννημένο χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, σε ένα κτήριο σχεδιασμένο με βιοκλιματικές αρχές, οι θησαυροί αυτοί θα παρουσιάζουν την ιστορία και την αρχαιολογία της πόλης, με την πιο σύγχρονη προσέγγιση».
Διεθνής πόλος επιστημονικών, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δράσεων
Από την πλευρά του , ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, δήλωσε ότι «το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του οραματικού και πρωτοποριακού εγχειρήματος «αναβίωσης» της Ακαδημίας Πλάτωνος, το οποίο υλοποιούμε από κοινού με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Ακαδημία Αθηνών. Η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το σχεδιασμό του πιο «πράσινου» μουσείου της χώρας όπως έχουμε δεσμευτεί, μας γεμίζει χαρά και περηφάνια! Στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας θα στεγαστούν σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία είχαν μείνει αθέατα μέχρι σήμερα και που το καθένα απ΄ αυτά θα μπορούσε να είναι το κεντρικό έκθεμα στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Φιλοδοξούμε να γίνει διεθνής πόλος επιστημονικών, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δράσεων ενώ παράλληλα, θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της γειτονιάς.
Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, καθώς το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν επίσης, δυο από τις μεγάλες παρεμβάσεις στο χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές για την αποκάλυψη ενός πολύτιμου, ανεκτίμητου και κρυφού μέρους της ιστορίας μας και η ανάπλαση του χώρου πρασίνου, με τη δημιουργία ενός πάρκου του «μέλλοντος» με βάση τους όρους αειφορίας και βιωσιμότητας. Είμαι βέβαιος πως το τελικό αποτέλεσμα θα δικαιώσει τις κοινές μας προσπάθειές για βελτίωση της ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, μέσω της αναγέννησης και ανάδειξης της Ακαδημίας Πλάτωνος».


Latest News

Έτοιμο το 73% του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος - Το πλάνο παράδοσης του έργου
Τον Ιούλιο παραδίδεται το πρώτο και μεγαλύτερο τμήμα της Πατρών - Πύργου και τον Νοέμβριο το δεύτερο

Η AKTOR υπέγραψε τη σύμβαση για το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ των φοιτητικών εστιών Κρήτης
Θα κατασκευαστούν δωμάτια και διαμερίσματα συνολικών 4.846 κλινών εκ των οποίων 2.710 στο Ρέθυμνο και 2.136 στο Ηράκλειο
![ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε η οικοδομική δραστηριότητα κατά 15,6% το Δεκέμβριο [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/DSC9655-2-1024x569-1-600x333.jpg)
Πόσο αυξήθηκαν οι οικοδομικές άδειες - Οι top περιοχές [πίνακες]
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Δυτική Μακεδονία, στη Κρήτη και την Ανατολική Μακεδονία

Όμιλος AKTOR: Παραδόθηκε το έργο αποκατάστασης της γέφυρας του Αξιού
Παραδόθηκε στην Εγνατία Οδό ΑΕ το έργο δομικής επάρκειας και συντήρησης της γέφυρας του Αξιού

Αναβαθμίστηκε η Μονάδα Επεξεργασίας Νερού της ΕΥΔΑΠ στις Αχαρνές
Η Μονάδα Επεξεργασίας Νερού της ΕΥΔΑΠ στις Αχαρνές τροφοδοτεί το 60% του Λεκανοπεδίου της Αττικής με νερό

Σιδηροδρομικοί: Τι πάει λάθος με τα τρένα στην Ελλάδα – Χτυπούν «καμπανάκι» σε κυβέρνηση και Hellenic Train
Ποιες είναι οι δράσεις που ζητούν οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο ελληνικός σιδηρόδρομος και να λειτουργήσει με ασφάλεια

Υπουργείο Υποδομών για Γραμμή 4: «Κανένα ζήτημα ασφάλειας, καμία λάθος χάραξη»
H ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών μετά την αυτοψία του εργοταξίου της Γραμμής 4 του Μετρό στο ύψος του ΓΝΑ

Ομιλος AKTOR: Δόθηκε σε κυκλοφορία και το τελευταίο τμήμα της Παλιάς ΕΟ Αθηνών – Κορίνθου
Ο Ομιλος AKTOR ανέλαβε την αποκατάσταση των ζημιών μετά από σοβαρή πυρκαγιά σε βυτιοφόρο της 8ης Ιουνίου 2024

Στο μισό τα αποθέματα νερού στην Αττική – Οι μεγάλες απώλειες και τα έργα για την υδροδότηση
Εντείνεται το πρόβλημα με την λειψυδρία στην Αττική – Τα αποθέματα υδάτων σε Μόρνο, Εύηνο, Μαραθώνα και Υλίκη

Σε… ράγες οι υποδομές και μεταφορές – Το στοίχημα με Δήμα και Κυρανάκη
Το στοίχημα των μεταρρυθμίσεων στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τον νέο υπουργό Χρίστο Δήμα και αναπληρωτή Κωνσταντίνο Κυρανάκη