
Το χρηματιστήριο της Ρωσίας αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους, να περιορίσει ορισμένες από τις βαριές απώλειες που υπέστη μετά την εισβολή της χώρας στη Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters .
Σημειώνεται ότι οι ρωσικές μετοχές είχαν ανοδική πορεία από το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ τον Οκτώβριο του 2021, ωστόσο ένα μαζικό sell off στις αρχές του 2002 διέγραψε το 56% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς σε ρούβλια.
Διαβάστε επίσης – Πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων στη Ρωσία
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ο δείκτης αναφοράς MOEX με βάση το ρούβλι αναμένεται να έχει ανακάμψει στις 2.500 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 12,2%, αλλά πολύ κάτω από τις 4.350 που είχε προβλέψει η τελευταία δημοσκόπηση της ρωσικής αγοράς τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο δείκτης MOEX έφτασε στο ρεκόρ των 4.292,68 στα μέσα Οκτωβρίου πέρυσι.
Αλλαγή τάσης
Φέτος, το τοπίο της αγοράς άλλαξε δραστικά από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η αποστροφή κινδύνου έχει εκτοξευθεί, αλλά ορισμένα θεμελιώδη στοιχεία, όπως η ισχυρή τιμή του πετρελαίου, η κύρια εξαγωγή της Ρωσίας, έχουν υποστηρίξει η αγορά.
Η Ρωσία απαγόρευσε επίσης σε ξένους επενδυτές να διαπραγματεύονται μετοχές, κλείνοντας την εξωτερική ρευστότητα και ένας αυξανόμενος αριθμός εγχώριων λιανικών επενδυτών έχει γίνει η βασική κινητήρια δύναμη στην αγορά που χτυπήθηκε από άνευ προηγουμένου δυτικές κυρώσεις.
Διαβάστε επίσης: Wall Street: Άρχισε το trading σε ρωσικά ομόλογα
Η «φιλικές» χώρες
Το Moscow Exchange, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ρωσίας, εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε επενδυτές από χαρακτηρισμένες «φιλικές» χώρες που δεν επέβαλαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας να επιστρέψουν στην αγορά. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτό θα μπορούσε να πλήξει τις μετοχές.
«Ο κύριος κίνδυνος για το ρωσικό χρηματιστήριο τους επόμενους μήνες είναι μια πιθανή επιστροφή μη κατοίκων από «φιλικές» χώρες, οι οποίοι είναι λιγότεροι από επενδυτές από «μη φιλικές» χώρες, αλλά μπορούν ακόμα να ξεκινήσουν την πώληση μετοχών που έχουν εγκλωβιστεί από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους », δήλωσε η Elena Kozhukhova, αναλύτρια στη χρηματιστηριακή Veles Capital.
Οι προβλέψεις για την πορεία του δείκτη MOEX στα τέλη του 2023 στη δημοσκόπηση του Αυγούστου του Reuters κυμαίνονταν από 2.400 έως 3.700.
Προκλήσεις
Ο στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Gazprombank, Erik DePoy, δήλωσε ότι οι πιθανότητες για ένα ακόμη μεγάλο sell-off είναι χαμηλές, καθώς η ρωσική αγορά μετοχών είναι ουσιαστικά αποσυνδεδεμένη από το κλίμα της παγκόσμιας αγοράς, με εξαίρεση τις τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων.
«Αν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχουν άλλα μεγάλα εξωτερικά σοκ, φαίνεται να υπάρχουν λίγοι αρνητικοί καταλύτες», είπε ο DePoy.
Οι αναλυτές είδαν επίσης κάποια ανοδική πορεία για τη ρωσική αγορά με την ελπίδα ότι οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης δεν θα επιδεινωθούν περαιτέρω.
Ο αντίκτυπος των κινδύνων των κυρώσεων θα πρέπει να αποτιμηθεί μέχρι το τέλος του έτους και είναι πιθανή κάποια χαλάρωση των γεωπολιτικών κινδύνων, δήλωσε η Natalia Milchakova, κορυφαία αναλύτρια της Freedom Finance Global.


Latest News

Τι είδαν οι ξένοι και «μπαίνουν» μαζικά στις τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών «πήρε λίγη δόξα» και από το συνολικό bull market των ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων
![Χρυσός: Ο Τραμπ εκτοξεύει την τιμή – Ουρές στο θησαυροφυλάκιο του Λονδίνου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/gold-scaled-1-600x420.jpg)
Ο Τραμπ εκτοξεύει το χρυσό - Ουρές στο θησαυροφυλάκιο του Λονδίνου [γράφημα]
Τα ελβετικά διυλιστήρια εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο για να αλλάξουν το μέγεθος των ράβδων χρυσού που κατευθύνονται από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη

«Μάζεψε» τις απώλειες της εβδομάδας η Wall Street
Η Wall Street βρήκε σήμερα στήριξη στους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης.

Ισχυρή γερμανική ώθηση έλαβαν οι ευρωαγορές
Ευφορία έφερε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η είδηση για τη συμφωνία Μερτς με το κόμμα των Πρασίνων για την άμυνα και τις υποδομές

Εβδομαδιαίο άλμα άνω του 4% για το ΧΑ - «Βλέπει» και τις 1.700 μονάδες
Η εγχώρια αγορά συνεχίζει να υπεραποδίδει έχοντας πληθωρική εικόνα σε πρωταγωνιστές από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση

«Καλπάζει» ο χρυσός με ώθηση Τραμπ - Έσπασε το φράγμα των 3.000 δολαρίων
Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο λόγω γεωπολιτικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων

Αντιδρά η Wall Street μετά τη μεγάλη πίεση των δασμών
Η Wall Street βρίσκει σήμερα στήριξη από τους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης

Συντήρηση επιπέδων στο Χρηματιστήριο, με προσεκτικούς τους αγοραστές
Η σκυτάλη της ανόδου σήμερα βρίσκεται σε τίτλους που είτε έμειναν ελαφρώς πίσω στην άνοδο της εβδομάδας είτε έχουν σημαντικές αγοραστικές εντολές σε αναμονή

Νευρικότητα και μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές
Σε επίπεδο τίτλων, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW χάνει 2,6%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη μειώθηκαν κατά 37% το 2024, με την εταιρεία να προειδοποιεί για ασθενή ζήτηση από την Κίνα

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στις αγορές της Ασίας
Οι επενδυτές διαχειρίζονται προς ώρας τις ανησυχίες για τα δασμολογικά σχέδια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ