
Tην εν μέρει διαγραφή φοιτητικών δανείων ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Πρόκειται για ένα θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας έντονης δημόσιας συζήτησης στη χώρα εδώ και χρόνια, καθώς ένα έτος φοίτησης σε αμερικανικό πανεπιστήμιο μπορεί να κοστίζει πολλές δεκάδες χιλιάδες δολάρια, με αποτέλεσμα εκατομμύρια φοιτητές να βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστια χρέη, αρκετά χρόνια μετά και την αποφοίτηση τους.
«Τηρώντας την προεκλογική μου υπόσχεση, η κυβέρνησή μου ανακοινώνει ένα σχέδιο με στόχο να ανακουφιστούν οι οικογένειες της εργατικής και της μεσαίας τάξης, καθώς ετοιμάζονται να ξαναρχίσουν την αποπληρωμή των ομοσπονδιακών φοιτητικών δανείων, τον Ιανουάριο του 2023», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.
Αυτή η διαγραφή ύψους τουλάχιστον 10.000 δολαρίων ανά δάνειο, αφορά μόνο εκείνους το εισόδημα των οποίων δεν ξεπερνά τα 125.000 δολάρια σε ετήσια βάση. Το κόστος της διαγραφής εκτιμάται πως πλησιάζει τα 300 δισ. δολάρια, μόνο για τον πρώτο χρόνο.
Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τους Δημοκρατικούς ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, καθώς θα κερδίσει τις ψήφους των νέων φοιτητών. Η κυβέρνηση απορρίπτει τους φόβους που εκφράζονται ότι η απόφαση θα εντείνει επίσης τις πληθωριστικές πιέσεις, υποστηρίζοντας ότι θα αποδεσμευτούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για κατανάλωση.
Χρέος ύψους 1,75 τρισ. δολαρίων
Οι Αμερικανοί καταναλωτές βαρύνονται με ένα ογκώδες χρέος ύψους 1,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε φοιτητικά δάνεια, ως αποτέλεσμα των ακριβών διδάκτρων που είναι κατά πολύ υψηλότερα από εκείνα των περισσότερων πλούσιων χωρών. Υπολογίζεται πως σχεδόν 40 εκατ. Αμερικανοί βαρύνονται ακόμη με χρέη από τις σπουδές τους.
Σύμφωνα με μια μελέτη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, αν περικόπτονταν όλα τα φοιτητικά δάνεια κατά 10.000 δολάρια, το συνολικό ποσό θα ανερχόταν σε 321 δισ. δολάρια, ενώ θα εξαλειφόταν το χρέος για 11,8 εκατ. δανειολήπτες, δηλαδή το 31% των φοιτητών.
Λόγω της πανδημίας, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να σταματήσουν οι αποπληρωμές τόκων και κεφαλαίου για τα περισσότερα ομοσπονδιακά φοιτητικά δάνεια από τον Μάρτιο του 2020. Αυτήό το «μορατόριουμ πληρωμών» θα λήξει στα τέλη Αυγούστου.
Οι Δημοκρατικοί πίεζαν τον Μπάιντεν να διαγράψει ποσό ύψους 50.000 δολαρίων ανά δανειστή, με το σκεπτικό ότι λόγω των χρεών τους οι νέοι Αμερικανοί είναι αδύνατον να αποταμιεύσουν χρήματα για να αγοράσουν σπίτι ή για άλλες μεγάλες αγορές. Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι το «χάρισμα» των δανείων θα βοηθήσει δυσανάλογα τα μεγάλα εισοδήματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε... pause - Τι είναι η «μεγάλη παύση»
Η νέα λέξη της μόδας για τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων είναι η «παύση», το προσωρινό πάγωμα των αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς. Όμως το pause κινδυνεύει να γίνει delete.

Τα Hedge Funds κυνηγούν συμφωνίες σε σενάρια κινδύνου πολύ δαπανηρά για τις ασφαλιστικές
Οι ασφαλιστικές υποφέρουν από δυσβάσταχτες αποζημιώσεις που καλούνται να πληρώσουν μετά από θεομηνίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή

Εμπορικά «μπαϊπάς» ερήμην της Ουάσιγκτον
Αναδιπλώνονται οι εταίροι των ΗΠΑ και χαράσσουν νέους δρόμους - Μεγάλες δυνάμεις σε Ανατολή και Δύση προχωρούν σε συμφωνίες με άλλους εταίρους

Η «κρυφή» συνάντηση των fund managers στο Αμπού Ντάμπι και το κυνήγι επενδύσεων στη Μέση Ανατολή
H Goldman Sachs συγκέντρωσε δεκάδες fund manages στο Αμπού Ντάμπι - Αναζήτηση επενδύσεων εν μέσω δασμών Τραμπ

Αναιμική ανάπτυξη εν μέσω δασμών δείχνει ένας βασικός δείκτης για την οικονομία των ΗΠΑ
Ο δείκτης LEI είναι ένας σύνθετος οικονομικός δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να σηματοδοτεί τη μελλοντική κατεύθυνση της οικονομίας των ΗΠΑ

Πώς Βραζιλία και Αργεντινή βγαίνουν κερδισμένοι από τον εμπορικό πόλεμο
Ο εμπορικός πόλεμος φαίνεται σε πρώτη φάση να ευνοεί χώρες με ισχυρές αγροτικές εξαγωγές όπως οι δύο οικονομίες της Λατινικής Αμερικής

Στα άδυτα του παπικού κονκλαβίου - Πώς θα γίνει η επιλογή του νέου Ποντίφικα
Το παπικό κονκλάβιο αποτελεί μια παράδοση που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα - Όσα πρέπει να ξέρετε για αυτό

Νέα επίθεση Τραμπ στον «πολύ αργό» Πάουελ - Τον καλεί να μειώσει τα επιτόκια
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει αναστάτωση στη Wall Street με τις επανειλημμένες επικρίσεις του προς τον Πάουελ

Τα κινεζικά funds σταματούν τις επενδύσεις στις ΗΠΑ εν μέσω δασμών
Τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στην Κίνα έχουν αποσύρει επενδύσεις από ιδιωτικά κεφάλαια με έδρα τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες

Επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου στην Ινδία, στη σκιά των δασμών
Ο αμερικανός αντιπροέδρος θα συζητήσει στην Ινδία με τον Ναρέντρα Μόντι την πρόοδο των θεμάτων που εξετάστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στο Λευκό Οίκο