Με γεμάτες τις… βαλίτσες με καναδικό LNG επέστρεψε στο Βερολίνο, από το τριήμερο ταξίδι του στον Καναδά, ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Όμως, με δεδομένο ότι το καναδικό LNG και όχι μόνο δεν μπορούν να δώσουν άμεσες λύσεις στο ενεργειακό πρόβλημα της Γερμανίας, ειδικά αν η Ρωσία κλείσει τελείως τις στρόφιγγες, πρώτη προτεραιότητα παραμένει η ανάγκη εξοικονόμησης της ενέργειας που καταναλώνει η χώρα. Οπότε λίγες ώρες μετά την επιστροφή του ο κ. Σολτς ηγήθηκε ειδικής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου κατά την οποία εγκρίθηκε το πακέτο των μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας ενόψει του χειμώνα.
«Σε γενικές γραμμές τα μέτρα εξοικονομούν ενέργεια. Όμως, όχι στο βαθμό που μπορούμε να καθίσουμε πίσω και να πούμε “πως αυτό μπορούμε να κάνουμε τώρα” επεσήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, εξηγώντας πως τα μέτρα εκτιμάται πως θα μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά περίπου 2% με 2,5%.
Διαβάστε επίσης: Σε συμπληγάδες για τουλάχιστον 3 χρόνια η γερμανική οικονομία
Υποχρεωτικά τα μέτρα
Σε κάθε περίπτωση το βασικό είναι πως τα μέτρα που καλύπτουν από τη δραστική μείωση του φωτισμού στους δημόσιους χώρους και την απαγόρευση της άσκοπης χρήσης ηλεκτρισμού π.χ. για θέρμανση πισίνων, για βιτρίνες καταστημάτων, για γραφεία το βράδυ ή για διαφημιστικές πινακίδες έως τη μείωση του θερμοστάτη στα δημόσια κτίρια έχουν υποχρεωτικό και όχι προαιρετικό χαρακτήρα, καθώς οι αρχές είναι αποφασισμένες να μην αφήσουν τίποτε στην… τύχη.
Το κυριότερο μέτρο αφορά την θέρμανση, με την νέα οδηγία να ορίζει πως από την 1η Σεπτεμβρίου σε όλα τα δημόσια κτίρια, με εξαίρεση κοινωνικές δομές όπως τα νοσοκομεία, ο θερμοστάτης θα παραμείνει «καρφωμένος» μάξιμουμ μέχρι τους 19 βαθμούς Κελσίου, ενώ η θέρμανση θα «κλείνει» τελείως σε εισόδους και διαδρόμους. Είναι εύλογο πως για τα δεδομένα των καιρικών συνθηκών της Γερμανίας το χειμώνα, οι 19 βαθμοί Κελσίου είναι χαμηλό νούμερο.
Τα μέτρα δεν σημαίνουν μόνο εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και εξοικονόμηση του κόστους, με το υπουργείο Οικονομίας να εκτιμά πως νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιος τομέας θα μειώσουν τις δαπάνες τους κατά περίπου 10,8 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Ανεβαίνουν τα αποθέματα
Από την άλλη πλευρά, το θετικό στοιχείο είναι πως η προσπάθεια για την ενίσχυση των στρατηγικών αποθεμάτων πηγαίνει πολύ καλά, με την επάρκεια να έχει φτάσει το 80,14%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Αν και ήδη η ανακοίνωση των Ρώσων για μια νέα προγραμματισμένη τριήμερη διακοπή της ροής από τον Nord Stream 1, την επόμενη εβδομάδα, σημαίνει πως η διαδικασία ενίσχυσης των αποθεμάτων θα διακοπεί, ιδανικά προσωρινά, αποτελώντας ωστόσο ένα ακόμη τεστ για την αποτελεσματικότητα του συστήματος.
Θυμίζουμε πως σύμφωνα με το όριο που έθεσαν οι ίδιες οι γερμανικές αρχές, τον περασμένο μήνα, τα αποθέματα θα πρέπει να βρίσκονται πάνω από το 75% μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου και να κυμαίνονται στο 85% και 95% αντιστοίχως τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Αν και η όλη διαδικασία θα εξαρτηθεί και από τον όγκο της χρήσης από τη γερμανική αγορά, κάτι που θα εξαρτηθεί και από τις καιρικές συνθήκες που για την ώρα παραμένουν καλές και εκτιμάται πως θα παραμείνουν καλές τις επόμενες εβδομάδες.
Στροφή στα τρένα
Το δεύτερο βασικό θέμα με το οποίο ασχολήθηκε το υπουργικό συμβούλιο ήταν να συζητήσει και να εγκρίνει το νέο σχέδιο για την μεταφορά των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί η χώρα δεδομένου πως το δίκτυο σήμερα έχει διαταραχθεί σοβαρά λόγω της κάθετης πτώσης της στάθμης του Ρήνου. Συνολικά μέσω του Ρήνου και των ποταμών της, η Γερμανία μετακινεί περίπου το 7,1% των συνολικών της εμπορευμάτων ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία της Capital Economics. Αυτό βέβαια, όταν της το επιτρέπει η στάθμη των υδάτων.
Το νέο διάταγμα που εγκρίθηκε δίνει πλέον προτεραιότητα στο σιδηροδρομικό δίκτυο, με στόχο την διασφάλιση των πρώτων υλών που χρειάζονται κυρίως οι μονάδες παραγωγής ενέργειας και τα διυλιστήρια, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στην παραγωγή τους. Εξάλλου, δεδομένου του ελλείμματος σε φυσικό αέριο πολλά εργοστάσια έχουν στραφεί και πάλι στη χρήση πετρελαίου και άνθρακα, για τη μεταφορά των οποίων η πιο συνηθισμένη οδός ήταν τα ποτάμια, ο Ρήνος και ο παραπόταμοι του.
«Προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της επάρκειας σε πρώτες ύλες, θα πρέπει να αλλάξουμε τις διαδρομές που χρησιμοποιούμε. Αυτό απαιτεί πολύ δύσκολο έργο από τα logistics, που είναι αναγκαίο να δώσουν προτεραιότητα στην μεταφορά ενεργειακών πόρων μέσω σιδηροδρόμων» υποστήριξε ο κ. Χάμπεκ.
Σημειωτέον πως η στάθμη στα ποτάμια έχει ανέβει και πάλι ελαφρά τις προηγούμενες ημέρες, λόγω των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν, όμως εκτιμάται πως θα υποχωρήσουν και πάλι αρκετά, καθώς θα επανέλθουν οι υψηλές θερμοκρασίες και η ανομβρία.
Latest News
Σανίδα σωτηρίας ρίχνει ο Τραμπ στο TikTok - Οι όροι του για να μην κλείσει η πλατφόρμα
Όποιος αγοράσει το TikTok πρέπει να «δώσει το μισό κεφάλαιο στις ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για την παραχώρηση άδειας», επανέλαβε ο Τραμπ
On Running: Οι Ελβετοί που θέλουν να «χτυπήσουν» Nike και Adidas
H ελβετική εταιρεία αθλητικών ειδών On Running που αναπτύσσεται ραγδαία - Οι συμφωνίες με Ρότζερ Φέντερερ και Ζεντάγια
Netflix: Ρεκόρ νέων συνδρομών και άλμα στα κέρδη
Κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεων των αναλυτών για το 4ο τρίμηνο ανακοίνωσε η Netflix
Εργαζόμενοι vs CEOs: Το τεράστιο χάσμα μεταξύ των απολαβών στην Ευρώπη
Πόσα βγάζουν οι CEO στις 100 κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη
Η μανία για το AI...ταξιδεύει στο Νταβός
Η έκρηξη του brand AI ξεκίνησε στο Νταβός το 2024, παραμερίζοντας τα κρυπτονομίσματα, σε μια εποχή που το ChatGPT κέρδιζε ακόμη σε δημοφιλία
Τα πάνω κάτω απειλεί να φέρει ο Τραμπ στην παγκόσμια φορολόγηση των πολυεθνικών
Η κίνηση Τραμπ η οποία είναι πιθανό να πυροδοτήσει παγκόσμια αντιπαράθεση για τα φορολογικά καθεστώτα
Γιατί οι Αμερικανοί γεμίζουν τα κελάρια τους με κρασιά και τυριά από την Ευρώπη
Υπάρχει έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ ότι ο Τραμπ θα επιβάλει τελικά δασμούς σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα
Γιατί το Βερολίνο «τρέμει» για τις επερχόμενες αποφάσεις Τραμπ
Οι αυξήσεις δασμών που απειλεί να επιβάλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα κοστίσουν 127 έως 180 δισ. ευρώ στη γερμανική οικονομία
Η διεύρυνση των BRICS, η αποδολαριοποίηση και οι απειλές Τράμπ [γράφημα]
Οι BRICS είναι, μετά την ένταξη της Ινδονησίας, μια ομάδα δέκα κρατών με σημαντικό οικονομικό βάρος και πρωταγωνιστική θέση στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου
Οι ευρωπαϊκές χώρες που απειλούνται περισσότερο από νέους δασμούς του Τραμπ [πίνακας]
Ο χάρτης των εμπορικών πλεονασμάτων και ελλειμμάτων με τις ΗΠΑ ανά χώρα της ΕΕ