Ώθηση στην πυρηνική ενέργεια σχεδιάζει να δώσει η ιαπωνική κυβέρνηση. Πρόκειται για έναν αμφιλεγόμενο τομέα που αποδυναμώθηκε στη χώρα μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, αλλά επανέρχεται στο προσκήνιο λόγω των παγκόσμιων αναταραχών στην ενέργεια.
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αρχίσει διαβούλευση για την ενδεχόμενη κατασκευή «πυρηνικών αντιδραστήρων νέας γενιάς», κάτι το οποίο θα αποτελούσε μεγάλη στροφή για την Ιαπωνία.
Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Η πυρηνική ενέργεια κλονίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό
«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε πολύ το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο», εξήγησε ο Κισίντα, και κατά συνέπεια «η Ιαπωνία πρέπει να λάβει υπόψη πιθανά σενάρια κρίσης στο μέλλον».
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός ζήτησε επίσης να «μεγιστοποιηθεί» η χρήση των υπαρχόντων πυρηνικών αντιδραστήρων που έχουν εξασφαλίσει άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές για να επαναλειτουργήσουν μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα.
«Επιπλέον της εξασφάλισης της λειτουργίας των δέκα αντιδραστήρων που έχουν ήδη τεθεί ξανά σε λειτουργία, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» για την επανεκκίνηση το ταχύτερο δυνατό άλλων παλαιών αντιδραστήρων που έχουν εξασφαλίσει το πράσινο φως από τις ρυθμιστικές αρχές, σημείωσε ο Κισίντα.
Δυσκολίες στον εφοδιασμό
Όπως και πολλές άλλες χώρες, η Ιαπωνία αντιμετωπίζει το πρόβλημα ενός σημαντικά πιο ακριβού και δύσκολου εφοδιασμού ενέργειας από τότε που άρχισε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από ακριβώς έξι μήνες.
Στοχεύοντας παράλληλα στην ουδετερότητα άνθρακα με ορίζοντα το 2050, η Ιαπωνία απειλήθηκε επίσης από ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας αυτό το καλοκαίρι λόγω των θερμοκρασιών καύσωνα που είχαν ως αποτέλεσμα την χρήση των κλιματιστικών σε πλήρη ισχύ.
Μόνο 10 αντιδραστήρες μετά τη Φουκοσίμα
Όλες οι μονάδες πυρηνικής ενέργειας της Ιαπωνίας είχαν σταματήσει να λειτουργούν μετά την καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, που προκλήθηκε από ισχυρό σεισμό και γιγάντιο τσουνάμι στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας το 2011. Από τους 33 αντιδραστήρες που θα μπορούσαν θεωρητικά να λειτουργήσουν, μόνον 10 ξανατέθηκαν σε λειτουργία μετά τη συμμόρφωσή τους με σημαντικά αυξημένες προδιαγραφές ασφαλείας.
Ωστόσο αυτοί οι 10 αντιδραστήρες δεν λειτουργούν συνέχεια και σε αρκετούς μεταξύ αυτών γίνονται τώρα εργασίες συντήρησης. Το 2020 λιγότερο από το 5% του ηλεκτρικού ρεύματος που παραγόταν στην Ιαπωνία προερχόταν από την πυρηνική ενέργεια, έναντι 30% πριν από την καταστροφή της Φουκουσίμα.
Το αρχιπέλαγος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό ενεργειακά από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και παράλληλα επιδιώκει να ενισχύσει τις ανανεώσιμες πηγές του ενέργειας.
Latest News
Η πολιτική «με δύο μέτρα και δύο σταθμά» του Ιλον Μασκ
Ο Ιλον Μασκ υποστήριζε τους Δημοκρατικούς μέχρι το 2022. Αλλά ορισμένες από τις μακροχρόνιες θέσεις του ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις ακροδεξιές του τάσεις
Boeing: Σχεδιάζει απολύσεις στο διαστημικό της πρόγραμμα
Περίπου 400 εργαζόμενοι στο διαστημικό τους πρόγραμμα θα χάσουν τη δουλειά τους
Λιγότερη εργασιακή απομόνωση, περισσότερη ανθρώπινη επαφή ζητά η Gen Z
Οι εργαζόμενοι της Gen Z συχνά αποδοκιμάζονται για την τάση της απομακρυσμένης εργασίας, αλλά μια έρευνα έδειξε ότι θέλουν περισσότερη προσωπική αλληλεπίδραση
USAID: Ανατροπείς κυβερνήσεων και αντιλήψεων με… τρόπο – Η σκοτεινή λειτουργία του
Το πρόβλημα με τη USAID δεν ήταν ότι είχε γίνει «άνδρο μαρξιστών» όπως ισχυρίζεται ο Λευκός Οίκος, αλλά ότι εξελίχθηκε στον ύπουλο βραχίονα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου.
Το σχέδιο του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν ξεκινήσει ήδη να καταρτίζουν το σχέδιο - Τι αναφέρει το Bloomberg
Η Klarna τροχοδρομεί για IPO στις ΗΠΑ - Τι προγραμματίζει
Η σουηδική fintech Klarna στοχεύει σε IPO στις ΗΠΑ με αποτίμηση έως και 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στην Ιαπωνία άφησε ο Τραμπ
Ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι οι δασμοί είναι μια επιλογή για την αντιμετώπιση του εμπορικού ελλείμματος με την Ιαπωνία
Διαλύεται σε 3 κομμάτια η Honeywell - Ο ρόλος ακτιβιστή επενδυτή
Η Honeywell ανακοίνωσε ότι θα διαχωρίσει την αεροδιαστημικής και τον αυτοματισμό σε ξεχωριστές οντότητες, παράλληλα με την απόσπαση της μονάδας προηγμένων υλικών
Ανατιμήσεις και χάος στα Logistics από τους δασμούς Τραμπ στην Κίνα
Οι δασμοί Τραμπ στην Κίνα απειλούν την εισαγωγή πακέτων de minimis με πιθαν΄ά ολέθρια αποτελέσματα για διεκπεραιωτές και καταναλωτές
Ολοι… στο γραφείο!
Η (νέα) εβδομάδα εργασίας των 37½ ωρών κοστίζει πανάκριβα στις εταιρείες και η τηλεργασία δεν τις συμφέρει καθόλου