Οι σκληροί χειμώνες βοήθησαν τη Μόσχα να νικήσει πρώτα τον Ναπολέοντα και μετά τον Χίτλερ. Τώρα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στοιχηματίζει ότι η έλλειψη ενέργειας και η εκτόξευση των τιμών λόγω του κρύου θα αναγκάσουν την Ευρώπη να πιέσει την Ουκρανία για εκεχειρία –με τους όρους της Ρωσίας.
Δύο πηγές που γνωρίζουν πώς σκέφτεται το Κρεμλίνο δηλώνουν στο Reuters ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος που βλέπει η Μόσχα για τη λήξη του πολέμου, δεδομένου ότι το Κίεβο δηλώνει πως δεν διαπραγματεύεται μέχρι την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το σύνολο της επικράτειάς της.
Διαβάστε επίσης: Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν σε υφεσιακό ρυθμό για την Ευρώπη
«Έχουμε χρόνο, μπορούμε να περιμένουμε» δήλωσε πηγή που διατηρεί στενή επαφή με τις ρωσικές αρχές, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή δεν είχε την εξουσιοδότηση να μιλήσει στα μέσα.
«Για τους Ευρωπαίους θα είναι δύσκολος χειμώνας. Μπορεί να δούμε διαδηλώσεις, ταραχές. Ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να ξανασκεφτούν το εάν θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και να αποφασίσουν ότι ήρθε ώρα για συμφωνία».
Μια δεύτερη πηγή δήλωσε ότι η Μόσχα ήδη βλέπει σημεία εξασθένισης της ευρωπαϊκής ομοψυχίας και θεωρεί πως η πορεία αυτή θα επιταχυνθεί όταν αρχίσουν τα κρύα.
«Η κατάσταση θα είναι δύσκολη αν [ο πόλεμος] κρατήσει μέχρι το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Οπότε υπάρχει ελπίδα ότι [οι Ουκρανοί] θα ζητήσουν ειρήνη» είπε.
Για τις δηλώσεις δεν υπήρξε σχόλιο του Κρεμλίνου, το οποίο αρνείται ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο.
Ευρωπαϊκές διαβεβαιώσεις
Η Ουκρανία και οι Δυτικοί σύμμαχοί της διαβεβαιώνουν ότι δεν σχεδιάζουν να υπαναχωρήσουν, ενώ αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ανώνυμα ότι δεν βλέπουν εξασθένιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία.
«Η ΕΕ σας στηρίζει σε αυτόν τον αγώνα από την αρχή. Θα είμαστε δίπλα σας για όσο χρειαστεί» διαβεβαίωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε μήνυμά της στο Twitter για τον εορτασμό της επετείου ανεξαρτησίας της Ουκρανίας την Τετάρτη.
Το Κίεβο αρνείται να διαπραγματευτεί με τους εισβολείς ελπίζοντας ότι η ξένη βοήθεια και οι πρόσφατες επιθέσεις εναντίον ρωσικών στόχων προσφέρουν περιθώριο νίκης.
«Προκειμένου να καταστούν εφικτές οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, είναι απαραίτητο να αλλάξει το status quo στο μέτωπο προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας» δήλωσε στο Reuters ο Μικαΐλο Πόντολιακ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι.
«Είναι απαραίτητο να υποστοεί σημαντικές τακτικές ήττες ο ρωσικός στρατός» συνέχισε.
Παιχνίδι θέλησης και υπομονής
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εργάζονται πυρετωδώς για να εξασφαλίσουν εναλλακτικούς προμηθευτές ενέργειας και να περιορίσουν την κατανάλωση τον προσεχή χειμώνα, λίγοι είναι όμως οι αναλυτές που πιστεύουν ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να καλύψει το σύνολο των αναγκών της.
Το Κρεμλίνο αρνείται ότι περιορίζει εσκεμμένα τη ροή φυσικού αερίου και αποδίδει τη μείωση σε τεχνικά προβλήματα, τις Δυτικές κυρώσεις και την άρνηση ορισμένων χωρών να πληρώσουν σε ρούβλια. Στο μεταξύ, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου συνεχίζουν να προσφέρουν έσοδα για τη χρηματοδότηση της ρωσικής πολεμικής μηχανής.
«Το Κρεμλίνο σίγουρα ποντάρει στην πιθανότητα ότι θα πάψουμε να ενδιαφερόμαστε λόγω των ενδιάμεσων εκλογών στην Αμερική, ενώ η Βρετανία αναζητά νέο πρωθυπουργό, η Γερμανία ανησυχεί για το αέριο μέχρι θανάτου και ο Ρήνος έχε βάθος 15 εκατοστά» σχολίασε ο στρατηγός εν αποστρατεία Μπεν Χότζις, πρώην επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη.
«Ο πόλεμος είναι δοκιμασία εφοδιασμού και δοκιμασία θέλησης. Η δοκιμασία θα είναι: έχουμε εμείς στη Δύση ισχυρότερη θέληση από ό,τι το Κρεμλίνο; Πιστεύω πως αυτή θα είναι η πρόκληση.
Η πρώτη πηγή του Reuters δήλωσε ότι η Μόσχα θέλει πάση θυσία να κερδίσει εδάφη, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της περιοχής του Ντονμπάς, αλλά και να εξασφαλίσει δέσμευση του Κιέβου για στρατιωτική ουδετερότητα.
Ισορροπίες στο μέτωπο
Οι Δυτικές χώρες αρνούνται να αποστείλουν χερσαίες δυνάμεις στη ζώνη του πολέμου και διστάζουν να στείλουν βαριά όπλα ώστε να μην εμπλακούν οι ίδιες σε πόλεμο με τη Ρωσία, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο του κόσμου.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως ο Πούτιν πιθανότατα θα επιμείνει στον αρχικό του στόχο για κατάληψη του Κιέβου, στόχο που είναι πάντως απίθανο να πετύχει.
Στο μεταξύ οι ίδιοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως δεν βλέπουν ρωσική πρόθεση για αποκλιμάκωση, κάτι που σημαίνει ότι το τέλος του πολέμου δεν δείχνει να πλησιάζει.
Με τις Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών να κάνουν λόγο για βαριές απώλειες και έλλειψη προσωπικού, οι ρωσικές δυνάμεις δεν πέτυχαν σημαντική πρόοδο στην ανατολική Ουκρανία αυτό τον μήνα.
Η κατεύθυνση του πολέμου μπορεί τελικά να κριθεί από τις επιδόσεις της Ουκρανίας στο μέτωπο από τώρα μέχρι τον χειμώνα, εκτίμησε ο Νιλ Μέλβιν, αναλυτής της δεξαμενής σκέψης RUSI.
«Όλοι οι οικονομικοί δείκτες γίνονται πορτοκαλί. Θα είναι πιο δύσκολο να πειστεί ο κόσμος που τρέμει από το κρύο στα διαμερίσματα [να υπομένει τις δυσκολίες] αν η Ουκρανία δεν δείχνει να νικά» είπε ο αναλυτής.
Πρόσθεσε δε ότι οι πιέσεις για επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μπορεί να ενταθούν και να διχάσουν τόσο την Ευρώπη όσο και το ΝΑΤΟ.
Υπάρχει, τέλος, και το ενδεχόμενο να αποφασίσει τελικά ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί κίνηση-ματ.
Πηγή: In.gr
Latest News
Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ μάχονται για το πλεονέκτημα ενόψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ
Μάχη χαρακωμάτων στο έδαφος και για το τραπέζι ενδεχόμενων συνομιλιών για την Ουκρανία - Πόσο πραγματική είναι η πυρηνική απειλή του Βλαντίμιρ Πούτιν
Ποια είναι η εκλεκτή του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης
Αφού εγκατέλειψε τα καθήκοντά της στη Φλόριντα το 2019, η κυρία Μπόντι, 59 ετών, πρώην εισαγγελέας, εντάχθηκε στην ομάδα συνηγόρων του Ντόναλντ Τραμπ
Ισχυροί άνεμοι και βροχές την Παρασκευή – Τσουχτερό κρύο το Σαββατοκύριακο
Ο καιρός το Σαββατοκύριακο θα μας αναγκάσει να βρούμε τα μπουφάν μας – Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση της ΕΜΥ
Οι «φουρτούνες» του Μητσοτάκη, ο καημός της Moody’s, το «τυράκι» στα νησιά, η αεικίνητη Σδούκου, υψηλές πτήσεις Τιτάνα, φως στο τούνελ για τις ΑΕΕΑΠ
«Φουρτουνιασμένος» ο Μητσοτάκης
Ουκρανία: Κατάρρευση του μετώπου από την επίθεση της Ρωσίας – Τι αναφέρει το BBC
Πώς χαρακτηρίζουν εμπειρογνώμονες την εισβολή της Ουκρανίας στη συνοριακή με τη Ρωσία περιοχή Κουρσκ
Πιστόριους: Δεν θα είμαι υποψήφιος καγκελάριος του SPD
Με βίντεο στα social media ο δημοφιλής υπ. Άμυνας Πιστόριους ανακοινώνει ότι δεν θα θέσει υποφιότητα για την καγκελαρία. Ανοίγει ο δρόμος για τον Σολτς παρά τις ενστάσεις;
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση κλιμακώνει τη σύρραξη στην Ουκρανία, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και ότι ο εκεί πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
ΜΜΕ από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία βλέπουν την Κίνα πίσω από τη νέα υπόθεση δολιοφθοράς στο δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική. Σε εξέλιξη οι έρευνες.
Ο νέος πολιτικός «χάρτης» στη Βουλή - Ο νέος «δικομματισμός» αι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Τι φέρνει το σημερινό διαζύγιο της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου με τον ΣΥΡΙΖΑ