Κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης πυροδότησαν διαρροές για τα όσα ανέφερε ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης κατά την ακρόασή του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, καθώς και το γεγονός ότι ο κ. Δεμίρης φέρεται να άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιούνται υποκλοπές σε βάρος και άλλων πολιτικών προσώπων καθώς και δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εάν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι, πέραν του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη, ο κ. Δεμίρης απάντησε: «Έχω πλήρη έλεγχο της υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες, apriori κανείς δεν εξαιρείται».

«Ομολογία»

Boυλευτές της αντιπολίτευσης υποστήριξαν κατόπιν ότι η εν λόγω αναφορά του κ. Δεμίρη συνιστά ομολογία πως όντως υπάρχουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα που παρακολουθούνται, γεγονός που προκάλεσε ένταση και διαξιφισμούς στην αίθουσα. Kυβερνητικές πηγές ωστόσο σχολίασαν, μετά το τέλος της συνεδρίασης, πως για μια ακόμα φορά μια απόρρητη διαδικασία «κανιβαλίστηκε και διαστρεβλώθηκε».

Συγκεκριμένα, κύλοι του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την αναφορά Δεμίρη, σχολίαζαν ότι «μετά τη χθεσινή άρνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου να διαψεύσει πως παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί, σήμερα ο κ. Δεμίρης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας επιβεβαίωσε ακόμα πιο εμφατικά το παρακράτος Μητσοτάκη. Σε απανωτές ερωτήσεις βουλευτών για το αν υπάρχουν και άλλες παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, ο ίδιος απάντησε ότι “έχω πλήρη έλεγχο της Υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες, κανείς δεν εξαιρείται”. Το μόνο που έχει να κάνει πλέον ο κ. Μητσοτάκης είναι να πει δημοσίως ποιους ακόμα βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθεί, για ποιους ακριβώς λόγους και εν συνεχεία να παραιτηθεί. Τα “δεν ήξερα” και “φταίει ο ανιψιός μου για το λάθος” τελειώσανε.»

«Διπλό ατόπημα»

Απαντώντας, με ανακοίνωσή της η ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «υπέπεσε σε διπλό ατόπημα». «Η αγωνία του να εργαλειοποιήσει την υπόθεση Ανδρουλάκη, τον έσπρωξε στην παραβίαση του απορρήτου και στον ευτελισμό μιας εξόχως σημαντικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας όπως αυτή της ακρόασης του Πρέσβη κ. Δεμίρη για τον διορισμό του στη θέση του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με διαρροές από τη συνεδρίαση», αναφέρεται σε σχετικό σχόλιο.

«Το μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδείχθηκε από τις διαρροές του σε φιλικά μέσα ενημέρωσης που δημοσίευσαν αποσπάσματα τοποθετήσεων βουλευτών του ενώ η απόρρητη συνεδρίαση βρισκόταν σε εξέλιξη, ήταν να κατασκευάσει ένα νοσηρό αφήγημα», προσθέτει το κυβερνών κόμμα. Και συνεχίζει: «Το δεύτερο σοβαρό ατόπημα, είναι ότι προκειμένου να υπηρετήσει το αφήγημά του, διαστρεβλώνει την απάντηση του Διοικητή της ΕΥΠ, καθώς ούτε η απάντηση του ούτε τα πρακτικά μπορούν να δημοσιοποιηθούν».

Η δήλωση Τασούλα

Θέση για τη διαρροή πήρε και ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος σε δήλωσή του τονίζει ότι «η εν λόγω συνεδρίαση (σσ, της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας), παρά τον αυστηρά απόρρητο χαρακτήρα της, μεταδίδετο κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της επιλεκτικά σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης με αποτέλεσμα να μετατραπεί έτσι η όλη διαδικασία σε ”σουρωτήρι”, δίνοντας την εντύπωση πως η επίκληση των θεσμικών διαδικασιών είναι εντελώς προσχηματική και το μόνο που ενδιαφέρει τελικά είναι η αναπάντητη, άρα και ανεξέλεγκτη, δημοσιότητα, λόγω ακριβώς και του ότι οι υπεύθυνοι και επώνυμοι θεσμικοί φορείς αδυνατούν να απαντούν.»

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημειώνει ότι «βάσει του Κανονισμού της Βουλής οι συζητήσεις για την ΕΥΠ είναι απόρρητες και όσοι λαμβάνουν μέρος σε αυτές δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο και μετά τη λήξη της θητείας τους» και καταλήγει: «Η διενέργεια ελέγχων και η επιδίωξη διορθώσεων σε θέματα που αφορούν στην ΕΥΠ πρέπει να προχωρήσουν, αλλά και να διαφυλαχθούν από τη μετατροπή τους σε επιλεκτικό, παράνομο και εκτός ελέγχου καθημερινό ανάγνωσμα διαστρεβλώσεων, που αποβαίνει τελικά αδιέξοδο ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.»

Η θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Τοποθετούμενος για τις δηλώσεις Δεμίρη, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης ζήτησε την εκ νέου κλήτευση του νέου διοικητή της ΕΥΠ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσει εάν γίνονται παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και αυτή την στιγμή. Μία ενημέρωση που, όπως τονίζει, θα πρέπει να γίνει πριν τη συζήτηση της προημερησίας συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγώνς την Ολομέλεια που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή.

Ο κ. Καστανίδης, στην δήλωσή του αναφέρει πως «σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αρνήθηκε να παράσχει θετική γνώμη στο νέο εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη για την θέση του νέου διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Και αυτό γιατί διανύουμε μία περίοδο θεσμικής εκτροπής με όσα τρομερά έχουν συμβεί στην προσβολή της Δημοκρατίας και το κράτος δικαίου και συνεπώς θα έπρεπε ένας πρωθυπουργός ο οποίος ενδιαφέρεται να διορθώσει τα λάθη του και τα ημαρτημένα, να συνεννοηθεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μέσα σε ένα πλαίσιο συναίνεσης να οριστεί πρόσωπο που να έχει ευρύτερη συμφωνία και στήριξη για να ασκήσει τα καθήκοντά του.

»Το μείζον αυτό πολιτικό θέμα αποκτά βαρύνουσα σημασία και έχει απόλυτη προτεραιότητα στη διερεύνησή του. Γι’ αυτό ακριβώς και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, απευθυνόμενο στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων, με αίσθηση εθνικού καθήκοντος και θεσμικής ευθύνης, ζητά να προηγηθεί της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, η άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να προσέλθει εκ νέου και ο νυν διοικητής της ΕΥΠ να δώσει εξηγήσεις για αυτό που αποκαλέσαμε μείζον πολιτικό θέμα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Καστανίδης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα