Τι μάθαμε ψάχνοντας για το περιεχόμενο της πρωθυπουργικής ομιλίας στη ΔΕΘ; Ότι ξεκίνησε η σύνταξη του προσχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2023. Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Λόγω του άγχους, κυρίως, που δημιουργεί το ενεργειακό πρόβλημα. Είναι εξαιρετικά πιθανό να χρειαστεί και δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός για φέτος, λένε οικονομικοί κύκλοι.
Οσο για το περιεχόμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού; Εκτός από τα γνωστά σενάρια για τις παροχές που θα ανακοινώσει, αναζητείται και μια… έκπληξη. Ενας κρυμμένος «άσος» στο μανίκι του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα αλλάξει και το αρνητικό κλίμα που επικρατεί με αφορμή τις παρακολουθήσεις.
Με την κοινωνία να αγωνιά για τον δύσκολο χειμώνα, με την ενεργειακή κρίση να σαρώνει τα πάντα, τα νοικοκυριά να φοβούνται για τους λογαριασμούς ρεύματος κατά κύριο λόγο και για τα καύσιμα κατά δεύτερο, θα μπορούσε ο πρωθυπουργός να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Δηλαδή, θα έκανε μεγάλο «γκελ» μια κίνηση α λα Γερμανία και Ολαφ Σολτς, με μείωση του ΦΠΑ στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, π.χ. μέχρι το τέλος του 2023. Κι επιπρόσθετα, μια μείωση στην Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, τώρα που πέρασε το καλοκαίρι όπου αυξάνεται η ζήτηση λόγω τουρισμού και τα έσοδα απογειώνονται.
Αν όχι ο ΕΦΚ ίσως μια πιο γενναία αύξηση στην επιταγή ακρίβειας η οποία πλέον χρησιμοποιείται και στα… σούπερ μάρκετ εκτός από τα πρατήρια.
Πόσο θα κοστίσουν αυτά τα μέτρα; Άγνωστο, αλλά σίγουρα πολλά. Θα ήταν ωστόσο μια σημαντική «ανάσα» για τις τσέπες των νοικοκυριών και για την… κυβέρνηση σε πολιτικό επίπεδο.
Ο Χατζηδάκης και το… «μαρτύριο της ίδιας ερώτησης»
«Ο …άρχοντας των ποσοστών», αλλά και των ελιγμών. Με το τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης, παραφράζοντας τον τίτλο της κινηματογραφικής ταινίας «ο άρχοντας των δακτυλιδιών».
Σε κάθε τηλεοπτική συνέντευξη του υπόκειται το μαρτύριο της ίδιας ερώτησης: πόση θα είναι η αύξηση των συντάξεων; Πόσο θα αυξηθούν οι κατώτατες αμοιβές;
Κι αυτό κρατάει πάνω από ένα έτος, καθώς προηγήθηκαν δύο αυξήσεις των κατώτατων μισθών, ενώ τώρα έρχεται και τρίτη αύξηση, όπως και οι αυξήσεις στις συντάξεις το 2023.
Η απάντηση είναι μονότονα σταθερή: «δεν θέλω να αναφερθώ σε αριθμούς, γιατί θα γίνουν τίτλοι ειδήσεων και με τον τρόπο αυτό θα αδικήσω το θεσμικό μου ρόλο…».
Υπομονή κύριε υπουργέ. Μέχρι την επίσημη ανακοίνωση των αυξήσεων, θα υπομένετε το «μαρτύριο» της ίδιας ερώτησης…
Το στρατηγείο του Nicolas βγαίνει στο σφυρί
Σε πλειστηριασμό βγαίνει στις 2 Σεπτεμβρίου ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας «Nicolas Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία ειδών κομμωτικής και καλλυντικών». Είναι προφανώς η γνωστή αλυσίδα καταστημάτων η οποία χάνει ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο τετράγωνο των οδών Ζήνωνος, Νικηφόρου, Αγίου Κωνσταντίνου και Ακομινάτου.
Επισπεύδουσα η CEPAL, με ποσό πρώτης προσφοράς 1.234.000, κάτι που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία διέθετε σημαντική ακίνητη περιουσία.
Πρόκειται για οικόπεδο 194 τ.μ. με πολυώροφη οικοδομή για επαγγελματική χρήση, αποτελούμενη από υπόγειο, ισόγειο με πατάρι κι έξι ορόφους.
Στο κτίριο στεγάζεται το «στρατηγείο» της εταιρείας, ήτοι η Σχολή Κομμωτικής, γραφεία διοίκησης κι ένα κομμωτήριο της αλυσίδας ενώ υπάρχει και τουριστικό γραφείο.
Το ακίνητο βαρύνεται με προσημείωση 2.340.000 ευρώ στην Alpha, με μικρότερα ποσά σε άλλες τράπεζες αλλά και με χρέη 489.178,37 υπέρ του δημοσίου, άλλα χρέη 1.968.827,65 και πάλι στο δημόσιο, αναγκαστική κατάσχεση για χρέη 710.075,77 στη ΔΟΥ ΦΑΒΕ Αθηνών κ.λπ.
Στην ιστοσελίδα των κομμωτηρίων Nicolas διαβάζουμε:
Το 1989 ο Nicolas επιστρέφει από το Παρίσι και ξεκινάει το πρώτο Nicolas Coiffure στην Ελλάδα, στην Αγία Παρασκευή.
Για 26 συναπτά έτη αναπτύσσει το όραμα για μια νέα κομμωτηριακή νοοτροπία στην Ελλάδα δημιουργώντας κουρέματα με γραμμή και στιλ που δεν χρειάζονται χτένισμα καθώς επίσης καινοτομεί καταργώντας τα σαλόνια αναμονής, εξυπηρετώντας τάχιστα τον πελάτη με την είσοδο του στο σαλόνι.
8 χρόνια δημιουργικής πορείας, το 1997, με 5 σαλόνια καταξιωμένα στην Ελλάδα, σχεδιάζει τη δική του σειρά καλλυντικών προϊόντων περιποίησης μαλλιών. Μια πρωτοποριακή γκάμα με φυτικά εκχυλίσματα και οικολογική συνείδηση, δίνει στα χέρια των κομμωτών του ένα εργαλείο που θα τους διαφοροποιήσει από τον ανταγωνισμό.
Ο αιώνας αλλάζει και το 2000, με τη μέθοδο του franchise και τη στήριξη των συνεργατών του, αναπτύσσει 104 σαλόνια σε όλη την Ελλάδα.
17 χρόνια μετά, το 2006, το επιτυχημένο όνομα γίνεται σχολή δίνοντας σε εκατοντάδες μαθητές τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους στην κομμωτική τέχνη. Η συνταγή είναι αλάνθαστη και η επιτυχία εξασφαλισμένη. Η γνώση μεταλαμπαδεύεται από τους παλαιότερους στους νεότερους με όρεξη, μεράκι και αγάπη για την κομμωτική. Η μόδα του αύριο είναι τώρα στα χέρια των σπουδαστών της σχολής Nicolas beauty.
Ο πόλεμος στη Μαλαματίνα καλά κρατεί
Θέρος, τρύγος, πόλεμος, στασιό δεν περιμένουν», συνεχίζουν να λένε ακόμα οι ηλικιωμένοι στα χωριά. Αλλά στη Μαλαματίνα, που πέντε μήνες πριν πέρασε οριστικά στον όμιλο Mantis των αδελφών Χαράλαμπου και Αλέξανδρου Κρομμύδα, περισσότερο πόλεμο έχουν παρά κάτι άλλο.
Παρότι ο τρύγος έχει ξεκινήσει και σταφύλια εισκομίζονται στα οινοποιεία της ιστορικής οινοποιίας, το εμφιαλωτήριο στο Καλοχώρι, στη Θεσσαλονίκη, παραμένει κλειστό και αποκλεισμένο, μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων για συνέχιση της απεργίας μέχρι τις 31 Αυγούστου.
Το σωματείο των εργαζομένων ζητά να ανακληθούν απολύσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, 15 στο σύνολο, καθώς και να υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση, με τους συνδικαλιστές να διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και πέραν του Αυγούστου, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα.
Από την πλευρά τους οι νέοι ιδιοκτήτες, προκειμένου να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή προοπτική της εγκατάστασης και οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων, «βλέπουν» ως μόνη λύση την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων και την έναρξη διαπραγματεύσεων διάρκειας ενός μήνα παρουσία παρατηρητών από ενώσεις, όπως ο ΣΕΒ ή ΕΒΕΘ και ΓΣΕΕ και με τήρηση πρακτικών.
Μάλιστα κατά τη διοίκηση είναι χαμηλή η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, καθώς από το σύνολο των 89 εργαζομένων της εταιρείας μόνο 25 συμμετέχουν.
Από την εταιρεία επισημαίνεται επίσης ότι το Σωματείο έχει μηνύσει, μέχρι σήμερα και 4 διοικητικά στελέχη, τα οποία συνελήφθηκαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου και προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα.
Συλλήψεις όμως έγιναν και στην πλευρά των εργαζομένων. Πριν λίγες μέρες απεργοί συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ ενώ η αστυνομία προχώρησε και σε συλλήψεις συνδικαλιστών.
Πως θα καταλήξει η αντιπαράθεση εργαζομένων και εργοδοσίας δεν θα αργήσει να φανεί.
Άλλωστε, όπως είπε, συμπυκνωμένα, ο Βίκτωρ Ουγκώ: «Ο Θεός δεν πρόσφερε παρά μόνο το νερό, αλλά ο άνθρωπος έφτιαξε το κρασί»!
Τι θα κάνουν οι πρώην πρωθυπουργοί;
Στο πολιτικό πεδίο, ενδιαφέρον έχει για τις επερχόμενες εκλογές τι θα κάνουν οι πρώην πρωθυπουργοί που σήμερα είναι βουλευτές.
Αναφέρομαι στους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ, στον Γιώργο Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και στον Παναγιώτη Πικραμμένο, πρωθυπουργό υπηρεσιακής κυβέρνησης που δεν είναι στη Βουλή μεν, αλλά είναι στην κυβέρνηση.
Για τον τελευταίο είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα. Δεν σκοπεύει να πολιτευτεί σε κάποια εκλογική περιφέρεια.
Ο Γιώργος Παπανδρέου εκτός σοβαρού απροόπτου, θα είναι ξανά στη Βουλή ως πρώην πρωθυπουργός, καθώς θα κατέβει στο νομό Αχαϊας.
Το μεγάλο ενδιαφέρον, με αντίστοιχα μεγάλο παρασκήνιο, αφορά στους δύο πρώην της Νέας Δημοκρατίας.
Κάποιες φήμες αναφέρουν ότι ο Κώστας Καραμανλής το σκέφτεται να είναι ξανά στα ψηφοδέλτια της Θεσσαλονίκης. Αποφάσεις, λένε, θα πάρει στα τέλη Σεπτεμβρίου, με τις ίδιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι κλίνει προς το να μην είναι.
Οσο για τον Αντώνη Σαμαρά, ο ίδιος επιθυμεί να συνεχίσει να είναι βουλευτής. Όλα, όμως εξαρτώνται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τα ψηφοδέλτια και για την ανανέωση που θα θελήσει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
70 εκατ. για το αγροτικό πετρέλαιο
Διευκρινίσεις σχετικά με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) του αγροτικού πετρελαίου, προέκυψαν με ανακοίνωση του βουλευτή Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος επικοινώνησε με τον υπουργό, Γ. Γεωργαντά.
Συγκεκριμένα, το συνολικό ποσό καταβολής ανέρχεται τελικά στα 70 εκατομμύρια ευρώ, από τα 60 που είχε αρχικά ανακοινωθεί και καταβάλλεται εφάπαξ άμεσα με την υπογραφή της ΚΥΑ στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Σημειώνεται ότι τα χρήματα αυτά δεν υπόκεινται σε συμψηφισμούς και κατασχέσεις λόγω οφειλών προς το δημόσιο.
Όπως τονίζεται, η επαναφορά της επιστροφής του ΕΦΚ μετά από 6 χρόνια είναι θετικό μέτρο, ωστόσο, πριν από την κατάργηση του μέτρου, αποδίδονταν 160 εκατ. ευρώ για το αγροτικό πετρέλαιο.
Πόσο θα αντέξει η Ελλάδα ενώ η ΕΕ κοιμάται;
«Πόσο θα αντέξουμε να δίνουν 1,5 και 2 δις ευρώ κάθε μήνα για να συγκρατήσουμε τους λογαριασμούς στο ρεύμα;» Αυτό αναρωτιούνται στελέχη της κυβέρνησης βλέποντας ότι η κρίση τραβάει πολύ και ότι ο χειμώνας θα είναι ακόμη δυσκολότερος.
Πράγματι, είναι δύσκολο για μια οικονομία όπως η ελληνική να αντέξει να χορηγεί τόσο μεγάλη επιδότηση. Γιατί αν χρειαστούν π.χ. 2 δις το μήνα μέχρι τον Μάρτιο, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθούν 14 δις ευρώ μόνο για το ρεύμα. Και το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης δεν είναι ανεξάντλητο.
Δεν μιλάμε για το τι θα προκύψει π.χ. από τη μείωση της κατανάλωσης, επομένως και των εσόδων; Ούτε από την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και εταιρείες ενέργειας.
Κι όλα αυτά ενώ η Ευρώπη δείχνει να έχει «παραλύσει» και να μην μπορεί να πάρει γενναίες αποφάσεις. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν μεταθέτει τις κρίσιμες αποφάσεις για τον Οκτώβριο. Σε δύο συναντήσεις συγκεκριμένα: Στις 6 και 7 Οκτωβρίου στην Πράγα στην άτυπη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών και στις 21-21 Οκτωβρίου στην επίσημη Σύνοδο Κορυφής.
Η Ευρώπη καίγεται, οι προϋπολογισμοί εκτροχιάζονται αλλά η ΕΕ αδυνατεί να αποφασίσει τι θα κάνει. Μήπως θα είναι πολύ αργά;
Τρόμος για τις κυβερνοεπιθέσεις
Η πρόσφατη, ισχυρή επίθεση χάκερς στον ΔΕΣΦΑ δεν μπορεί να περάσει έτσι. Και σας το λέω γιατί ήδη τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε μεγάλες εταιρείες, ανησυχούν σφόδρα για την αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων στα συστήματα πληροφορικής με στόχο κατά κύριο λόγο τα λύτρα.
Η επίθεση στον ΔΕΣΦΑ ίσως να μην προκάλεσε προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του εθνικού συστήματος παροχής φυσικού αερίου, ωστόσο, έφερε στην επιφάνεια σοβαρούς προβληματισμούς σχετικά με την προστασία από τέτοιους χάκερς.
Στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ φαίνεται να πρόκειται για μια ομάδα κυβερνοεκβιαστών που έχουν «χτυπήσει» πολλές φορές στις ΗΠΑ. Πρόκειται για την ομάδα με την ονομασία Ragnar Locker, αλλά σαν κι αυτήν υπάρχουν πολλές. Και στις ΗΠΑ, και στη Ρωσία, και στην Κορέα, και στην Κίνα.
Ανθρωποι που έχουν ασχοληθεί πολλά χρόνια με τις κυβερνοεπιθέσεις κάνουν λόγο για έναν εταιρικό υβριδικό πόλεμο που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα καθώς τα λύτρα που ζητούν για να «ξεκλειδώσουν» ένα «χτυπημένο» σύστημα, είναι πολλά.
Μου έλεγα π.χ.: Τι θα συμβεί αν χτυπηθεί το σύστημα ύδρευσης μιας μεγάλης πόλης; Τι θα συμβεί αν χτυπηθεί η ΔΕΗ ή ακόμη και οι τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα;
Αν οι χάκερς μπουν στα συστήματα μιας τράπεζας ή στα νοσοκομεία ή σε μια μεγάλη βιομηχανία, τι προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν;
Γι’ αυτό οι ειδικοί κρούουν καμπανάκια και ζητούν από κυβερνήσεις και εταιρείες να προετοιμαστούν κατάλληλα, ενισχύοντας τα «τείχη προστασίας» τους. Μπορεί να κοστίζει κάτι παραπάνω, αλλά θα είναι σίγουρα μικρότερο το κόστος από μια κυβερνοεπίθεση.
Είμαστε… ακάλυπτοι γενικώς
Σας τα έλεγε η στήλη ότι έχει αρχίσει και πνίγει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις η εν εξελίξει κρίση. Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία ή ακόμη και στις εταιρείες ενέργειας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Χθες, το Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων της «Τειρεσίας», ανακοίνωσε ανησυχητικά στοιχεία.
Συγκεκριμένα, η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022 ανήλθε στα 54,5 εκατ. ευρώ, από 24,2 εκατ. ευρώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021. Παραπάνω από 100% η αύξηση και καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει αυτό.
Στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022, μόνον οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε αξία στα 45,1 εκατ. ευρώ, από 16,6 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021. Στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020 οι ακάλυπτες επιταγές είχαν ανέλθει στα 47,9 εκατ. ευρώ, από 60,07 εκατ. ευρώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2019.
Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε αξία στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022 στα 9,4 εκατ. ευρώ, από 7,5 εκατ. ευρώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022.
Οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν στα τέλη Ιουλίου 2022 σε 2.947 τεμάχια, από 1.393 τεμάχια στα τέλη Ιουλίου 2021, από 3.323 τεμάχια στα τέλη Ιουλίου 2020 και 4.819 τεμάχια στα τέλη Ιουλίου 2019. Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στα τέλη Ιουλίου 2022 σε 5.366 τεμάχια.
Latest News
Γιατί μπαίνουν στον πάγο επενδύσεις, η λύση Στουρνάρα, τα αντανακλαστικά της Attica Bank, ο χαρούμενος Μανουσάκης
Ηρεμία…
O στρουθοκαμηλισμός του Μαξίμου, η βιασύνη Μηταράκη, Σκρέκα, μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο, οι υποσχόμενες Helleniq Energy και ΑΔΜΗΕ, η μετακόμιση της Epsilon Net
Στρουθοκαμηλισμός
Σε «εμπιστευτική» σύνοδο ο πρωθυπουργός, το «χέρι» του Μιτζάλη, «λάμπουν» Φαραντούρης και Αυτιάς στην Ευρώπη, η «βιασύνη» στη Eurobank, η εμπιστοσύνη στον Μανουσάκη
Από το Βορρά στο Νότο
Το block στους έφηβους, και πάλι «φίλοι» στη Νέα Δημοκρατία, η «α-τράπεζη» Βουκουρεστίου, τα email campaigns της Alpha Bank, οι «προσωρινοί» του ΕΛΓΑ, η έκπληξη του ΑΔΜΗΕ
Το Μέγαρο Μαξίμου
Το all in της κυβέρνησης, ο τραπεζίτης πίσω από τα μέτρα, οι αντοχές του χρηματιστηρίου και τα family offices, η γκάφα Γεωργιάδη, ο Καλατράβα “φεύγει”, το παζλ του food hall στο Αρσάκειο
All in…
Η στροφή Μητσοτάκη, η «φορολογία» των τραπεζών, τι θα μετρήσουν οι long του 2025, η «υποψηφιότητα» Πατέλη, το alert στα φάρμακα του Έβρου, το «σκάκι» της Helleniq Energy, η αξία της τηλε-διοίκησης
Η στροφή
Αλλαγή σελίδας στον Πειραιά, το timing της ελληνικής διπλωματίας, η «γκάφα» Πετραλιά, ο κεφάτος Σιάμισιης, «έκλεισε το μάτι» ο Θεοδωρικάκος
Νέα σελίδα για το κτήριο Κορασίδη στον Πειραιά
Θυμήθηκαν τον Τσίπρα, η προσεκτική ΕΚΤ, ετοιμάζεται το deal του CVC, τα «σεμινάρια» του Θεοδωρόπουλου, το ξενοδοχείο του χρηματιστή, Χριστούγεννα στο Ντίσελντορφ
Θυμήθηκαν και τα ελληνικά
Στον πάγο και πάλι οι τράπεζες, τα 13 λεπτά του Πατέλη, το αποτύπωμα Κοντόπουλου, οι μνήμες Τζαννετάκη, τι ετοιμάζει η Lavipharm, η πρόταση Καλαντώνη, το deep value play της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από Δευτέρα οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ
Παίζοντας με τις τάπες…
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη, η σφήνα Πολίτη, «καίει» εκατ. η Hellenic Train, παρασκήνιο για Elpedison, το triple της Helleniq Energy, η άγνωστη «πληγή» του λιανεμπορίου
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη