
Τα πάνω – κάτω στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η ζήτηση και οι τιμές αυξάνονται, η Δυτική Ευρώπη πρωτοστατεί ως ο μεγαλύτερος πλέον εισαγωγέας και οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν πλέον την πρώτη θέση ως εξαγωγείς. Την ίδια στιγμή και η Ρωσία βλέπει τις διεθνείς πωλήσεις της να καταγράφουν άνοδο.
Η ναυτιλία από την πλευρά της τρέχει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες, τοποθετώντας νέες παραγγελίες στα διεθνή ναυπηγεία. Αυτήν τη στιγμή, το συνολικό βιβλίο παραγγελιών ξεπερνά τα 220 πλοία, με τις μισές σχεδόν παραγγελίες -περίπου 104- να γίνονται μέσα στο 2022. Τα πλοία, πάντως, που είναι διαθέσιμα και αναμένεται να προστεθούν στον υφιστάμενο στόλο ανέρχονται σε μόλις 12-15. Όλα τα υπόλοιπα είναι ήδη δεσμευμένα σε μακροχρόνια συμβόλαια.
Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Στήριξη από τη Naftogaz της Ουκρανίας σε Σολτς – Στον Καναδά για εισαγωγές LNG
Εξαγωγείς
Τους πρώτους έξι μήνες του 2022, τα παγκόσμια φορτία LNG αυξήθηκαν κατά 6%, στους 202,8 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων παρακολούθησης πλοίων Refinitiv, ανέφερε ο ναυλομεσιτικός οίκος Banchero Costa που έχει έδρα τη Γένοβα.
Διαβάστε επίσης:Ναυτιλία: «Πρόσω ολοταχώς» για την αγορά LNG
Οι εξαγωγές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 κατά 18,8% στους 41,6 εκατ. τόνους, με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να καταστούν οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς LNG, αντιπροσωπεύοντας το 21% του παγκόσμιου όγκου εξαγόμενου φορτίου. Έπονται η Αυστραλία (20%) και το Κατάρ (19%), που κατέγραψε μια σταθερότητα στις εξαγωγές.
Η Ρωσία βρίσκεται στην τέταρτη θέση με μερίδιο 8% της αγοράς. Τα προς εξαγωγή φορτία LNG της Ρωσίας αυξήθηκαν πάντως το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους κατά 8,8% σε ετήσια βάση σε 17 εκατ. τόνους, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.
Εισαγωγείς
Η ΕΕ των 27 χωρών-μελών ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο, με μερίδιο 24% το πρώτο εξάμηνο του 2022, καθώς προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο που προμηθεύεται μέσω αγωγών. Ακολουθούν Ιαπωνία με 19%, Κίνα με 15% και Νότια Κορέα με 11%.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε την Ινδία για να φτάσει στην πέμπτη θέση και αντιπροσώπευε το 5% των παγκόσμιων εισαγωγών. Το πρώτο εξάμηνο του 2022, η ΕΕ των 27 εισήγαγε 48,8 εκατ. τόνους LNG, που αντιπροσωπεύει αύξηση 59,8% σε ετήσια βάση και είναι μακράν ρεκόρ όλων των εποχών.
Οι επενδύσεις
Η ναυτιλία από την πλευρά της επένδυσε στην ανάπτυξη της αγοράς LNG. Η Clarksons Research υπολογίζει, σύμφωνα με το ετήσιο «LNG Trade & Transport», ότι η χωρητικότητα του στόλου πλοίων μεταφοράς LNG (LNG Carriers) φτάνει σήμερα τα 691 πλοία συνολικής μεταφορικής ικανότητας 103,8 εκατ. κυβικών μέτρων. Πριν από δέκα χρόνια ο στόλος απαρτιζόταν από 362 πλοία, 51,9 εκατ. κυβικών μέτρων συνολικής χωρητικότητας. Προβλέπει, δε, επέκταση του στόλου κατά 3,8% και 4,6% για το 2022 και το 2023.
Το βιβλίο παραγγελιών περιλαμβάνει πλοία που φτάνουν στο 40% της υπάρχουσας χωρητικότητας, από 27% στην αρχή του 2021, ενώ το 32% αυτών χρησιμοποιούν ατμοστροβίλους για τη πρόωσή τους, γεγονός που δημιουργεί αβεβαιότητες για το κατά πόσο καλύπτουν τους νέους αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς.
Οι ναύλοι
Συνήθως οι παραγγελίες νεότευκτων LNG Carriers τοποθετούνται εφόσον έχει εξασφαλισθεί η ναύλωσή τους (λόγω του πολύ υψηλού κόστους κατασκευής, άνω των 200 εκατ. δολ.) με την ανάπτυξη του στόλου να συμβαδίζει σε γενικές γραμμές με την άνοδο της ζήτησης.
Η αυξημένη ζήτηση LNG οδήγησε τους ναύλους στην spot αγορά στα ύψη, ειδικά των πλοίων με δίχρονες μηχανές (τα πλέον σύγχρονα). Σε εξάμηνη βάση ο μέσος ημερήσιος ναύλος στα δίχρονης καύσης (two-stroke) LNG Carriers ξεπέρασε τα 218.000 δολ. την ημέρα, σύμφωνα με το TradeWinds, καθώς τα πλοία του τύπου αυτού είναι πιο αποδοτικά ενεργειακά.


Latest News

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ

Πόσο πιθανό είναι Shell ή Chevron να επιδιώξουν την εξαγορά της BP;
Οι εικασίες για μια «ηχηρή» εξαγορά με τη συμμετοχή της BP επανεμφανίστηκαν φέτος

Συναγερμός από τον ΑΔΜΗΕ για μπλακ άουτ στο ρεύμα - Η εντολή για τα φωτοβολταϊκά
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ

Ενεργειακό κόστος: Παρέμβαση για ενίσχυση 1 εκατ. μικρομεσαίων επειχειρήσεων
«Οι ενισχύσεις αφορούν μία λελογισμένη παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να απορροφήσει το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Σταύρος Παπασταύρου

Λήξη συναγερμού για το μπλακ άουτ στο ρεύμα – Τι θα ισχύσει στις 19 Απριλίου
Με νεότερη ανακοίνωση του ο ΑΔΜΗΕ αίρει και για τις 19 Απριλίου το καθεστώς ετοιμότητας όσων παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με φωτοβολταϊκά

Λήξη συναγερμού για το μπλακ άουτ στο ρεύμα – Τι θα ισχύσει στις 18 Απριλίου
Με νεότερη ανακοίνωση του ο ΑΔΜΗΕ άρει για τις 18 Απριλίου το καθεστώς ετοιμότητας όσων παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με φωτοβολταϊκά

Η Κίνα σταματά να αγοράζει υγροποιημένο αέριο από τις ΗΠΑ
Η παύση εισαγωγών LNG δείχνει πώς ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος έχει διαχυθεί στον ενεργειακό τομέα

«Εξέγερση» επενδυτών στην BP μετά την στροφή για το κλίμα - «Κόκκινο πανί» ο πρόεδρος
Περισσότερο από το 10% των μετόχων της BP ψήφισαν κατά της επανεκλογής του προέδρου Χελγκ Λουντ