Την εκτίμησή του πως η Ελλάδα είναι θωρακισμένη συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπη εν όψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Ευρώπη εισέρχονται στον πιο δύσκολο χειμώνα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει σε ενεργειακό επίπεδο ευρωπαϊκά. Ο πρωθυπουργός με την απόφασή του να μην κάνουμε εκλογές βοηθάει να περάσουμε αυτό τον δύσκολο χειμώνα. Οι πόροι μας δεν είναι ανεξάντλητοι», μιλώντας Παραπολιτικά 90,1 αναφορικά με την ενεργειακή κρίση.
«Η οικονομία, τηρουμένων των αναλογιών, πηγαίνει εξαιρετικά καλά. Θα έχουμε μια σημαντική ανάπτυξη το 2022, αρκετά πάνω από τις προβλέψεις. Αν δεν είχαμε τον πόλεμο, θα είχαμε την πιο εντυπωσιακή χρονιά των τελευταίων δεκαετιών», συμπλήρωσε.
«Πάμε περίπου για ένα 5% ανάπτυξη εν μέσω πολέμου. Έχουμε μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια, ωστόσο δεν είναι ανεξάντλητα. Έχουμε ρεκόρ τουρισμού, ρεκόρ επενδύσεων και ρεκόρ εξαγωγών. Η παρέμβαση στην ενέργεια που κάνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Χάρη στα κυβερνητικά μέτρα, αυτό τον δύσκολο χειμώνα φαίνεται ότι ο ελληνικός λαός θα τον περάσει ηπιότερα από τη βόρεια Ευρώπη. Βεβαίως αυτό δεν ανακουφίζει τα δικά μας προβλήματα. Η Ελλάδα θα έχει πολλά προβλήματα, αλλά πολύ λιγότερα από τις βορειοευρωπαϊκές χώρες», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Πληθωρισμός
Για τον πληθωρισμό, ο υπουργός τόνισε: «Χτες το ευρώ έπεσε κάτω από το δολάριο, κάτι που είχε να γίνει από την δημιουργία του. Αυτό από μόνο του δημιουργεί πληθωρισμό. Το ότι η Ελλάδα τον Ιούλιο είχε 11,3% πληθωρισμό, 6ο ή 7ο στην Ευρώπη, αλλά τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση πληθωρισμού στην Ευρώπη. Η τάση του πληθωρισμού στη χώρα μας φαίνεται ότι συγκλίνει προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε: «Εν μέσω όλης αυτής της θύελλας πρέπει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει και τον υβριδικό πόλεμο της Τουρκίας. Η αντιπολίτευση πρέπει να σταματήσει την ανέξοδη κριτική. Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Ερντογάν εργαλειοποεί το θέμα των μεταναστών και παίζει τα ρέστα του».
Latest News
Οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων
Φως στο τούνελ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι λύσεις που προτείνονται
Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση - Πώς «παγιδεύτηκαν» χιλιάδες οικογένειες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Γιατί η Ελλάδα δεν βγαίνει για περισσότερα κεφάλαια στις αγορές
Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Εγκρίθηκε από το Ecofin η Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στο 64% η απορρόφηση
Τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου
Στα 8 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2024
Πώς διαμορφώθηκαν οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το 20024, σύμφωνα με την ΤτΕ