
Η Apple φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταφέρει τις γραμμές παραγωγής των Apple Watch και MacBook στο Βιετνάμ, για πρώτη φορά, επιλέγοντας τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας σαν εναλλακτική λύση για τη μεταφορά των εργοστασίων της από την Κίνα.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιαπωνική εφημερίδα Nikkei Asia, οι Luxshare Precision Industry και Foxconn, δηλαδή εκ των βασικών προμηθευτών της Apple, έχουν ήδη ξεκινήσει έναρξη δοκιμαστικής παραγωγής του Apple Watch, του έξυπνου ρολογιού της εταιρείας, σε εργοστάσιο στο βόρειο Βιετνάμ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για την πρώτη φορά που το συγκεκριμένο προϊόν θα κατασκευαστεί εκτός Κίνας.
Διαβάστε ακόμα: Επέκταση εργοστασίου της Foxconn στο Βιετνάμ
Κατασκευαστικός κόμβος το Βιετνάμ
Οι Financial Times σημειώνουν ότι το Βιετνάμ ήδη αποτελεί τον σημαντικότερο κατασκευαστικό κόμβο της Apple, εκτός Κίνας, καθώς εκεί κατασκευάζεται μέρος κορυφαίων προϊόντων της αμερικανικής εταιρείας, όπως τα τάμπλετ iPad και τα ασύρματα ακουστικά AirPods.
Η παραγωγή του Apple Watch χαρακτηρίζεται από αναλυτές της βιομηχανίας ως από τις πλέον σύνθετες και εξεζητημένες καθώς απαιτείται το «στρίμωγμα» πολλών διαφορετικών και μικροσκοπικών εξαρτημάτων σε ένα εξίσου μικρό πλαίσιο, όπως είναι η κάσα του ρολογιού. Αυτή η διαδικασία απαιτεί προφανώς υψηλό βαθμό εξειδίκευσης και ικανότητας.
Η λειτουργία μίας τέτοιας γραμμής παραγωγής στο Βιετνάμ θα είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για τη χώρα στην προσπάθειά της να αναβαθμίσει τη θέση της στον κατασκευαστικό κλάδο των προϊόντων τεχνολογίας.
Διαβάστε ακόμα: Η Apple θέλει να φέρει περισσότερες διαφημίσεις στις εφαρμογές της
Η αιτία των επιλογών της Apple
Παράλληλα, η Apple συνεχίζει την προσπάθειά της να μεταφέρει το σύνολο των γραμμών παραγωγής στο Βιετνάμ, ειδικά μετά τα λοκντάουν στην ευρύτερη περιοχή της Σαγκάης λόγω κορωνοϊού που προκάλεσαν παρατεταμένη διακοπή στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Η Nikkei Asia αναφέρει ότι η Apple είναι ήδη σε συνομιλίες με τους προμηθευτές της ώστε να δημιουργηθούν δοκιμαστικές γραμμές παραγωγής στο Βιετνάμ και για το «έξυπνο» ηχείο της εταιρείας, το HomePod.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος των προσπαθειών της Apple, αλλά και γενικότερα των δυτικών brands, να απεξαρτηθούν από την Κίνα στην οποία βρίσκονται η συντριπτική πλειοψηφία των γραμμών παραγωγής.
Παιχνίδι και με την Ινδία
Ήδη το Bloomberg σε δημοσίευμά του ανέφερε ότι οι προμηθευτές της Apple έχουν εντατικοποιήσει τις εργασίες για μεταφορά της γραμμής παραγωγής του iPhone 14 στην Ινδία, ώστε οι πρώτες συσκευές να βγουν από εκεί έως τα τέλη Οκτωβρίου ή το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο.
Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ταϊβανέζικη Foxconn, εκ των βασικών κατασκευαστών των συσκευών της Apple, έχει ήδη μελετήσει τη διαδικασία αποστολής των απαιτούμενων υλικών από τα εργοστάσια της Κίνας και να ξεκινήσει η συναρμολόγηση των iPhone 14 σε εργοστάσιο στα νότια της ινδικής πόλης Τσενάι.


Latest News

Γιατί γερουσιαστές ζητούν από την Fed να παραδώσει αρχεία σχετικά με την αποτυχία της fintech Synapse
Η Fed κατηγορείται για εποπτική αμέλεια καθώς εκατομμύρια σε κεφάλαια πελατών εξακολουθούν να βρίσκονται χαμένα

Ποιος είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από τον Αμερικανό Πρόεδρο
Ο Ράσελ Βόουτ θεωρείται δεύτερος μόνο από τον ίδιο τον Τραμπ

Πως ο Ρούμπιο μεταμορφώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο υπουργός εκθέτει σχέδια για περικοπή θέσεων και συρρίκνωση αυτού που ονόμασε διογκωμένη γραφειοκρατία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μετά τα τσιπ, οι φαρμακευτικές - Γιατί μπαίνουν στο στόχαστρο Τραμπ
Η έρευνα για τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων - Οι επιπτώσεις και οι εκτιμήσεις σημειώματος της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

Deutsche Bank: Κι όμως… οι αγορές δεν βλέπουν ακόμη ύφεση λόγω δασμών
Η ιστορία δείχνει ξεκάθαρα ότι αν τελικά υπάρξει ύφεση, τότε υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για περαιτέρω πτώση στις αγορές, εξηγεί η Deutsche Bank

H Πορτογαλία ζητά την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
Η Πορτογαλία δαπανά το 1,55% του ΑΕΠ για την Αμυνα, κάτω απο το 2% που ζητά το ΝΑΤΟ

Λαγκάρντ: Είναι πιθανόν οι δασμοί να επιδράσουν αποπληθωριστικά για την Ευρώπη
Το ακριβές αποτέλεσμα στον πληθωρισμό είναι ακόμα αβέβαιο δεδομένου του μεγάλου εύρους των παραγόντων, είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Κατακόρυφη η πτώση για την Gucci - Διψήφια η μείωση πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο
Οι πωλήσεις της Gucci κατακρημνίζονται καθώς o μητρικός όμιλος Kering προσπαθεί -χωρίς επιτυχία- να αναζωογονήσει τη ζήτηση

Η Nissan θα επενδύσει 1,4 δισ δολ στην Κίνα για να αυξήσει τις πωλήσεις
H Nissan θα λανσάρει 10 νέα οχήματα στην Κίνα μέχρι το καλοκαίρι του 2027

Σκοτ Μπέσεντ: Υπάρχει ευκαιρία για μια «μεγάλη εμπορική συμφωνία» μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ
Ο Μπέσεντ παρουσίασε αυτό που ονόμασε «σχέδιο για την αποκατάσταση της ισορροπίας στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα