Εκρηκτική αύξηση κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα οι εισαγωγές ρωσικού αργού από την Ευρώπη, ανακτώντας σχεδόν το σύνολο της προηγούμενης βουτιάς.
Η Ευρώπη μαστίζεται από την ενεργειακή κρίση και με τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά, οι χώρες αυξάνουν τις προμήθειες μαύρου χρυσού προκειμένου να περιορίσουν τα προβλήματα.
Οι θαλάσσιες εξαγωγές σε ευρωπαίους αγοραστές αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, καθώς ορισμένα διυλιστήρια συνεχίζουν να προμηθεύονται βαρέλια, ακόμη και μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που μελετά το Bloomberg, οι συνολικές ροές αυξήθηκαν στα 3,41 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την περίοδο έως τις 19 Αυγούστου.
Διαβάστε επίσης – Το διαζύγιο από το πετρέλαιο μπορεί να είναι μόνιμο
Προορισμός η Μεσόγειος
Όλη η αύξηση αφορούσε την Ευρώπη, με τις αποστολές σε πελάτες στη Μεσόγειο, τη Βόρεια Ευρώπη και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας να αυξάνονται. Η μεγαλύτερη άνοδος, κατά 140.000 βαρέλια την ημέρα, καταγράφηκε στις εξαγωγές προς τις μεσογειακές χώρες.
Η απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο.
Η Μόσχα αναπτύσσει επίσης νέες αγορές για το αργό της. Ένα τρίτο δεξαμενόπλοιο κατευθύνεται προς τη Σρι Λάνκα και δύο πλοία έχουν φτάσει στο El Hamra στις ακτές της Μεσογείου της Αιγύπτου μετά την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη χώρα τον περασμένο μήνα. Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti, το καθεστώς των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν ενδιαφέρεται να αγοράσει περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου από τη Ρωσία.
Το βλέμμα στην Ασία
Με βάση τους τρέχοντες προορισμούς, η μέση ροή ρωσικού αργού προς την Ασία συνέχισε να μειώνεται, στα 1,71 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 19 Αυγούστου, από περισσότερα από 2,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο και τον Μάιο. Ενώ η Ινδία διατηρεί την όρεξή της για ρωσικό πετρέλαιο, τα διυλιστήρια της λαμβάνουν μικρότερες εκπτώσεις από ό,τι πριν από λίγους μήνες.
Οι εισροές από τους εξαγωγικούς δασμούς του αργού παραμένουν υψηλότερες από ό,τι πριν από τον πόλεμο, με το μέσο εισόδημα τεσσάρων εβδομάδων να ανακάμπτει στα 175 εκατομμύρια δολάρια, την περίοδο έως τις 19 Αυγούστου.
Ο όγκος που αποστέλλεται από τη Ρωσία στη βόρεια Ευρώπη τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 19 Αυγούστου αυξήθηκε, κατά μέσο όρο 398.000 βαρέλια την ημέρα.
Latest News
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ