Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθότι τα στελέχη επιθυμούν να συνεχιστεί η αυξητική πορεία των εσόδων. Κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί και για το μήνα Αύγουστο, εξαιτίας και του τουρισμού. Ωστόσο, ορισμένοι επιτελείς ανησυχούν μήπως υπάρξει κάποια φορολογική κόπωση, εξαιτίας του ότι η κρίσιμη περίοδος απόδοσης φόρων ξεκινά –ως είθισται – από τα τέλη Αυγούστου μέχρι και το τέλος της χρονιάς.
Άλλωστε, στους λογαριασμούς της εφορίας θα πρέπει να προστεθούν και οι καθημερινές υποχρεώσεις των νοικοκυριών, οι οποίες ολοένα και διευρύνονται, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ακρίβειας, η οποία πλήττει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, η πλειονότητα των οποίων αναμένεται να επιστρέψει στα αστικά κέντρα, μέσα στο επόμενο διάστημα, έχοντας μάλιστα πραγματοποιήσει και τις παραδοσιακά αυξημένες δαπάνες των θερινών διακοπών.
Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση απεύχεται –όσο τίποτα άλλο – ένα σενάριο μείωσης των φορολογικών εισπράξεων μέσα στο φθινόπωρο. Άλλωστε, αυτές αποτελούν μια σημαντική πηγή για τη λήψη των μέτρων στήριξης.
Η Εργάνη και η Μεγάλη Παραίτηση
Ιδιαίτερα προβληματισμένοι θα πρέπει να είναι οι υπεύθυνοι για την εργασία στην Ελλάδα, με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εργάνη. Διότι πέρα από τις θριαμβολογίες για μείωση της ανεργίας και για πολλές προσλήψεις, που έχουν να κάνουν βεβαίως και με τον τουρισμό, υπάρχουν κάποια δεδομένα ιδιαίτερα ανησυχητικά.
Διαβάζω για παράδειγμα ότι στο επτάμηνο Ιανουάριος – Ιούλιος 2022 έγιναν 623.434 οικειοθελείς αποχωρήσεις από την εργασία ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν γίνει 479.065, δηλαδή περίπου 144 χιλιάδες περισσότεροι εργαζόμενοι αποχώρησαν με τη θέλησή τους, δεν ήταν καταγγελία σύμβασης.
Κι αυτό δείχνει το εντεινόμενο φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης», δηλαδή εργαζόμενοι αποχωρούν από τη δουλειά τους είτε γιατί δεν αντέχουν, είτε γιατί οι εργασιακές συνθήκες και οι αμοιβές τους δεν τους ικανοποιούν.
Μάλιστα, στις ηλικίες 30-44 οι αποχωρήσεις είναι οι περισσότερες από κάθε άλλη κατηγορία, κι εκεί είναι το πρόβλημα που παρατηρείται και με την κάλυψη θέσεων εργασίας.
- Διαβάστε επίσης: «Σιωπηρή παραίτηση»: Ποια είναι η νέα τάση στην αγορά εργασίας
Αναφορικά με το φύλλο, αποχώρησαν οικειοθελώς περισσότεροι άνδρες (59.832) από γυναίκες (43.538).
Κι έτσι, ενώ έχουμε 437.500 περισσότερες προσλήψεις στο επτάμηνο φέτος από πέρυσι (1.719.989 αντί 1.282.489) το καλό αυτό νέο σκιάζεται από τις περισσότερες οικειοθελείς αποχωρήσεις και τις 297.945 περισσότερες απολύσεις – καταγγελίες συμβάσεων.
Αυξάνεται η μερική απασχόληση
Σε έναν άλλο πίνακα από την Εργάνη διαπιστώνουμε τα εξής: Στο επτάμηνο του 2022 οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης ήταν 924.324, οι μερικής απασχόλησης 644.717 και οι εκ περιτροπής απασχολούμενοι 150.948. Ανά μήνα, όμως, παρατηρούμε μεγάλη αύξηση της μερικής απασχόλησης, από 46.487 τον Ιανουάριο σε 112.511 τον Ιούλιο, προφανώς και λόγω του τουρισμού. Ενδεχομένως, όμως, κι επειδή μετά το τέλος των επιδοτήσεων και των επιστρεπτέων προκαταβολών οι εργοδότες ενώ ήταν υποχρεωμένοι να τους κρατήσουν με πλήρη απασχόληση, πλέον τους «γυρνούν» σε μερική εργασία.
Τα 10 επαγγέλματα με τις περισσότερες προσλήψεις
Ξέρετε ποια είναι τα πλέον «περιζήτητα» επαγγέλματα; Αυτά δηλαδή που έχουν το υψηλότερο θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων για τον Ιούλιο; Δείτε για να καταλάβετε ότι είμαστε έθνος παροχής υπηρεσιών και απόλυτα εξαρτώμενοι από τους τουρίστες.
Σερβιτόροι, τραπεζοκόμοι και μπάρμαν στην πρώτη θέση με ισοζύγιο 18.445. Ακολουθούν με τεράστια διαφορά οι πωλητές και ταμίες με 5.878 και εν συνεχεία έχουμε: Μάγειροι ξενοδοχείων και εστιατορίων, μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές, μίμοι και άλλοι καλλιτέχνες, συσκευαστές και κονσερβοποιοί, λαντζέρηδες, υπάλληλοι υποδοχής κι ενημέρωσης πελατών, ρεσεψιονίστ και γκρουμ, καμαριέρες, ανειδίκευτοι εργάτες και τέλος καθαριστές και συλλέκτες σκουπιδιών.
Το γερμανικό σκοτάδι και η Ελλάδα
Τα όσα είδαν χθες το φως της δημοσιότητας για τα μέτρα που θα πάρει η Γερμανία ενόψει του δύσκολου ενεργειακά χειμώνα, μπορεί να είναι «μπούσουλας» και για την Ελλάδα και άλλες χώρες.
Βεβαίως, η Γερμανία έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, όμως, κανείς δεν θα απέκλειε επέκταση των μέτρων σε όλη την Ευρώπη αν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο.
Ποια μέτρα θα υιοθετήσουν οι Γερμανοί; Κατάργηση του ζεστού νερού στα δημόσια κτίρια, θέρμανση στους 19 βαθμούς στα γραφεία και 12 βαθμούς όπου ασκείται έντονη χειρωνακτική εργασία, σβηστή θέρμανση στους κοινόχρηστους χώρους, όχι ζεστό νερό για πλύσιμο χεριών. Όλα αυτά για το δημόσιο ενώ για τον ιδιωτικό τομέα απλά θα γίνουν εκκλήσεις. Βεβαίως, θα απαγορευτούν οι φωτεινές διαφημίσεις τη νύχτα και κλειστές πόρτες στα καταστήματα που θερμαίνονται.
- Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Εγκρίθηκαν τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας τον χειμώνα – Το σχέδιο Β για τις σιδηροδρομικές μεταφορές
Ακόμη κι αν δεν υιοθετηθούν επίσημα και στην Ελλάδα τέτοιου είδους, είναι σίγουρο ότι θα δούμε πολλές αλλαγές. Και συσκότιση δρόμων και αρχαιολογικών χώρων, και κλειστές πόρτες στα καταστήματα, και μείωση θέρμανσης στα δημόσια κτίρια.
Θα είναι ένας πρωτόγνωρος και παράξενος χειμώνας που θα αποδείξει ότι τα αυτονόητα όπως το φως ή η θέρμανση δεν είναι και τόσο… αυτονόητα.
Το «φλερτ» των κομμάτων με τα νέα ζευγάρια
Τα νέα ζευγάρια, γενικώς οι νέοι… ψηφοφόροι, είναι το «σκοτεινό αντικείμενο του πάθους» των κομμάτων. Και μέσα από τις προτάσεις τους για την στεγαστική πολιτική που καταθέτουν θα θελήσουν να προσελκύσουν την ηλικιακή ομάδα 25-35 έτη.
Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει επίσημα το σχέδιο της κυβέρνησης, ορισμένα σημεία του διέρρευσαν τις προηγούμενες ημέρες, αλλά τίποτε δεν έχει κλειδώσει. Α. Σκέρτσος και Κ. Χατζηδάκης επιμελούνται του σχεδίου, μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές και στη Θεσσαλονίκη θα μάθουμε τις λεπτομέρειες.
Μεταξύ άλλων θα προβλέπει κίνητρα στους ιδιοκτήτες για να ενοικιάσουν τα κλειστά διαμερίσματά τους ή για να τα ανακαινίσουν και μετά να τα διαθέσουν προς μίσθωση σε νέα ζευγάρια.
Χθες και το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τη δική του πρόταση η οποία περιλάμβανε και προτάσεις για τη φοιτητική στέγη. Ως κίνητρα παρουσιάζονται οι φορολογικές ελαφρύνσεις αλλά και χρηματοδότηση του κόστους ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης, ενώ ιδιοκτήτες κενών κατοικιών θα ενθαρρυνθούν και θα δεσμευτούν να τις διαθέτουν στη συνέχεια για μακροχρόνια ενοικίαση σε προσιτές τιμές.
Ζητείται ακόμη η διεύρυνση της επιδότησης ενοικίου με κοινωνικά κριτήρια, το πρόσθετο επίδομα σε κάθε φοιτητή που σπουδάζει σε πόλη κύριου τουριστικού προορισμού, η επαναφορά της έκπτωσης φόρου ενοικίου για τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους.
Τον Ιούλιο και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις μεταξύ των οποίων και εμπόδια στο Airbnb, διπλασιασμός επιδόματος στέγης στους δικαιούχους 25-44 ετών, δημιουργία Τράπεζας Στέγης για εκμετάλλευση κενών κτιρίων.
Ιδανικό πεδίο για άσκηση πολιτικής οι νέοι, κυρίως οι φοιτητές αλλά και τα νέα ζευγάρια που δε βρίσκουν σπίτι. Και τα κόμματα ποντάρουν πολλά από αυτή τη δεξαμενή ψηφοφόρων.
Τι ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Πάντως, και η ΠΟΜΙΔΑ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων δηλαδή, κατέθεσαν χθες προτάσεις για την ανακαίνιση και προσφορά κατοικιών. Με επιστολή τους στον πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων ζητούν επιδότηση στο πλαίσιο του «Εξοικονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση των ενοικιαζόμενων κατοικιών με τους ίδιους όρους με τα ιδιοκατοικούμενα.
Επίσης, επιστροφή του 40% του κόστους των υλικών, κι όχι μόνο των εργασιών ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης των υπαρχουσών κατοικιών, εφόσον δοθούν για κύρια κατοικία ιδιοκτητών ή ενοικιαστών κι όχι για βραχυχρόνια μίσθωση. Ζητούν ακόμη μείωση του φόρου εισοδήματος στα μισθώματα κύριας κατοικίας κατά 10 μονάδες.
Και βεβαίως, αρνούνται μετά βδελυγμίας μέτρα όπως το ενοικιοστάσιο, δηλαδή πλαφόν στις αυξήσεις των ενοικίων.
Θα αγοράσει ελληνικό νησί ο Μπιλ Γκέιτς;
Είναι από τις φήμες που «πουλάνε» καλύτερα από κάθε τι. Είναι οι ειδήσεις που αρέσουν περισσότερο στους αναγνώστες, ίσως γιατί εμείς οι… αρχοντοχωριάτες Ελληνες, θέλουμε λίγη από την γκλαμουριά των πλουσίων του εξωτερικού.
Ο λόγος για τους ξένους που ακούγονται ότι θα αγοράσουν νησιά, σπίτια ή άλλα περιουσιακά στοιχεία στη χώρα μας, επειδή είναι αιωνίως «θαμπωμένοι» από την ομορφιά της. Και όχι τίποτε άγνωστοι ξένοι, αλλά διάσημοι και ζάμπλουτοι. Η νέα φήμη που εδώ και μερικούς μήνες κυκλοφορεί και δεν διαψεύδεται έχει να κάνει με τις προθέσεις ενός εκ των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, του Μπιλ Γκέιτς. Φήμες που ανατροφοδοτήθηκαν από την πρόσφατη επίσκεψή του, και μάλιστα με τρόπο που έδειχνε ότι ήθελε να κρατηθεί κρυφή.
Ο Μπιλ Γκέιτς ακούγεται, λοιπόν, ότι προτίθεται να αγοράσει κάποιο ακίνητο για να έρχεται στην Ελλάδα. Άλλος λέει πολυτελές σπίτι στη Μύκονο, άλλος ένα από τα νησιάκια στους Πεταλιούς στο νότιο Ευβοϊκό Κόλπο.
Ακούστηκε μάλιστα κι ένα ποσό της τάξης των 26 εκατ. ευρώ. Το σύμπλεγμα των Πεταλιών, περιλαμβάνει 10 νησιά τα οποία είναι όλα ακατοίκητα. Παλαιότερα όμως, διατηρούσαν έναν μικρό πληθυσμό η Μεγαλόνησος και το Χερσονήσι τα οποία είναι και τα μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος. Τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος είναι τα Αβγό, Λαμπερούσα, Λουλούδι, Μακρονήσι, Ποντικόνησο, Πράσο, Τράγος και Φούντι. Η συνολική έκταση του συμπλέγματος είναι περίπου 22,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Λέτε να το δούμε κι αυτό; Να γίνει… Μπίλης ο Μπιλ Γκέιτς;
Απλήρωτοι πάνω από ένα χρόνο
Μαθαίνουμε ότι στον Βόλο υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες από επαγγελματίες οι οποίοι λένε ότι δεν έχουν πληρωθεί από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Κι όχι μόνο τώρα, αλλά εδώ κι ένα χρόνο δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι έχουν πληρώσει για τις τεχνικές εργασίες που έκαναν.
Εχουν δηλαδή εκδώσει παραστατικά παροχής υπηρεσιών, τα οποία φορολογούνται κανονικά, έχουν προπληρώσει προμηθευτές αλλά δεν έχουν πάρει οι ίδιοι ούτε ευρώ.
- Διαβάστε επίσης: Εξοικονομώ 2021: Εντάσσεται και το σύνολο των επιλαχόντων
Τι τους λένε από το υπουργείο; Ότι οι φάκελοι είναι πάρα πολλοί και δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος προκειμένου να γίνουν οι εκταμιεύσεις.
Δεν θα χάσουν δηλαδή τα λεφτά τους οι επαγγελματίες, αλλά τι να το κάνουν αν τα πάρουν ένα και δύο χρόνια μετά κι ενώ αυτοί συνεχίζουν να πληρώνουν; Μήπως κάποιοι πρέπει να σοβαρευτούν;
Latest News
Ο νέος πονοκέφαλος των ελληνικών τραπεζών, το «χέρι» Τραμπ στο χρηματιστήριο, η αναφορά Εξάρχου, το μισό τρισ. του Τζιτζικώστα, οι φαιδρότητες στη Ραφήνα
Όλα συνδέονται
Ο Τραμπ στηρίζει (;) Ελλάδα, έρχεται κύμα Made in USA, Κωστέτσος… συνδικαλιστής, η κρυμμένη αξία της Μπάρμπα Στάθης, τα σχέδια των εκπαιδευτηρίων Δούκα, ο «ενοχλητικός» Αυτιάς, ο “άπειρος” ΕΟΠΥΥ
Χρυσή εποχή
Ακούει αλήθειες πλέον η κυβέρνηση, το πυροτέχνημα του ΦΠΑ, έρχονται νέες παραχωρήσεις, χωρίς… εγγυητικές και πτυχία, αποφασισμένοι οι Ρώσοι στη Θεσσαλονίκη, οι γνώριμοι των προμηθειών
Έχει μήνυμα(τα) η κυβέρνηση
«Ναυαγούν» οι προσδοκίες του CVC, η Ideal, η «Μπάρμπα Στάθης» και τα σενάρια, το χαρτί της Goldair για τον Βόλο, το πριβέ δείπνο της Αθήνας
Το «ναυάγιο» του CVC
Αμερικανική σκιά στο ΧΑ, τα ραντεβού της Lamda στο Μονακό τα νέα project της ΔΕΗ, το δίωρο Κοντόπουλου – Γεράρδου, τα ΙΧ των ξένων μάνατζερ
Αμερικανικές εκλογές
Η χρηματιστηριακή «μεταμόρφωση», το μέτωπο των τραπεζών, παράλυση στους ΟΤΑ, ο πονοκέφαλος του Τζιτζικώστα, το καμπανάκι για τον τουρισμό της Αθήνας, οι αλλαγές στην Coca Cola HBC
Ο… άλλος Νοέμβριος
Το σινιάλο στις τράπεζες, ο «εξαφανισμένος» τεχνικός σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα «σύννεφα» της ακρίβειας, αλλαγή ρόλων στον ΟΤΕ, τι περιμένουμε από Aktor
DTCs σε fast track
Οι επιχειρηματίες μιλούν, οι «ουρές» των Σερρών, ζητούνται επενδυτές στο Χρηματιστήριο, το deal AVE – Κρητικός, τα «γκρεμίσματα» του Κικίλια
Η γλώσσα του σώματος
Το σαρδάμ του Εξάρχου, «καίγονται» ονόματα στη Νέα Δημοκρατία, το χαρτί των φόρων, νέος φορέας data, χάος στην οικοδομή, οι συντάξεις των Ναυτικών
Η συγκίνηση Εξάρχου
Το μεγάλο τεστ των αγροτών, το μεγάλο ξεκαθάρισμα στις κατασκευαστικές, με την πλάτη στον τοίχο το ΧΑ, το deal στην Elpedison, χαρές για τον Πιτσιλή κι ένα κουίζ
Αύριο (;) η λυπητερή...