
Το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ο αριθμός των επιθέσεων που εκμεταλλεύονται τρωτά σημεία στη σουίτα του Microsoft Office αυξήθηκε, αντιπροσωπεύοντας τώρα το 82% του συνολικού αριθμού εκμεταλλεύσεων μεταξύ διαφορετικών πλατφορμών και software, όπως το Adobe Flash, το Android, το Java κ.λπ.
Σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση κακόβουλου λογισμικού της Kaspersky διαπιστώθηκε ότι ένα συγκεκριμένο exploit για την ευπάθεια CVE-2021-40444 χρησιμοποιήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2022 για την πραγματοποίηση επιθέσεων σε σχεδόν 5.000 άτομα, δηλαδή οκτώ φορές περισσότερα από ό,τι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Αυτή η zero-day ευπάθεια στη μηχανή MSHTML του Internet Explorer αναφέρθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2021. Η μηχανή είναι ένα στοιχείο συστήματος που χρησιμοποιείται από τις εφαρμογές του Microsoft Office για τη διαχείριση περιεχομένου ιστού. Όταν πραγματοποιείται εκμετάλλευσή της, δίνεται η δυνατότητα απομακρυσμένης εκτέλεσης κακόβουλου κώδικα στους υπολογιστές των θυμάτων.
Διαβάστε ακόμα: Τέσσερα νέα κενά ασφαλείας στο Microsoft Office
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Η χρήση της συγκεκριμένης ευπάθειας κατέγραψε αύξηση κατά 60% και στην Ελλάδα, με τον αριθμό όμως των χρηστών που δέχτηκαν επίθεση κατά το 2ο τρίμηνο να παραμένει ακόμα χαμηλός (8 άτομα). Αισθητά υψηλότερος είναι ο αριθμός των Ελλήνων χρηστών που δέχθηκαν επίθεση μέσω άλλων ευπαθειών, με την ευπάθεια CVE-2017-0199 να καταγράφει αύξηση κατά 151% και τον αριθμό των χρηστών που επηρεάστηκαν να ανέρχεται σε 1.376 από 548.
Αντίστοιχα μεγάλη αύξηση της τάξης του 30% σημείωσε και η ευπάθεια CVE-2017-11882, πλήττοντας σχεδόν 4.000 χρήστες από 2.994 κατά το 1ο τρίμηνο, ενώ τον μεγαλύτερο αριθμό χρηστών στην Ελλάδα επηρέασε η ευπάθεια CVE-2018-0802, η οποία, όπως και κατά το 1ο τρίμηνο, χρησιμοποιήθηκε για την πραγματοποίηση επίθεσης σε περισσότερους από 6.000 χρήστες.
Σύμφωνα με τα δεδομένα τηλεμετρίας της Kaspersky, το CVE-2021-40444 είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν κατά τη διάρκεια επιθέσεων σε οργανισμούς στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, της ενέργειας και της βιομηχανίας, της χρηματοοικονομικής και ιατρικής τεχνολογίας, καθώς και των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής.
Διαβάστε ακόμα: Ευπάθειες σε τηλέφωνα οδηγούν σε πλαστογράφηση πληρωμών
Διαβάστε ακόμα: Αυτό είναι το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό για τον Ιούλιο 2022
Πόλος έλξης επιθέσεων οι παλαιότερες εκδόσεις του Microsoft Office
Όσον αφορά τον συνολικό αριθμό των θυμάτων το δεύτερο τρίμηνο του 2022, κυρίαρχο ρόλο κατέχουν οι ευπάθειες CVE-2018-0802 και CVE-2017-11882, ενώ σημείωσαν ελαφρά άνοδο στο 1ο τρίμηνο. Οι συγκεκριμένες ευπάθειες χρησιμοποιήθηκαν για να επιτεθούν σε σχεδόν 487.000 χρήστες μέσω παλαιότερων εκδόσεων προγραμμάτων σουίτας του Microsoft Office, τα οποία παραμένουν αρκετά δημοφιλή και εξακολουθούν να αποτελούν εξαιρετικά ελκυστικό στόχο για τους εγκληματίες. Εκμεταλλευόμενοι αυτά τα τρωτά σημεία, οι εισβολείς συνήθως διένειμαν κακόβουλα έγγραφα για να βλάψουν τη μνήμη του στοιχείου Equation Editor και εκτελούσαν κακόβουλο κώδικα στον υπολογιστή του θύματος.
Ο αριθμός των χρηστών που επηρεάστηκαν από το CVE-2017-0199 αυξήθηκε κατά 59% φθάνοντας τους 60.000 χρήστες. Σε περίπτωση που οι εγκληματίες καταφέρουν να την εκμεταλλευτούν επιτυχώς, η συγκεκριμένη ευπάθεια επιτρέπει στους εισβολείς να ελέγχουν τον υπολογιστή του θύματος και να προβάλλουν, να αλλάζουν ή να διαγράφουν δεδομένα χωρίς αυτό να το γνωρίζει.
Διαβάστε ακόμα: Αλμα 114% στις κυβερνοεπιθέσεις στον τομέα της εκπαίδευσης σε δύο χρόνια
Μέτρα προστασίας
Προκειμένου να αποτραπούν επιθέσεις μέσω ευάλωτων σημείων του Microsoft Office, οι ερευνητές της Kaspersky συνιστούν την εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων:
- Προσφέρετε στην ομάδα SOC της εταιρείας σας πρόσβαση στην πιο ενημερωμένη λύση Threat Intelligence (TI).
- Λάβετε σχετικές και ενημερωμένες πληροφορίες αναφορικά με τις απειλές που πρέπει να γνωρίζετε και τα TTP που χρησιμοποιούνται από τους εισβολείς.
- Συνιστάται στις εταιρείες να χρησιμοποιούν μια λύση ασφαλείας που παρέχει λειτουργία διαχείρισης ευπάθειας. Η συγκεκριμένη λειτουργία παρακολουθεί ύποπτες ενέργειες εφαρμογών και αποκλείει την εκτέλεση κακόβουλων αρχείων.
- Χρησιμοποιήστε λύσεις που βοηθούν στον εντοπισμό και την πρόληψη επιθέσεων σε πρώιμο στάδιο – προτού οι εισβολείς μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους τους.


Latest News

Πώς ο Τραμπ έριξε σε χαμηλό 27 ετών μετοχή αμερικανικής εταιρείας ημιαγωγών
Η Wolfspeed είναι σε αναμονή για κονδύλια ύψους περίπου 750 εκατομμυρίων δολαρίων από ομοσπονδιακή χρηματοδότηση

H EE «ρίχνει» 1,3 δισ. ευρώ σε ΑΙ, κυβερνοασφάλεια και ψηφιακές δεξιότητες
Οι επτά βασικές προτεραιότητες της Κομισιόν στο πλαίσιο του προγράμματος DIGITAL - Τι περιλαμβάνει

To τηλεσκόπιο James Webb κατέγραψε για πρώτη φορά το σέλας του Ποσειδώνα
Οι πρώτες ενδείξεις για σέλας στον Ποσειδώνα χρονολογούνται την εποχή της αποστολής Voyager και επιβεβαιώνονται μόλις τώρα.

Kaspersky: 3,6 φορές πάνω το κακόβουλο λογισμικό στο mobile banking
Νέα έκθεση της Kaspersky για τις οικονομικές κυβερνοαπειλές

Πώς το TikTok ενισχύει τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη τους
Η δύναμη του TikTok δεν περιορίζεται πλέον στη διασκέδαση - Από τα likes στις πωλήσεις

Ο υπερυπολογιστής... Δαίδαλος καταλύτης για brain regain και startups
Ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, με ισχύ 89 PetaFlops θα είναι το ισχυρότερο υπολογιστικό σύστημα στην Ελλάδα και ένα από τα κορυφαία στην Ευρώπη

Γιατί απειλούνται οι πωλήσεις της Nvidia στην Κίνα
Η Κίνα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά της Nvidia με έσοδα 17,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποτελώντας το 13% των συνολικών πωλήσεών της

Στις 4 με 6 Απριλίου, η Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND
Ο στόχος είναι όχι απλά να καταναλώνουμε τεχνητή νοημοσύνη αλλά να παράγουμε τεχνητή νοημοσύνη, είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου

Ξεκινά η υλοποίηση του νέου Εθνικού Υπερυπολογιστή «Δαίδαλος» στο Λαύριο
Την έναρξη υλοποίησης του νέου Εθνικού Υπερυπολογιστή «Δαίδαλος» και του Κέντρου Δεδομένων Λαυρίου, ανακοίνωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, από το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ)

Νέα τακτική εκβιασμού ransomware - Προσωπικά δεδομένα στο dark web
Η Kaspersky ανακάλυψε ότι η ομάδα Fog Ransomware, έχει ξεκινήσει να δημοσιεύει κλεμμένα προσωπικά δεδομένα στο Dark Web