Μήνυση κατά της Pfizer κατέθεσε η Moderna υποστηρίζοντας ότι υπήρξε παραβίαση της πατέντας σε ό,τι αφορά το εμβόλιο κατά της Covid-19.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Moderna, οι εταιρείες Pfizer/BionTech προχώρησαν σε αντιγραφή της τεχνολογίας mRNA που η ίδια είχε αναπτύξει χρόνια πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.
«Καταθέσαμε τις σχετικές μηνύσεις για να προστατεύσουμε την καινοτόμα τεχνολογική πλατφόρμα mRNA στην οποία ήμασταν πρωτοπόροι, επενδύοντας δισεκατομμύρια δολάρια μία δεκαετία πριν την πανδημία της Covid-19», ήταν η δήλωση του CEO της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ.
Διαβάστε ακόμα: Kομισιόν και Moderna μετέθεσαν χρονικά τις παραδόσεις εμβολίων
Η επιστημονική έρευνα
Η Moderna από τη μία πλευρά και η κοινοπραξία της Pfizer με τη γερμανική BioNTech υπήρξαν τα δύο πρώτα εταιρικά σχήματα που ανέπτυξαν εμβόλια για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού.
Με έδρα το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, η Moderna, με δεκαετή ιστορία, υπήρξε καινοτόμος στην έρευνα της τεχνολογίας εμβολίων mRNA, η οποία ουσιαστικά κατάφερε να αποδώσει ταχύτατα την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της Covid-19.
Μια διαδικασία έγκρισης που προηγουμένως χρειαζόταν χρόνια ολοκληρώθηκε σε μήνες, χάρη σε μεγάλο βαθμό στην ανακάλυψη των εμβολίων mRNA, τα οποία ουσιαστικά διδάσκουν στα ανθρώπινα κύτταρα πώς να παράγουν μια πρωτεΐνη που θα πυροδοτήσει μια ανοσολογική απόκριση.
Η γερμανική BioNTech επίσης εργαζόταν στο ίδιο πεδίο ερευνών όταν ξεκίνησε τη συνεργασία της με την αμερικανική φαρμακευτική Pfizer.
Σημειώνεται ότι η αρμόδια αμερικανική ρυθμιστική αρχή (Food and Drug Administration) έδωσε την έγκρισή της αρχικά στην κοινοπραξία Pfizer/BioNTech για την κυκλοφορία εμβολίου κατά της Covid-19 για να ακολουθήσει μία εβδομάδα μετά η έγκριση του εμβολίου της Moderna.
Διαβάστε ακόμα: Νέα συμφωνία ΗΠΑ-Moderna για ενισχυμένα εμβόλια κατά του κορωνοϊού
Τα έσοδα από τα εμβόλια
Όπως αναφέρει το Reuters το εμβόλιο έφερε έσοδα 10,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Moderna τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας, ενώ τα αντίστοιχα έσοδα για την Pfizer ήταν στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τι υποστηρίζει η Moderna
Η Moderna υποστηρίζει ότι η Pfizer/BioNTech, χωρίς άδεια, αντέγραψε την τεχνολογία mRNA την οποία η Moderna είχε κατοχυρώσει μεταξύ των ετών 2010 και 2016, αρκετά πριν ξεσπάσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού το 2019 και γιγαντωθεί σε παγκόσμια κλίμακα στις αρχές του 2020.
Σημειώνεται ότι Pfizer και BioNTech ήδη αντιμετωπίζουν πολλαπλές μηνύσεις από άλλες εταιρείες οι οποίες υποστηρίζουν ότι η μεταξύ τους συνεργασία έχει αντιγράψει τις δικές τους πατέντες. Η κοινοπραξία Pfizer/BioNTech έχουν από την πλευρά τους διακηρύξει ότι θα υπερασπιστούν μέχρι τέλους τις πατέντες τους.
Για παράδειγμα η γερμανική CureVac, επίσης έχει υποβάλλει σχετική μήνυση εναντίον της BioNTech, σε γερμανικό δικαστήριο, από τον Ιούλιο. Η αντίδραση της BioNTech ήταν να ανακοινώσει ότι η ερευνά της είναι αυθεντική.
Αλλά και η Moderna έχει μηνυθεί για παραβίαση ευρεσιτεχνιών στις Ηνωμένες Πολιτείες και εξακολουθεί να βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ σχετικά με τα δικαιώματα χρήσης της τεχνολογίας mRNA.
Διαβάστε ακόμα: Η Moderna αναπτύσσει επικαιροποιημένα εμβόλια κατά των νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον
Το περιεχόμενο της μήνυσης
Στη μήνυση που κατέθεσε η Moderna, ισχυρίζεται ότι η Pfizer/BioNTech οικειοποιήθηκε δύο τύπους πνευματικής ιδιοκτησίας. Το ένα αφορούσε μια δομή mRNA που η Moderna λέει ότι οι επιστήμονές της άρχισαν να αναπτύσσουν το 2010 και ήταν οι πρώτοι που επικύρωσαν σε δοκιμές σε ανθρώπους το 2015.
Η δεύτερη παράβαση αφορά την κωδικοποίηση μιας πρωτεΐνης ακίδας πλήρους μήκους που η Moderna λέει ότι οι επιστήμονές της ανέπτυξαν κατά τη δημιουργία ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό που προκαλεί το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS).
Αν και το εμβόλιο για το MERS ποτέ δεν μπήκε σε παραγωγή, η ανάπτυξή του βοήθησε την Moderna να αναπτύξει πολύ γρήγορα το εμβόλια για την Covid-19.
Η μήνυση, που περιέχει απαίτηση για αποζημίωση απροσδιόριστου ύψους, κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο της Μασαχουσέτης και στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Ντύσελντορφ.
Δεν υπάρχει αίτημα αποκλεισμού του εμβολίου της Pfizer
Πάντως, η Moderna ανακοίνωσε ότι δεν θα προσπαθήσει να αποκλείσει το εμβόλιο BioNTech/Pfizer από την αγορά ή να επιδιώξει ασφαλιστικά μέτρα κατά των μελλοντικών πωλήσεων «λόγω του ρόλου που διαδραματίζει στην πανδημία».
Η μετοχή της Pfizer υποχώρησε κατά 1,4%, ενώ της BioNTech κατά 2% πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.
Latest News
Νέα αναβάθμιση της Τουρκίας από την S&P - Τι διαπίστωσε ο οίκος αξιολόγησης
Η S&P αναθεώρησε επίσης την προοπτική για την Τουρκία σε «σταθερή» από «θετική»
Η IKEA αποζημιώνει θύματα καταναγκαστικής εργασίας
Η ΙΚΕΑ ανακοίνωσε πως σκοπεύει να συνεισφέρει έξι εκατομμύρια ευρώ στις οικονομικές αποζημιώσεις πρώην κρατουμένων στις φυλακές της Ανατολικής Γερμανίας που συμμετείχαν σε καταναγκαστική εργασία προς όφελος εταιρειών της Δύσης. Η σουηδική εταιρεία πρόκειται να εκπληρώσει έτσι μία υπόσχεση που είχε δώσει ήδη από το 2012, όταν είχε δημοσιευθεί η πρώτη σχετική έκθεση. Σύμφωνα με αυτήν […]
Νέο κανόνι στην εστίαση - Τα TGI Friday's κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης
Το TGI Friday's είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση casual εστιατορίων που αναζητά δικαστική προστασία
Το αστρονομικό ποσό στο οποίο πουλάει η Ίνγκριντ Μάικλσον το σπίτι της
Η τραγουδοποιός βγάζει στο σφυρί το σπίτι που αγόρασε το 2019
Το σχέδιο της Amazon για να αντιμετωπίσει Temu και Shein κρύβεται στην...οδοντόκρεμα
Η Amazon διαθέτει ολοένα και περισσότερα καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να προσελκύσει πελάτες
Ζημίες παρά το άλμα στις πωλήσεις για τη Selfridges - Στη δίνη των εξαγορών
Η αλυσίδα πολυτελών πολυκαταστημάτων Selfridges έχει επιβιώσει από μια σειρά εξαγορών - Πώς έφτασε στα χέρια του Central Group
Η Κίνα... ψωνίζει από αλλού αγροτικά προϊόντα - Θωρακίζεται έναντι των αμερικανικών δασμών
Οι traders στην Κίνα έχουν ενισχύσει τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων της αμερικανικής σόγιας και του καλαμποκιού
Οι εργοδότες στη Γερμανία χτυπούν καμπανάκι για το... φιλάσθενο προσωπικό
Αρκετοί εργοδότες στη Γερμανία έχουν παραπονεθεί για τη χρονιά ρεκόρ όσον αφορά στις απουσίες εργαζομένων λόγω ασθένειας
Το Περού παραμένει η χώρα της Λατινικής Αμερικής με τον χαμηλότερο πληθωρισμό
Ο πληθωρισμός στο Περού συνεχίζει να κινείται κοντά στο κέντρο του επιθυμητού εύρους - στόχου που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα της χώρας
Η Hello Kitty έγινε 50 ετών - Η οικονομία του ασιατικού ποπ ειδώλου
Μια οικονομία μόνη της - Πώς ξεκίνησε η Hello Kitty και πώς κατέληξε να έχει παρουσία με τα πιο απίθανα προϊόντα σε όλον τον κόσμο