Εξηγήσεις αναγκάστηκε να δώσει ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός της TotalEnergies μετά το σάλο που προκλήθηκε από δημοσίευμα της εφημερίδας «Le Monde» που κατήγγειλε πως καύσιμα παραγωγής της κατέληγαν να προμηθεύουν τον ρωσικό στρατό.

Η εταιρεία σε ανακοίνωση της εξήγησε πως, ναι μεν παράγει από κοινού με τη ρωσική Novatek, συμπύκνωμα φυσικού αερίου, το οποίο χρησιμοποιείται για καύσιμο αεροσκαφών, όμως ξεκαθάρισε πως οι ποσότητες που παράγονται εξάγονται στο σύνολο τους και δεν καταλήγουν στη ρωσική αγορά.

Διαβάστε επίσης: Πώς η Ευρώπη εξακολουθεί να “χρηματοδοτεί” τον πόλεμο στην Ουκρανία 

Η εταιρεία είχε διαψεύσει και νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα το δημοσίευμα, όμως είχε περιοριστεί απλά πως δεν είναι αυτή που λειτουργεί τις υποδομές της κοινοπραξίας και πως δεν γνωρίζει και δεν ελέγχει τις πωλήσεις της Novatek.

Προφανώς η απάντηση της δεν κρίθηκε ως ικανοποιητική με το θέμα να λαμβάνει και πολιτικές διαστάσεις, προκαλώντας την παρέμβαση του υπουργείου Μεταφορών. Έτσι, ο γαλλικός όμιλος επανήλθε σήμερα με την έκδοση ανακοίνωσης που περιλάμβανε την απάντηση της ρωσικής εταιρείας.

Οι διαβεβαιώσεις 

Στην απάντηση αυτή, η Novatek υποστήριξε πως όλη η παραγωγή των συγκεκριμένων καυσίμων στις θυγατρικές της και στις κοινοπραξίες της, συμπεριλαμβανομένης της Terneftegaz, στην οποία η Total ελέγχει το 49%, δεν καταλήγει στην εγχώρια ρωσική αγορά, αλλά εξάγεται.

«Η σειρά των προϊόντων που προέρχονται κατά την επεξεργασία στο συγκρότημα Ust-Luga περιλαμβάνει καύσιμα αεροσκαφών (Jet A-1), τα οποία εξάγονται αποκλειστικά εκτός Ρωσίας και δεν έχουν καν την πιστοποίηση για να πωληθούν στο εσωτερικό της χώρας», ανέφερε η TotalEnergies, επικαλούμενη την απάντηση της Novatek.

Πάντως, η οργάνωση Global Witness, στα στοιχεία της οποίας βασίστηκε η Le Monde, επιμένει στις καταγγελίες της δηλώνοντας πως θα πρέπει οι γαλλικές αρχές να διεξάγουν έρευνα για το θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, το όλο ζήτημα φούντωσε και πάλι την κριτική που δέχεται ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος για την απόφαση του να μην τερματίσει τελείως την παρουσία του στη ρωσική αγορά. Έχει παγώσει κάθε νέα επένδυση, αλλά διατηρεί τα περιουσιακά του στοιχεία, σε αντίθεση με έτερους διεθνείς, ενεργειακούς ομίλους που έχουν διαβεί την πόρτα της εξόδου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Φυσικό αέριο: Η ΕΕ θέλει να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ – Το ερώτημα είναι εάν μπορεί [γραφήματα]
Ενέργεια |

Η ΕΕ θέλει να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ - Το ερώτημα είναι εάν μπορεί [γραφήματα]

Εχει η Ευρώπη τη δυνατότητα να αγοράσει αμερικανικόυγροποιημένο φυσικό αέριο; - Για την ώρα εισάγει όγκους ρεκόρ φθηνότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία