
Εξηγήσεις αναγκάστηκε να δώσει ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός της TotalEnergies μετά το σάλο που προκλήθηκε από δημοσίευμα της εφημερίδας «Le Monde» που κατήγγειλε πως καύσιμα παραγωγής της κατέληγαν να προμηθεύουν τον ρωσικό στρατό.
Η εταιρεία σε ανακοίνωση της εξήγησε πως, ναι μεν παράγει από κοινού με τη ρωσική Novatek, συμπύκνωμα φυσικού αερίου, το οποίο χρησιμοποιείται για καύσιμο αεροσκαφών, όμως ξεκαθάρισε πως οι ποσότητες που παράγονται εξάγονται στο σύνολο τους και δεν καταλήγουν στη ρωσική αγορά.
Διαβάστε επίσης: Πώς η Ευρώπη εξακολουθεί να “χρηματοδοτεί” τον πόλεμο στην Ουκρανία
Η εταιρεία είχε διαψεύσει και νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα το δημοσίευμα, όμως είχε περιοριστεί απλά πως δεν είναι αυτή που λειτουργεί τις υποδομές της κοινοπραξίας και πως δεν γνωρίζει και δεν ελέγχει τις πωλήσεις της Novatek.
Προφανώς η απάντηση της δεν κρίθηκε ως ικανοποιητική με το θέμα να λαμβάνει και πολιτικές διαστάσεις, προκαλώντας την παρέμβαση του υπουργείου Μεταφορών. Έτσι, ο γαλλικός όμιλος επανήλθε σήμερα με την έκδοση ανακοίνωσης που περιλάμβανε την απάντηση της ρωσικής εταιρείας.
Οι διαβεβαιώσεις
Στην απάντηση αυτή, η Novatek υποστήριξε πως όλη η παραγωγή των συγκεκριμένων καυσίμων στις θυγατρικές της και στις κοινοπραξίες της, συμπεριλαμβανομένης της Terneftegaz, στην οποία η Total ελέγχει το 49%, δεν καταλήγει στην εγχώρια ρωσική αγορά, αλλά εξάγεται.
«Η σειρά των προϊόντων που προέρχονται κατά την επεξεργασία στο συγκρότημα Ust-Luga περιλαμβάνει καύσιμα αεροσκαφών (Jet A-1), τα οποία εξάγονται αποκλειστικά εκτός Ρωσίας και δεν έχουν καν την πιστοποίηση για να πωληθούν στο εσωτερικό της χώρας», ανέφερε η TotalEnergies, επικαλούμενη την απάντηση της Novatek.
Πάντως, η οργάνωση Global Witness, στα στοιχεία της οποίας βασίστηκε η Le Monde, επιμένει στις καταγγελίες της δηλώνοντας πως θα πρέπει οι γαλλικές αρχές να διεξάγουν έρευνα για το θέμα.
Σε κάθε περίπτωση, το όλο ζήτημα φούντωσε και πάλι την κριτική που δέχεται ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος για την απόφαση του να μην τερματίσει τελείως την παρουσία του στη ρωσική αγορά. Έχει παγώσει κάθε νέα επένδυση, αλλά διατηρεί τα περιουσιακά του στοιχεία, σε αντίθεση με έτερους διεθνείς, ενεργειακούς ομίλους που έχουν διαβεί την πόρτα της εξόδου.


Latest News

Πρεμιέρα για το θερινό τιμολόγιο ρεύματος - Οι νέες ώρες με τις χαμηλές χρεώσεις
Τι αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ

Επικοινωνία Παπασταύρου με τον ΥΠΕΣ των ΗΠΑ Doug Burgum - Τι συζήτησαν
Έμφαση δόθηκε στην αποδοχή από την ελληνική Κυβέρνηση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα «Νότια Κρήτη Ι και ΙΙ»

Κίνα: Ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου στη Νότια Σινική Θάλασσα
Κοίτασμα αργού πετρελαίου εντόπισε κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία στη Νότια Σινική Θάλασσα, το οποίο περιέχει αποθέματα που αποδεδειγμένα ξεπερνούν τους 100 εκατομμύρια τόνους.

Τα 14 χρόνια περιπέτειας για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ
Η ιστορία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, από τη σύλληψη του project το 2011, την ανάληψη του από τον ΑΔΜΗΕ το 2023 και τις σημερινές προκλήσεις

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024

Oι ΗΠΑ «κόβουν» τις πληρωμές πετρελαίου από Βενεζουέλα - Eπιβεβαίωση από Eni
Οι ΗΠΑ είχε ενημερώσει την Eni για την επικείμενη ακύρωση των αδειών που τους επιτρέπουν να εξάγουν πετρέλαιο και υποπροϊόντα της Βενεζουέλας

Χατζηδάκης για Chevron: «Εθνική επιτυχία» το ενδιαφέρον για έρευνες στην Κρήτη
Η πρωτοβουλία της Chevron αναγνωρίζει την Ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης

Τραμπ: Ανακαλεί τις άδειες των δυτικών ενεργειακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Βενεζουέλα
Η κυβέρνηση Τραμπ αυξάνει την πίεση στη Βενεζουέλα

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ

Σενάριο fast track διαγωνισμού για τα blocks που ζητά η Chevron
Μετά τη Chevron και τρίτος πετρελαϊκός όμιλος έχει στο ραντάρ τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με τον CEO της ΕΔΕΥΕΠ