Εξηγήσεις αναγκάστηκε να δώσει ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός της TotalEnergies μετά το σάλο που προκλήθηκε από δημοσίευμα της εφημερίδας «Le Monde» που κατήγγειλε πως καύσιμα παραγωγής της κατέληγαν να προμηθεύουν τον ρωσικό στρατό.
Η εταιρεία σε ανακοίνωση της εξήγησε πως, ναι μεν παράγει από κοινού με τη ρωσική Novatek, συμπύκνωμα φυσικού αερίου, το οποίο χρησιμοποιείται για καύσιμο αεροσκαφών, όμως ξεκαθάρισε πως οι ποσότητες που παράγονται εξάγονται στο σύνολο τους και δεν καταλήγουν στη ρωσική αγορά.
Διαβάστε επίσης: Πώς η Ευρώπη εξακολουθεί να “χρηματοδοτεί” τον πόλεμο στην Ουκρανία
Η εταιρεία είχε διαψεύσει και νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα το δημοσίευμα, όμως είχε περιοριστεί απλά πως δεν είναι αυτή που λειτουργεί τις υποδομές της κοινοπραξίας και πως δεν γνωρίζει και δεν ελέγχει τις πωλήσεις της Novatek.
Προφανώς η απάντηση της δεν κρίθηκε ως ικανοποιητική με το θέμα να λαμβάνει και πολιτικές διαστάσεις, προκαλώντας την παρέμβαση του υπουργείου Μεταφορών. Έτσι, ο γαλλικός όμιλος επανήλθε σήμερα με την έκδοση ανακοίνωσης που περιλάμβανε την απάντηση της ρωσικής εταιρείας.
Οι διαβεβαιώσεις
Στην απάντηση αυτή, η Novatek υποστήριξε πως όλη η παραγωγή των συγκεκριμένων καυσίμων στις θυγατρικές της και στις κοινοπραξίες της, συμπεριλαμβανομένης της Terneftegaz, στην οποία η Total ελέγχει το 49%, δεν καταλήγει στην εγχώρια ρωσική αγορά, αλλά εξάγεται.
«Η σειρά των προϊόντων που προέρχονται κατά την επεξεργασία στο συγκρότημα Ust-Luga περιλαμβάνει καύσιμα αεροσκαφών (Jet A-1), τα οποία εξάγονται αποκλειστικά εκτός Ρωσίας και δεν έχουν καν την πιστοποίηση για να πωληθούν στο εσωτερικό της χώρας», ανέφερε η TotalEnergies, επικαλούμενη την απάντηση της Novatek.
Πάντως, η οργάνωση Global Witness, στα στοιχεία της οποίας βασίστηκε η Le Monde, επιμένει στις καταγγελίες της δηλώνοντας πως θα πρέπει οι γαλλικές αρχές να διεξάγουν έρευνα για το θέμα.
Σε κάθε περίπτωση, το όλο ζήτημα φούντωσε και πάλι την κριτική που δέχεται ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος για την απόφαση του να μην τερματίσει τελείως την παρουσία του στη ρωσική αγορά. Έχει παγώσει κάθε νέα επένδυση, αλλά διατηρεί τα περιουσιακά του στοιχεία, σε αντίθεση με έτερους διεθνείς, ενεργειακούς ομίλους που έχουν διαβεί την πόρτα της εξόδου.
Latest News
Στην τελική φάση ο διαγωνισμός για υποβρύχια καλώδια σε Δωδεκάνησα και ΒΑ Αιγαίο
ΑΔΜΗΕ: Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,717 δισ. και η διάρκεια του έργου στα 6 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης
«Εύθραυστη» και το 2025 η αγορά φυσικού αερίου - Τι προβλέπει ο ΙΕΑ
Το παγκόσμιο ισοζύγιο παραμένει εύθραυστο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία, επισημαίνει ο ΙΕΑ
Νευρικές διακυμάνσεις στο φυσικό αέριο μετά τις εξαγγελίες Τραμπ
Η αλλαγή επηρεάζει μελλοντικά έργα στο φυσικό αέριο, ως εκ τούτου η Ευρώπη αναμένεται να συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις και φέτος
Ο Τραμπ ξανασχεδιάζει τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη
Θα εξάγουμε την αμερικανική ενέργεια σε όλον τον κόσμο, διαμηνύει ο Ντόναλντ Τραμπ
Άνοιξε το παιχνίδι για τα ελληνικά κοιτάσματα – Ποιες περιοχές στοχεύουν οι Βig Οil [χάρτης]
Οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες στα «χέρια» των Big Oil – Ο διαγωνισμός για το block «Νότια της Πελοποννήσου» - Στο ραντάρ Chevron και ExxonMobil offshore εκτάσεις νότια της Κρήτης
Η ΕΕ θέλει να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ - Το ερώτημα είναι εάν μπορεί [γραφήματα]
Εχει η Ευρώπη τη δυνατότητα να αγοράσει αμερικανικόυγροποιημένο φυσικό αέριο; - Για την ώρα εισάγει όγκους ρεκόρ φθηνότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία
«Drill, baby, drill»: Τι σημαίνει η κατάσταση έκτακτης ενεργειακής ανάγκης στις ΗΠΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε το σύνθημα «drill, baby ,drill» - Πώς θα αλλάξει η ενεργειακή πολιτική
Protergia: Σταθερό τιμολόγιο ρεύματος με κάτω από 0,10 ευρώ ανά κιλοβατώρα
Τι προσφέρει το Value Secure 12M της Protergia
H Chevron στην Ελλάδα – Η ορκωμοσία Τραμπ, οι υδρογονάνθρακες και τα γεωπολιτικά μηνύματα
Γιατί ερευνά για υδρογονάνθρακες η Chevron στην Ελλάδα – Τα μηνύματα με την ορκωμοσία Τραμπ και την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας μετά την ExxonMobil
Η Εθνική Τράπεζα χρηματοδοτεί το πρώτο έργο αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα
Η συνολική χρηματοδότηση του έργου από την Εθνική Τράπεζα ανέρχεται σε €41,9 εκατ. και περιλαμβάνει δανεισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης €5,5 εκατ.