Για στήριξη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και όχι τη διάλυσή της, έκανε λόγο στην ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη κι ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές, αλλά αναφέρθηκε στο σπουδαίο ρόλο που επιτελεί η ΕΥΠ στην Εθνική Ασφάλεια.

Είπε συγκεκριμένα:

«Η υπόθεση Ανδρουλάκη ανέδειξε σοβαρό κενό στο πρωτόκολλο. Η διαδικασία κινήθηκε κανονικά με έγκριση εισαγγελέως με την διάταξη που ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ. Όμως υποτιμήθηκε το γεγονός ότι η παρακολούθηση αφορούσε προβεβλημένο πολιτικό. Η ΕΥΠ έπρεπε να έχει φίλτρα και να δείξει άλλα αντανακλαστικά σε αυτό το σοβαρό ζήτημα. Γι αυτό και έγινε η τοποθέτησή μου για νόμιμη διαδικασία αλλά πολιτικά μη αποδεκτή. Η επαναφορά του 2ου εισαγγελέα είναι ένα ακόμα φίλτρο».

Διαβάστε επίσης – Μητσοτάκης: Υπήρξα κι εγώ θύμα συνακροάσεων επί πρωθυπουργίας Τσίπρα

«Σε όλο τον κόσμο οι δραστηριότητες μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται από το απόρρητο. Το ίδιο ισχύει για όσους και όσα αυτές ερευνούν. Τα στελέχη τους δεσμεύονται με δια βίου εχεμύθεια. Ας μην κατασκευάζονται εντυπώσεις. Οσο αναγκαία είναι, τόσο αντικειμενικά δύσκολη προκύπτει η δημόσια προσέγγιση και κατανόηση των ενεργειών αυτού του χαρακτήρα.

Οσοι δεν το δέχονται δεν λένε την αλήθεια» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε ότι «από την πρώτη ώρα που εγώ και η κυβέρνηση λάβαμε γνώση καλέσαμε τον ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί προσωπικά. Ταυτόχρονα αλλάξαμε την ελαστική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ. Συμφωνήσαμε στην εκκίνηση όλων των κοινβοουλευτικών διαδικασιών ενώ ενεργοποιήθηκε και η Δικαιοσύνη σε επίπεδο εισαγγελέα Αρείου Πάγου».

«Η υπόθεση ερευνάται από ακέραιο εισαγγελέα και οφείλουμε να διαφυλάξουμε το έργο του και όχι να το υπονομεύουμε. Οσο για την νομιμότητα της συγκεκριμένης επισύνδεσης, αν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να την αμφισβητεί τον καλώ να προσφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια. Τα παραπάνω βοηθούν όποιον θέλει να δει με νηφαλιότητα τα πράγματα. Βεβαίως υπάρχει ανάγκη διαφάνειας. Στο όνομα της διαφάνειας δεν θα κάνουμε φειγ βολάν τα δελτία της ΕΥΠ. Όπως κάνατε στην Επιτροπή Θεσμών που βουλευτές σας μετέδιδαν σε πραγματικό χρόνο και μετά θέλετε να εμφανιστείτε ως προστάτες των θεσμών που εσείς υπονομεύετε» είπε ο πρωθυπουργός καταχειροκροτούμενους από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

«Φαντάζομαι ότι θα βρούμε διαδικασίες ώστε να κατοχυρώσουμε την μυστικότητα των συνεδριάσεων αυτών. Τα δημόσια πρόσωπα δεν πρέπει να διαχωρίζονται με ασπίδα την ιδιότητά τους και να είναι στο απυρόβλητο. Αν πιστεύετε την άποψη του κ. Βενιζέλου ότι επι της αρχής κανείς πολιτικός δεν πρέπει να παρακολουθείται να το πείτε. Αλλά να σκεφτούμε πρώτα πώς εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή» ανέφερε.

«Ένα μικρό υποσύνολο των επισυνδέσεων πραγματοποιούνται από την ΕΥΠ,  οι υπόλοιπες πραγματοποιούνται από άλλες υπηρεσίες. Η Ελλάδα είναι σύγχρονη Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και επειδή είναι Δημοκρατία έχει την δύναμη να εντοπίζει και να καλύπτει τις αδυναμίες της με διαρθρωτικές τομές. Με δεδομένες αυτές τις τέσσερις αλήθειες έχω ανακοινώσει ισάριθμα πεδία για αλλαγές. Πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας για νόμιμες επισυνδέσεις που δεν θα ακυρώνουν όμως την συμβολή της υπηρεσίας. Σταθερή επικοινωνία της υπηρεσίας με αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα» είναι μερικές από τις αλλαγές που προανήγγειλε.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραμπ – Πούτιν: Νέα σελίδα στις σχέσεις τους – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
Επικαιρότητα |

Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;

Ο Πούτιν δεν ανέχεται τους ξένους ηγέτες που του κάνουν διαλέξεις για τη ρωσική καταστολή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στον Τραμπ βλέπει έναν παρόμοιο αδίστακτα κυνικό