Την ώρα που το ενεργειακό κόστος της Ευρώπης εκτοξεύεται, πλήττοντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και οι κυβερνήσεις να κάνουν αγώνα δρόμου για να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου, ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα, η Ρωσία καίει μεγάλες ποσότητες αερίου.
Σύμφωνα με ανάλυση της Rstad Energy, που δημοσιεύει το BBC News περίπου 4,34 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου καίγονται καθημερινά, συνολικής αξίας περίπου 10 εκατ. δολαρίων σε εργοστάσιο κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία. Οι ειδικοί λένε ότι το αέριο αυτό επρόκειτο να εξαχθεί στη Γερμανία.
Διαβάστε επίσης – Φυσικό αέριο: Συνεχίζεται το ράλι – Αγώνας για να γεμίσουν οι αποθήκες
Εκτός από τον σημαντικό ενεργειακό αντίκτυπο, σε μια ήδη πληγωμένη αγορά με τις τιμές να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι επιστήμονες ανησυχούν για τους μεγάλους όγκους διοξειδίου του άνθρακα και αιθάλης που δημιουργεί, γεγονός που θα μπορούσε να επισπεύσει το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής.
Διαβάστε επίσης – Φυσικό αέριο: Τι δείχνει η συνεργασία της Ρωσίας με το Ιράν
Το BBC αναφέρει ότι το κάψιμο των όγκων του φυσικού αερίου, προέρχεται από μια νέα μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Portovaya, βορειοδυτικά της Αγίας Πετρούπολης. Τα πρώτα σημάδια ότι κάτι δεν πήγαινε καλά προήλθαν από Φινλανδούς πολίτες στα κοντινά σύνορα που εντόπισαν μια μεγάλη φλόγα στον ορίζοντα νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι.
Η Portovaya βρίσκεται κοντά σε έναν σταθμό συμπίεσης στην αρχή του αγωγού Nordstream 1 που μεταφέρει αέριο κάτω από τη θάλασσα στη Γερμανία.
Οι προμήθειες μέσω του αγωγού έχουν περιοριστεί από τα μέσα Ιουλίου, με τους Ρώσους να επικαλούνται τεχνικά ζητήματα και τη Γερμανία να μιλά για μια καθαρά πολιτική κίνηση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Μπερδεύοντας τους ειδικούς
Όμως, από τον Ιούνιο, οι ερευνητές παρατήρησαν μια σημαντική αύξηση της θερμότητας που εκπέμπεται από την εγκατάσταση – που πιστεύεται ότι οφείλεται στην καύση φυσικού αερίου.
Ενώ η καύση αερίου είναι συνηθισμένη στις μονάδες επεξεργασίας – που συνήθως γίνεται για τεχνικούς λόγους ή λόγους ασφαλείας – η κλίμακα αυτής της καύσης έχει μπερδέψει τους ειδικούς.
«Δεν έχω δει ποτέ ένα εργοστάσιο LNG να φουντώνει τόσο πολύ», είπε η Δρ Τζέσικα ΜακΚάρτι, ειδικός σε δορυφορικά δεδομένα από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στο Οχάιο.
«Ξεκινώντας γύρω στον Ιούνιο, είδαμε αυτή την τεράστια πύρινη κορυφή, και απλά δεν έφυγε. Παρέμεινε πολύ ασυνήθιστα ψηλά».
Ο Mark Davis είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Capterio , μιας εταιρείας που ασχολείται με την εξεύρεση λύσεων για την καύση αερίου.
Τυχαίο γεγονός;
Λέει ότι η έκρηξη δεν είναι τυχαία και είναι πιο πιθανό μια σκόπιμη απόφαση που ελήφθη για επιχειρησιακούς λόγους.
«Οι φορείς εκμετάλλευσης συχνά διστάζουν να κλείσουν πραγματικά τις εγκαταστάσεις, φοβούμενοι ότι μπορεί να είναι τεχνικά δύσκολο ή δαπανηρό να ξεκινήσουν ξανά, και μάλλον συμβαίνει εδώ», είπε στο BBC News.
Άλλοι πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν τεχνικές προκλήσεις στην αντιμετώπιση των μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου που προμηθεύονταν στον αγωγό Nordstream.
Η ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom μπορεί να σκόπευε να χρησιμοποιήσει αυτό το αέριο για την παραγωγή LNG στο νέο εργοστάσιο, αλλά μπορεί να είχε προβλήματα με τον χειρισμό του και η ασφαλέστερη επιλογή είναι να το εκτονώσει.
Θα μπορούσε επίσης να είναι το αποτέλεσμα του εμπορικού εμπάργκο της Ευρώπης με τη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.
«Αυτό το είδος μακροχρόνιας ανάφλεξης μπορεί να σημαίνει ότι τους λείπει κάποιος εξοπλισμός», δήλωσε ο Esa Vakkilainen, καθηγητής ενεργειακής μηχανικής από το Πανεπιστήμιο LUT της Φινλανδίας.
Ιστορική καύσης
Η Ρωσία έχει ιστορικό στην καύση φυσικού αερίου και σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, είναι η νούμερο ένα χώρα όσον αφορά τον όγκο των καύσεων.
Αλλά εκτός από την απελευθέρωση περίπου 9.000 τόνων ισοδύναμου CO2 κάθε μέρα από αυτή την έκρηξη, η καύση προκαλεί άλλα σημαντικά προβλήματα.
Μαύρος άνθρακας είναι το όνομα που δίνεται στα σωματίδια αιθάλης που παράγονται μέσω της ατελούς καύσης καυσίμων όπως το φυσικό αέριο.
«Ιδιαίτερη ανησυχία με την έκρηξη στα γεωγραφικά πλάτη της Αρκτικής αποτελεί η μεταφορά του εκπεμπόμενου μαύρου άνθρακα προς τα βόρεια, όπου εναποτίθεται στο χιόνι και τον πάγο και επιταχύνει σημαντικά την τήξη», δήλωσε ο καθηγητής Μάθιου Τζόνσον, από το Πανεπιστήμιο Carleton στον Καναδά.
«Ορισμένες εκτιμήσεις που αναφέρονται σε μεγάλο βαθμό θέτουν ήδη την εκτόξευση ως την κυρίαρχη πηγή εναπόθεσης μαύρου άνθρακα στην Αρκτική και οποιεσδήποτε αυξήσεις στην έκρηξη σε αυτή την περιοχή είναι ιδιαίτερα ανεπιθύμητες».
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων