Η έκπληξη σε μία φθίνουσα οικονομία: Οι απολυμένοι βρίσκουν γρηγορότερα δουλειά
Το παράδοξο της εργασίας σε μία φθίνουσα οικονομία
Όταν η Σούκι Λαν απολύθηκε, στις αρχές Ιουλίου, από την ασφαλιστική εταιρεία fintech όπου εργαζόταν, άρχισε να ανησυχεί ότι θα έπρεπε να περάσουν μήνες για να μπορέσει να βρει μία νέα δουλειά.
«Κάθε φορά που συνειδητοποιούσα τον αριθμό των startup που απέλυαν κόσμο, αγχωνόμουν», δήλωσε η 30χρονη. «Σκέφτηκα ότι, για κάποιο χρονικό διάστημα, θα ήταν αρκετά δύσκολο να βρω δουλειά».
Η Λαν ανήρτησε στο LinkedIn ένα βίντεο σχετικά με την απόλυσή της, δύο ημέρες αφού η startup, με έδρα τη Νέα Υόρκη, στην οποία εργαζόταν της ανακοίνωσε την εν λόγω απόφαση, εν μέσω ευρύτερων απολύσεων. Στη συνέχεια, μηνύματα που της προσέφεραν νέες θέσεις εργασίας άρχισαν να κατακλύζουν τα εισερχόμενά της.
Διαβάστε επίσης: Αγορά εργασίας: Είναι καλό να παραμένετε σε ένα πόστο για πολλά χρόνια;
«Ειλικρινά εξεπλάγην με το πόσες εταιρείες προσλάμβαναν ή έψαχναν υπαλλήλους», δήλωσε η ίδια.
Μέσα σε 2,5 εβδομάδες, είχε δώσει δύο συνεντεύξεις σε επτά διαφορετικές εταιρείες και της είχε γίνει πρόταση να εργαστεί σε δύο από αυτές. Συμφώνησε, εν τέλει, στα τέλη Ιουλίου, να εργάζεται εξ αποστάσεως ως κειμενογράφος, στην εταιρεία Walgreens, με μισθό περίπου 50% υψηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη θέση της. Έτσιμ η Λαν ανυπομονεί, πλέον, να δώσει ένα σύγχρονο, χιουμοριστικό ύφος στις διαφημίσεις προϊόντων για την εν λόγω αλυσίδα φαρμακείων.
Παράλληλα, εταιρείες σε όλο και περισσότερους κλάδους ανακοινώνουν απολύσεις, καθώς παλεύουν με τη μείωση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, την αύξηση των επιτοκίων, τον υψηλό πληθωρισμό και τις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες. Η Ford Motor Co. επιβεβαίωσε, τη Δευτέρα, ότι πρόκειται να προβεί σε απολύσεις περίπου 3.000 υπαλλήλων και συμβασιούχων και η εταιρεία επίπλων, Wayfair Inc., δήλωσε, πρόσφατα, ότι θα απολύσει το 5% του εργατικού της δυναμικού παγκοσμίως.
Ωστόσο, ένα χαρακτηριστικό της σημερινής οικονομίας είναι ότι οι περικοπές θέσεων εργασίας σε μικρές startup και μεγάλες εταιρείες δεν έχουν ακόμη πλήξει τη συνολική αγορά εργασίας. Η ζήτηση εξακολουθεί να κυμαίνεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερες ενδείξεις ότι θα μειωθεί. Υπάρχουν σχεδόν δύο κενές θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο που αναζητά εργασία. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι, που χάνουν τη δουλειά τους, μπορούν να βρουν εύκολα μία καινούρια. Ορισμένοι, μάλιστα, αξιολογούν διάφορες θέσεις εργασίας και αποδέχονται εκείνες με τις υψηλότερες απολαβές, oι οποίες ανταποκρίνονται καλύτερα στις δεξιότητές τους.
«Με την ανεργία σε τόσο χαμηλά επίπεδα, τις κενές θέσεις εργασίας να έχουν παρουσιάσει σημαντική αύξηση και το ποσοστό των παραιτήσεων να κυμαίνεται σε τόσο υψηλά επίπεδα, διαπιστώνουμε ότι η ισορροπία δυνάμεων κλίνει υπέρ εκείνου που αναζητά εργασία», δήλωσε ο Πολ ΜακΝτόναλντ, ανώτερος εκτελεστικός διευθυντής στην εταιρεία στελέχωσης, Robert Half.
Oι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν σημαντικά, αυτό το καλοκαίρι, αφού, την άνοιξη, υποχώρησαν σε χαμηλά μισού αιώνα. Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 13 Αυγούστου, 250.000 εργαζόμενοι υπέβαλαν αίτηση για παροχές, πάνω από τον προπανδημιακό μέσο όρο του 2019, ο οποίος ανερχόταν στους 218.000 – ένδειξη ότι οι απολύσεις έχουν αυξηθεί.
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Απροσδόκητη πτώση στα αιτήματα για επίδομα ανεργίας
Στον αντίποδα, όμως, οι συνεχείς αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας – τρόπος να υπολογίζονται τα άτομα που κάνουν τη μία αίτηση μετά την άλλη- αυξήθηκαν με πολύ πιο αργό ρυθμό. Οι συνεχείς αιτήσεις ανέρχονταν σε περίπου 1,4 εκατομμύρια, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Αυγούστου, χαμηλότερες από τον μέσο όρο του 2019, ο οποίος ανερχόταν στα 1,7 εκατομμύρια. Οι σχετικά χαμηλές και σταθερές σε αριθμό αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ενδεχομένως να υποδηλώνουν ότι οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τα Μητρώα ανεργίας, καθώς μπορούν εύκολα, πλέον, να βρουν νέες θέσεις εργασίας, υποστηρίζουν ορισμένοι οικονομολόγοι.
Ο Ρέγκι Πίρσον, από την Κολούμπια στην πολιτεία της Βόρεια Καρολίνα, δήλωσε ότι κάποιο πρωί, στις αρχές του μήνα, έμαθε, μέσω Zoom, ότι έχασε τη θέση του ως manager σε εταιρεία ασφάλισης υγείας, καθώς η εταιρεία όπου εργαζόταν αποφάσισε να προβεί σε απολύσεις. Παρόλο που εδώ και αρκετές εβδομάδες συζητούσε για το ενδεχόμενο να δεχθεί νέα θέση εργασίας στην ασφαλιστική εταιρεία, Baldwin Risk Partners, τίποτα δεν ήταν ακόμη σίγουρο. Ο 42χρονος πίστευε ότι ενδεχομένως να χρειαζόταν να περάσει ακόμη και ένας μήνας μέχρι να βρει κάποια άλλη θέση.
Γύρω στη 1 μ.μ. ώρα Ελλάδας, την ίδια ημέρα, ο υπεύθυνος προσλήψεων της Baldwin Risk τηλεφώνησε στον Πίρσον, ώστε να του προσφέρει θέση εργασίας στο τμήμα διαχείρισης πωλήσεων. Ο υπεύθυνος προσλήψεων είπε στον Πίρσον ότι ήταν η πρώτη φορά που προσέφερε θέση σε κάποιον ακριβώς την ίδια ημέρα που απολύθηκε.
«Από χαμένος και μπερδεμένος ένιωσα ξαφνικά χαρούμενος και ενθουσιασμένος και σκεφτόμουν “Αυτό θα πει ευλογία”», δήλωσε ο Πίρσον.
Μέχρι τις 2 μ.μ., είχε λάβει επιστολή στην οποία του προσέφεραν νέα θέση εργασίας, με ετήσιο μισθό 115.000 δολάρια, ποσό πολύ υψηλότερο από τον προηγούμενο μισθό του των 60.000 δολαρίων, συνέχισε ο ίδιος. Την υπέγραψε αμέσως. Ο Πίρσον δήλωσε ενθουσιασμένος που θα μοιραστεί την ενέργειά του – την οποία παίρνει από το πρωινό του τρέξιμο και πίνοντας πολύ νερό – με τους συναδέλφους του στον νέο εργασιακό του χώρο, στο Σάρλοτ της Νέας Υόρκης. Ο ίδιος θα αποτελεί, μέχρι τον Οκτώβριο, μέλος της ομάδας προσλήψεων, η οποία θα αποφασίσει για την πρόσληψη 20 με 30 πολιτών για το τμήμα που επιβλέπει.
Ένας μέσος άνεργος παρέμενε εκτός της αγοράς εργασίας για 8,5 εβδομάδες, τον Ιούλιο, από 14,4 εβδομάδες ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας. Μικρότερη διάρκεια ανεργίας υποδηλώνει ότι πολλοί άνεργοι Αμερικανοί καταφέρνουν να βρουν ευκολότερα δουλειά, καθώς όλο και λιγότεροι εγκαταλείπουν το εργατικό δυναμικό, δήλωσε η Τζούλια Πόλλακ, επικεφαλής οικονομολόγος της ZipRecruiter.
Τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας διαψεύδουν τις ανησυχίες των οικονομολόγων, στις αρχές της πανδημίας, ότι οι εργαζόμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με μακροχρόνιες περιόδους ανεργίας 27 εβδομάδων ή και περισσότερο, όπως συνέβη μετά την ύφεση του 2007-09.
Το ποσοστό των Αμερικανών που παρέμειναν άνεργοι για λιγότερο από πέντε εβδομάδες ξεπέρασε, τον Ιανουάριο, το ποσοστό εκείνων που ήταν άνεργοι για τουλάχιστον 27 εβδομάδες, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας. Το χάσμα έχει έκτοτε διευρυνθεί. Μέχρι τον Ιούλιο, σχεδόν το 37% των ανέργων παρέμεναν άνεργοι για λιγότερο από πέντε εβδομάδες, ποσοστό περίπου διπλάσιο από το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων.
Ο Τζόελ Φλόρες από το Highlands Ranch, στην Κολομβία, είπε ότι δεν τον ανησυχούσε η αίτηση για να λάβει το επίδομα ανεργίας, καθώς κατάφερε να βρει αμέσως δουλειά. Η διαδικασία αναζήτησης νέας θέσης εργασίας ήταν πολύ συντομότερη από ό,τι περίμενε αρχικά ο 29χρονος, όταν απολύθηκε από θέση λογιστή σε εταιρεία αρχιτεκτονικής κήπων, στα τέλη Ιουλίου.
«Αρχικά φοβήθηκα για το μέλλον της οικογένειάς μου και για το τι θα κάνουμε», δήλωσε ο ίδιος. «Άκουγα στις ειδήσεις ότι η χώρα βρίσκεται σε ύφεση και φοβόμουν ότι όλο αυτό θα επηρέαζε αρνητικά το εάν θα βρω δουλειά.»
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Απρόσμενο άλμα στις προσλήψεις τον Ιούλιο – Η ύφεση που δεν είναι ύφεση
Ξεκίνησε να έρχεται σε επαφή με διάφορες εταιρείες, δίνοντας πολλές συνεντεύξεις. Δύο εβδομάδες μετά την απόλυσή του, τέσσερις διαφορετικές εταιρείες τού προσέφεραν νέες θέσεις εργασίας. Ο Φλόρες επέλεξε, εν τέλει, τη θέση λογιστή σε εμπορική κατασκευαστική εταιρεία.
«Ανακουφίστηκα όταν είδα ότι στις θέσεις που μπορούσα να καλύψω υπήρχε μεγάλη ζήτηση», δήλωσε ο ίδιος.
Οι κενές θέσεις εργασίας, τον Ιούνιο, υποχώρησαν στις 10,7 εκατομμύρια, αριθμός χαμηλότερος από τις 11,9 εκατομμύρια, τον Μάρτιο – αριθμό «ρεκόρ» για τα μέχρι τότε δεδομένα – αλλά πολύ υψηλότερος από τα 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, που ήταν ανοιχτές τον Φεβρουάριο του 2020, πριν την πανδημία, όταν η αγορά εργασίας ευδοκιμούσε. Τα ποσοστά των κενών θέσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι εταιρείες συνεχίζουν να έχουν ανάγκη από εργαζόμενους, ακόμη και σε κλάδους όπου έχουν γίνει σημαντικές απολύσεις, όπως η τεχνολογία, τα ακίνητα, τα χρηματοοικονομικά και οι ασφάλειες.
Σύμφωνα με ορισμένους οικονομολόγους, όταν κάποιος μένει άνεργος για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει τη δυνατότητα να βρει κάποια νέα θέση που να ταιριάζει περισσότερο με τις δεξιότητές του. Δεδομένου, επίσης, του ότι οι κενές θέσεις εργασίας, σήμερα, είναι αρκετές, πολλοί άνεργοι μπορούν να βρουν την κατάλληλη μέσα σε λίγες εβδομάδες ή ακόμα και ημέρες.
Στα τέλη Ιουνίου, ο Τζόρνταν Μαξ έχασε τη δουλειά του ως μηχανικός λογισμικού σε startup γυμναστικής από το σπίτι.
«Όταν έμαθα ότι απολύθηκα, έπλασα στο μυαλό μου την ιδανική θέση εργασίας για εμένα και ξεκίνησα να σκέφτομαι ποια θα ήταν η δουλειά που θα ήθελα να κάνω», δήλωσε ο ίδιος. Ο Mαξ ήθελε μία θέση όπου να ηγείται μίας ομάδας και να μπορέσει να αναπτύξει κάποιο νέο προϊόν από το μηδέν.
Λίγο περισσότερο από ένα μήνα μετά, ο 32χρονος δέχτηκε τη θέση μηχανικού λογισμικού στη Feastables, εταιρεία σνακ. Η εν λόγω θέση εργασίας ήταν αυτό που έψαχνε.
«Ήταν η κατάλληλη επιλογή για εμένα» δήλωσε ο Mαξ. «Σίγουρα εξεπλάγην, με την καλή έννοια, από το πόσο γρήγορα έγιναν όλα».
Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο
Γιατί οι εργαζόμενοι δεν εμπιστεύονται πλέον τους προϊσταμένους τους
Το 67% απολάμβανε την εμπιστοσύνη προς τον προϊστάμενό του ότι θα λάβει ορθές επιχειρηματικές αποφάσεις τον Μάιο του 2020 - To ποσοστό αυτό έχει μειωθεί
Πώς το burnout έχει γίνει η μάστιγα της σύγχρονης εργασίας
Το αίσθημα του άγχους και της υπερφόρτωσης στη δουλειά μπορεί να μετατραπεί σε μια πιο σοβαρή κατάσταση, που υπερβαίνει το απλό αίσθημα κούρασης και καταλήγει στην εξουθένωση, στο «burnout»
Υπέρ μικρών εργασιακών «ατασθαλιών» στην εργασία τους Gen Z και Millennials
Μικρές διεξόδους χαλάρωσης στη δουλειά έχουν βρει οι Gen Z και Millennials, δείχνοντας μεγάλη αγάπη στον ύπνο κατά την ώρα εργασίας, αλλά και στην πρόωρη αποχώρηση
Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας - Η ανάλυση του Linkedin
Το LinkedIn εξέτασε εκατομμύρια θέσεις εργασίας διαπιστώνοντας ότι η ΑΙ είχε τη μεγαλύτερη άνοδο