
Η περιπέτεια του ανθρώπου στη Σελήνη ξεκινά ξανά την ερχόμενη Δευτέρα, 29 Αυγούστου, στις 15.33 ώρα Ελλάδας, όταν από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, το Διαστημικό Σύστημα Εκτόξευσης της NASA, ένας γιγάντιος πύραυλος 98 μέτρων και 2.875 τόνων, θα μεταφέρει το διαστημόπλοιο Orion με στόχο την επιστροφή της ανθρωπότητας στο φεγγάρι. Ετσι θα ξεκινήσει η, μη επανδρωμένη, αποστολή Artemis 1, η οποία θα διανύσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια χιλιόμετρα σε 42 ημέρες.
Στις 10 Οκτωβρίου το Orion θα επιστρέψει στη Γη, με ταχύτητα 39.428 χλμ./ώρα, δοκιμάζοντας την αντοχή του. Αυτή η πρώτη αποστολή έχει στην πραγματικότητα πάνω από όλα σκοπό να δοκιμάσει τα συστήματα τα οποία το 2025, το έτος της αποστολής Artemis 3, θα επιτρέψει στους ανθρώπους να πατήσουν ξανά το σεληνιακό έδαφος: Ο τελευταίος που το έκανε ήταν ο αστροναύτης Γιουτζίν Σέρμαν τον Δεκέμβριο του 1972 με την αποστολή Apollo 17. Η τοποθεσία προσσελήνωσης δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, αλλά η NASA μόλις ανακοίνωσε τις 13 υποψήφιες τοποθεσίες, όλες στον Νότιο Πόλο του δορυφόρου μας.
«Είναι φυσικό να συγκρίνουμε την αποστολή Apollo 11 των Αρμστρονγκ, Ολντριν και Κόλινς με το Artemis 3. Αλλά οι διαφορές είναι πολλές» εξηγεί ο Μάρκο Καπορίτσι, σύμβουλος μεταφοράς της Διεύθυνσης Εξερεύνησης της ESA, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος. «Κατ’ αρχάς, οι αποστολές Apollo έγιναν στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, με στόχο να προλάβουν οι Αμερικανοί τους Σοβιετικούς. Για το πρόγραμμα Artemis, από την άλλη, ο στόχος είναι να φτάσουμε στο φεγγάρι και μετά να κατασκευάσουμε μια σεληνιακή βάση με στόχο την πραγματοποίηση παρατεταμένων αποστολών στην επιφάνεια της Σελήνης ως δοκιμή για μελλοντικές αποστολές στον Αρη».
Διαβάστε επίσης – Starship: Υπό δοκιμή ο πύραυλος που θα αναλάβει τα διαπλανητικά ταξίδια
Χαμηλότερη υπολογιστή ισχύ και από smartphone
Αν η αποστολή Apollo είχε χαμηλότερη υπολογιστική ισχύ από ό,τι έχει ένα smartphone σήμερα, οι διαφορές με την Artemis σε φυσικό και μηχανικό επίπεδο είναι λιγότερο έντονες. «Στην πραγματικότητα, η έκδοση του πυραύλου SLS που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα έχει χαμηλότερη ισχύ από αυτή του πυραύλου Apollo 11 Saturn V: Επαναχρησιμοποιεί κινητήρες του διαστημικού λεωφορείου και ενισχυτές με βάση το σχέδιο του λεωφορείου.
Σε επόμενες αποστολές το Artemis θα έχει πολύ ελαφρύτερους και νέους ενισχυτές. Οι κύριοι κινητήρες θα έχουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση» εξηγεί ο Καπορίτσι στην εφημερίδα «Reppublica». «Επιπλέον, το Artemis 1 προορίζεται μόνο να κάνει μια εξαιρετικά ελλειπτική τροχιά που περνά πίσω από τη Σελήνη και επιστρέφει στη Γη. Το 2025, ο πύραυλος SLS θα έχει πολύ μεγαλύτερη ισχύ».
Προσομοιωμένο πλήρωμα
Ο Orion θα μεταφέρει προσομοιωμένο πλήρωμα τριών – μία αρσενική και δύο θηλυκές κούκλες με αισθητήρες για τη μέτρηση των επιπέδων ακτινοβολίας που θα συναντούσε ένα κανονικό πλήρωμα. Εάν είναι επιτυχής, το Artemis I θα ανοίξει τον δρόμο για μια πρώτη αποστολή με πλήρωμα SLS-Orion, μια πτήση με επιστροφή γύρω από το φεγγάρι που ονομάστηκε Artemis II το 2024, την οποία θα ακολουθήσει περίπου έναν χρόνο αργότερα το Artemis III στη σεληνιακή επιφάνεια.
Στη νέα γενιά εξερευνητών της NASA, στην τετραμελή αποστολή αυτή θα συμπεριλαμβάνονται και οι δύο που θα πατήσουν το πόδι τους στο φεγγάρι: Η πρώτη γυναίκα και ο πρώτος μαύρος άνδρας. Δώδεκα αστροναύτες έχουν περπατήσει στο φεγγάρι κατά τη διάρκεια έξι αποστολών Apollo από το 1969 έως το 1972, κυρίως στις περιοχές γύρω από τον σεληνιακό ισημερινό.
Το πρόγραμμα Artemis βρίσκεται εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία σε ανάπτυξη, με χρόνια καθυστερήσεων και δισεκατομμύρια δολάρια σε υπερβάσεις κόστους. Συγκεκριμένα το διαστημόπλοιο SLS-Oriοn μέχρι στιγμής έχει κοστίσει στη NASA τουλάχιστον 37 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων του σχεδιασμού, της κατασκευής, των δοκιμών και των εγκαταστάσεων εδάφους.
Ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον αποκάλεσε το πρόγραμμα Artemis «οικονομική μηχανή», σημειώνοντας ότι μόνο το 2019, για παράδειγμα, απέφερε 14 δισεκατομμύρια δολάρια στο εμπόριο και υποστήριξε 70.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.
Πηγή: in.gr


Latest News

Στις συμπληγάδες ΗΠΑ - Κίνας ο γίγαντας των ημιαγωγών Nvidia - Τι ζητά ο Χουάνγκ στο Πεκίνο;
Ο Τζένσεν Χουάνγκ, CEO της Nvidia, θα απαιτήσει άδειες για να εξάγει το μικροτσίπ H20 AI στην Κίνα

Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Μετά τον πρώτο μήνα δοκιμών, η ιταλική εφημερίδα Il Foglio προσέλαβε το σύστημα ως μόνιμο υπάλληλο.

Σημεία ζωής σε άλλο πλανήτη; Πολλοί αστρονόμοι αμφιβάλλουν
Αέρια που υποτίθεται ότι παράγονται αποκλειστικά από ζωντανούς οργανισμούς ανιχνεύτηκαν στιν πλανήτη K2-18b. Ή μήπως όχι;

Worldline: Το μέλλον των ψηφιακών πληρωμών είναι ανθρώπινο και προσωποποιημένο
«Το μέλλον των πληρωμών δεν είναι απλώς ψηφιακό. Είναι έξυπνο, ανθρώπινο και εξατομικευμένο» επισήμανε ο κ. Κιτιξής, Country Head and Managing Director της Worldline

Στο στόχαστρο ξανά η Google - Η νέα δίκη για μονοπωλιακές πρακτικές
Η απόφαση επιτρέπει στις ΗΠΑ να υποστηρίξουν ότι η Google πρέπει να πουλήσει διαφημιστικά εργαλεία

Η SpaceX του Μασκ κοντά στο να αναλάβει την κατασκευή της πυραυλικής ασπίδας Golden Dome του Τραμπ
Η SpaceX έχει προτείνει να καθιερώσει τον ρόλο της στο «Golden Dome» ως «συνδρομητική υπηρεσία»

Τέλος στις κριτικές και βαθμολογήσεις για σχολεία στο Google maps
Η Google διευκρινίζει ότι αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί σε «σχολεία γενικής εκπαίδευσης» παγκοσμίως

Η Nvidia κράτησε στο... σκοτάδι τους Κινέζους πελάτες της - Τι αποκαλύπτει το Reuters
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters η Nvidia ενώ γνώριζε τους νέους περιορισμούς εξαγωγών της Ουάσιγκτον δεν ενημέρωσε εγκαίρως τους Κινέζους πελάτες της

Αντιμέτωπη με νέα αγωγή στη Βρετανία η Google - Πιθανές αποζημιώσεις 5 δισ. λιρών
Η μήνυση ασκείται για λογαριασμό όλων των οργανισμών που εδρεύουν στη Βρετανία και που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες διαφήμισης αναζήτησης της Google από την 1η Ιανουαρίου 2011

Η Δικαιοσύνη αναβαθμίζεται ψηφιακά με συστήματα AI
Μέχρι σήμερα, η μετάφραση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, σελίδων και η αναζήτηση διαθέσιμων μεταφραστών και διερμηνέων, ειδικά σε κάποιες γλώσσες, προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις